Αναγνωρίζουν τα μωρά τον εαυτό τους στον καθρέφτη;

Αναγνωρίζουν τα μωρά τον εαυτό τους στον καθρέφτη;

Φαίνεται ότι η σχέση αγάπης του μωρού με τον εαυτό του αρχίζει από πολύ νωρίς!
Από τον πρώτο χρόνο, τα περισσότερα μωρά χαμογελούν και γελούν στην αντανάκλαση της εικόνας τους. Στην πραγματικότητα είναι μία από τις αγαπημένες τους δραστηριότητες, τόσο πολύ ώστε ένας καθρέφτης στο κάθισμα του αυτοκινήτου να έχει γίνει απαραίτητος!

Αλλά στην πραγματικότητα μετά τους 18 μήνες, αρχίζουν τα περισσότερα μωρά να αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη. Μέχρι τότε, χορεύουν, σαλιαρίζουν και πιέζουν το κεφαλάκι τους στον καθρέφτη, μάλλον από κοινωνική δραστηριότητα.

Απολαμβάνουν τη συντροφιά του άλλου προσώπου που τα κοιτάζει, χωρίς να το έχουν συνδέσει με τον εαυτό τους.

Πριν από τη νηπιακή ηλικία, τα μωράκια διασκεδάζουν τόσο πολύ με τον καθρέφτη, γιατί αγαπούν να βλέπουν πρόσωπα και ένα από τα αγαπημένα τους χόμπι, είναι να κοιτάζουν και να εξερευνούν τα χαρακτηριστικά μας.

Πως καταλαβαίνουμε ότι αρχίζουν να αναγνωρίζουν τον εαυτό τους; Οι ψυχολόγοι έχουν δημιουργήσει μικρά απλά πειράματα για να το καταλάβουν όπως: σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον εργαστηρίου, σχεδιάζουν μία χρωματιστή κηλίδα στο πρόσωπο ενός μωρού.

Το αφήνουν μετά να παίξει μπροστά σε έναν καθρέφτη. Εάν κοιτάζοντας τον καθρέφτη, προσπαθήσει το μωράκι να αγγίξει ή να σκουπίσει την κηλίδα, τότε ξέρουμε ότι αναγνωρίζει τον εαυτό του. Αλλά αν συνεχίσει να παίζει κανονικά, δεν έχει ακόμη φτάσει στο σημείο αυτό.

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται γιατί η αναγνώριση του μικρού τους στον καθρέφτη παίρνει τόσο χρόνο για να πραγματοποιηθεί. Η αλήθεια όμως είναι ότι στην πραγματικότητα απαιτείται ένα πολύ προηγμένο σύνολο γνωστικών δεξιοτήτων. Η αυτό-επίγνωση πηγαίνει χέρι – χέρι με τη συνείδηση, μία από τις πιο εξελιγμένες και αναμφισβήτητα μοναδικές ανθρώπινες ιδιότητες. Τα μωρά, πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσουν ότι είναι ξεχωριστά, φυσικά όντα, με τις δικές τους σκέψεις και συναισθήματα.

Πιστεύετε ότι το μικρούλι σας έχει καταλάβει ότι βλέπει τον εαυτό του στον καθρέφτη; Αν ναι. Μπορείτε να το δοκιμάσετε στο σπίτι σας. Διαφορετικά, κάντε λίγο υπομονή ακόμη!