apothikefsi mitrikou galaktos

Αποθήκευση του μητρικού γάλακτος

Πώς να κάνετε σωστή αποθήκευση του μητρικού γάλακτος; Είναι πολύ σημαντικό να αποθηκεύσετε το μητρικό γάλα κατάλληλα για να διατηρηθούν οι θρεπτικές ιδιότητες του.

Το μητρικό γάλα έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες που το διατηρεί φρέσκο για μεγαλύτερο διάστημα. Το μητρικό γάλα δεν χάνει την θρεπτική του αξία κατά την ψύξη.

Αποθήκευση του μητρικού γάλακτος

· Το μητρικό γάλα πρέπει να αποθηκεύεται σε καθαρά πλαστικά ή γυάλινα μπουκάλια με ασφαλή πώματα ή σε ειδικές σακούλες για το μητρικό γάλα. Οι σακούλες πρέπει να πετάγονται μετά την χρήση. Τα μπουκάλια πρέπει να πλένονται με πολύ ζεστό νερό και υγρό σαπούνι για τα πιάτα και να ξεπλένονται πάλι με ζεστό νερό. Εάν το μωρό είναι ηλικίας μικρότερης των 3 μηνών, τα δοχεία και τα υλικά πρέπει να αποστειρώνονται.

· Τα μπουκάλια ή τις ειδικές σακούλες δεν πρέπει να τις γεμίζετε μέχρι επάνω. Πρέπει να αφήνετε χώρο, γιατί το γάλα όταν παγώσει θα αυξηθεί σε όγκο.

· Αποθηκεύετε το γάλα σε ποσότητες που συνήθως χρησιμοποιείτε στο γεύμα του μωρού σας. Εάν βγάζετε λίγο γάλα κάθε φορά και θέλετε να το προσθέσετε σε γάλα που ήδη έχετε στο ψυγείο, πριν να το προσθέσετε πρέπει το φρέσκο γάλα να το βάλετε στο ψυγείο για να κρυώσει. Το γάλα με τον τρόπο αυτό μπορεί να έχει διαφορετικά στρώματα, όμως θα έχετε την ποσότητα που χρειάζεστε για ένα γεύμα.

· Πάντοτε πρέπει να γράφετε την ημερομηνία και ώρα που βγάλατε το γάλα πριν το βάλετε στο ψυγείο ή στον καταψύκτη. Το γάλα με την παλαιότερη ημερομηνία το χορηγείτε πάντοτε πρώτο.

· Όταν μεταφέρετε το γάλα μακριά από το σπίτι, διατηρήστε το κρύο έως ότου το χρησιμοποιήσετε. Για την μεταφορά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μικρό φορητό ψυγείο με παγοκύστεις. Το μητρικό γάλα μπορεί να διατηρηθεί έως 24 ώρες σε φορητό ψυγείο, αρκεί το γάλα να έχει συνεχή επαφή με τις παγοκύστεις.

· Για να διατηρήσετε το γάλα ασφαλές στο ψυγείο πρέπει να γνωρίζετε πόσο κρύο είναι το ψυγείο σας. Εάν το ψυγείο δεν έχει ενσωματωμένο θερμόμετρο, πρέπει να αγοράσετε ένα από ένα κατάστημα. Το ψυγείο πρέπει να δουλεύει σε θερμοκρασία 2–4 °C. Το γάλα πρέπει να το βάζετε στο πίσω μέρος του ψυγείου ή του καταψύκτη, γιατί εκεί η θερμοκρασία δεν αλλάζει εύκολα όταν ανοιγοκλείνετε την πόρτα.

· Η κατάψυξη του γάλακτος καταστρέφει κάποια από τα αντισώματα που περιέχει. Εάν σκοπεύετε να αποθηκεύσετε το μητρικό γάλα για λιγότερες από πέντε ημέρες, ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε όλα τα καλά του θρεπτικά στοιχεία είναι να το βάλετε στο ψυγείο. Το καταψυγμένο γάλα εξακολουθεί να είναι πιο υγιεινό για το μωρό σας από το ξένο γάλα.

Διαβάστε ακόμη: Πώς διαφέρει το μητρικό γάλα των πρόωρων μωρών;

Το φρέσκο μητρικό γάλα μπορεί να αποθηκευθεί για:

Academy of Breastfeeding Medicine Protocol #8

Η απόψυξη του μητρικού γάλακτος

Το κατεψυγμένο γάλα μπορείτε να το αποψύξετε με τους παρακάτω τρόπους:

· Να βάλετε το μπουκάλι ή το σακουλάκι σε ένα μπολ ή μπρίκι με ζεστό νερό.

· Να κρατήσετε το μπουκάλι ή το σακουλάκι για λίγα λεπτά κάτω από τρεχούμενο ζεστό νερό βρύσης.

· Να βάλετε το μπουκάλι ή το σακουλάκι στο ψυγείο όλο το βράδυ.

· Είναι δελεαστικό να επιταχύνετε την διαδικασία απόψυξης του γάλακτος, ειδικά όταν βιάζεστε. Όμως μην βάζετε ποτέ το κατεψυγμένο γάλα σε φούρνο μικροκυμάτων, γιατί μπορεί να δημιουργήσει θερμά σημεία και καταστρέφονται μερικές βιταμίνες και ένζυμα. Μόλις το γάλα αποψυχθεί, χρησιμοποιήστε το αμέσως. Ειδάλλως βάλτε το στο ψυγείο, όπου διατηρείται για 24 ώρες. Εάν το μωρό δεν πιει όλο το γάλα, το υπόλοιπο πρέπει να το πετάξετε. Το αποψυγμένο γάλα δεν πρέπει να καταψύχεται ξανά.

Μπορείτε να ξαναζεστάνετε το γάλα; Δεν μπορείτε να ζεστάνετε το γάλα περισσότερο από δύο φορές. Μπορεί να αναπτυχθούν επικίνδυνα μικρόβια που θα αρρωστήσουν το μωρό σας.

· Όταν ζεσταίνετε το μητρικό γάλα δεν πρέπει να το φέρνετε στο σημείο βρασμού, γιατί καταστρέφεται η ποιότητα του.

· Επειδή το μητρικό γάλα περιέχει μεγάλη ποσότητα λιπών, η αποθήκευσή του προκαλεί τα τον διαχωρισμό των στοιχείων του, με το λίπος να επιπλέει στην κορυφή. Αν απλώς ανακατέψετε ελαφρά, το γάλα θα αναμειχθεί πάλι. Δεν πρέπει να το κουνάτε έντονα. Όμως και διαχωρισμένο το γάλα το μωρό μπορεί να το πιεί χωρίς πρόβλημα.

· Πρέπει να συνηθίσετε την γεύση και την οσμή του μητρικού γάλακτος για να ξέρετε ότι πάντοτε είναι καλό. Το μητρικό γάλα έχει διαφορετική γεύση μετά την ψύξη. Όταν αποψυχθεί δεν πρέπει να έχει ξινή γεύση, αν και μερικές φορές μπορεί να έχει ελαφρά μυρωδιά σαπουνιού. Αυτό οφείλεται στις αλλαγές των λιπών του γάλακτος. Δεν είναι επιβλαβές και το γάλα μπορεί να δοθεί στο μωρό σας.

· Το γάλα πάντοτε το αποθηκεύετε σε νέο καθαρό δοχείο. Μην αναμειγνύετε φρέσκο με κατεψυγμένο γάλα (πχ, βάζοντας πάνω σε κατεψυγμένο λίγο φρέσκο γάλα). Αν προσθέσετε φρέσκο γάλα σε κατεψυγμένο μπορεί να προκαλέσετε την απόψυξη του γάλακτος και μετά να ψυχθεί ξανά, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο ανάπτυξης μικροβίων στο γάλα.

· Το γάλα μετά το ζέσταμα και πριν δοθεί στο μωρό πρέπει να ελέγχεται αν έχει την σωστή θερμοκρασία. Ρίξτε μερικές σταγόνες στο εσωτερικό μέρος του καρπού. Πρέπει να το αισθάνεστε ζεστό, χωρίς να σας καίει.