Αντιμετωπίζοντας το άγχος των εξετάσεων.

Αντιμετωπίζοντας το άγχος των εξετάσεων.

Ο Μάιος τελειώνει. Είναι η εποχή που όλοι μας, αρχίζουμε να σκεφτόμαστε τις καλοκαιρινές διακοπές μας.
Οι μαθητές όμως έχουν άλλο στο μυαλό τους.

Ο μήνας αυτός λοιπόν που συμβολίζει το κλείσιμο του ακαδημαϊκού έτους κάτι που γεμίζει με άγχος τους μαθητές γιατί με το τέλος του, αρχίζουν οι εξετάσεις και οι Πανελλήνιες.

Ως γνωστόν, οι εξετάσεις προκαλούν πίεση και άγχος τόσο στους μαθητές όσο και στους γονείς τους.

Μπορείς όμως, αγαπητέ μαθητή, να κάνεις κάτι για να προετοιμαστείς σωστά για την περίοδο αυτή;

Να λοιπόν πέντε συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να παραμείνεις ήρεμος και να προετοιμαστείς σωστά για τις εξετάσεις σου.

1. Οργανώσου. Κράτησε καλές σημειώσεις, οργάνωσε και ενημέρωνε το ημερολόγιο σου με όλες τις σημαντικές ημερομηνίες. Χώρισε τις μεγάλες εργασίες σου σε μικρότερα μέρη και τελείωνε ένα μέρος της κάθε ημέρα. Έτσι, δεν θα έχεις τον κίνδυνο να μείνεις ξύπνιος ως το πρωί για να την τελειώσεις. Η οργάνωση είναι ένας εύκολος τρόπος για να απλοποιήσεις τη ζωή σου και επιπλέον ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης.

2. Κάνε ένα σχέδιο. Προγραμμάτισε μία ώρα κάθε ημέρα για να μελετήσεις ακόμη και αν δεν έχεις την ημέρα αυτή να κάνεις κάποια εργασία. Με το να είσαι ένα βήμα μπροστά, θα αισθάνεσαι καλύτερα και θα είσαι καλύτερα προετοιμασμένος.

3. Αφιέρωσε λίγο χρόνο μόνο για σένα. Κάνε ένα διάλειμμα και διασκέδασε. Το αξίζεις. Βεβαιώσου ότι κάνεις μικρά διαλείμματα. Μην κάθεσαι όλη την ημέρα. Πήγαινε μία βόλτα, ή για τρέξιμο, ή γυμναστήριο ή καθάρισε το δωμάτιο σου! Εάν διαβάζεις μία ώρα, σήκω για λίγο από την καρέκλα σου.

4. Φρόντισε το σώμα σου. Είναι το μόνο που θα έχεις για πάντα! Έχε τα ρούχα σου τακτοποιημένα και καθαρά. Να θυμάσαι ότι η υγιεινή διατροφή κατά την διάρκεια των εξετάσεων είναι απαραίτητη για τον οργανισμό σου. Επίσης χρειάζεσαι ξεκούραση. Δεν είσαι supermarket ανοικτό 24 ώρες την ημέρα! Πρέπει να κοιμάσαι καλά για να ανανεώσεις όλο τον οργανισμό σου. Λοιπόν, υγιεινή διατροφή και 7 – 9 ώρες ύπνου είναι πολύ σημαντικό στη διάρκεια αυτής της αγχωτικής περιόδου της ζωής σου.

5. Να είσαι δημιουργικός! Μπορεί να μην έχεις πολύ χρόνο να συναντήσεις τους φίλους σου τώρα. Όμως υπάρχουν κάποιες απλές ιδέες που θα σου επιτρέψουν να περνάς χρόνο με τους φίλους σου. Αν πηγαίνετε στην ίδια τάξη, μπορείτε να διαβάζετε μαζί. Επίσης να γυμνάζεστε μαζί. Εκμεταλλευτείτε δημιουργικά το χρόνο σας.

Ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές θα είσαι ένας καλός μαθητής, θα μειώσεις το άγχος, θα διασκεδάσεις και -το πιο σημαντικό- θα βρεις μία σωστή ισορροπία.

Καλή τύχη στις εξετάσεις σου!