Baby led-weaning: Νέα μέθοδος διατροφής μετά τον απογαλακτισμό

Baby led-weaning: Νέα μέθοδος διατροφής μετά τον απογαλακτισμό

Η Gill Rapley, πρώην ιατρικός επισκέπτης και μαία, επινόησε ένα καινούργιο όρο, αρκετά επαναστατικό, για τα πρώτα βήματα της διατροφής του μωρού, μετά τον απογαλακτισμό. Ό όρος αυτός είναι «αφήνω το μωρό μου να τρώει μόνο του, αμέσως μετά το τέλος του θηλασμού»!

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη τα μωρά απλώνουν το χέρι τους για να πιάσουν κάποιο τρόφιμο περίπου μετά τους έξι μήνες, διάστημα που ενθαρρύνονται οι μητέρες να σταματήσουν τον θηλασμό. Πράγματι, το εκπληκτικό στην περίπτωση αυτή είναι ότι τα μωρά είναι σε θέση να τραφούν μόνα τους διαλέγοντας αυτό που τους αρέσει.

Δώστε τους μικρά κομματάκια τροφίμων, αν τους αρέσει θα φάνε, αν δεν τους αρέσει δεν θα το φάνε. Αυτό ισχυρίζονται είναι και το νόημα. Όχι πλέον τα πάντα αλεσμένα, ούτε κάτι ιδιαίτερο μόνο γι’ αυτά. Είναι τα τρόφιμα που απολαμβάνει όλη η οικογένεια.

Ο απογαλακτισμός του μωρού και η αρχή στέρεας τροφής, είναι ένα συναρπαστικό ορόσημο για τους γονείς και το ίδιο το μωρό.

Φυσικά υπάρχουν τόσα πολλά ερωτήματα : «Μήπως πρέπει να αρχίσω δίνοντας στο μωρό μου πολτοποιημένη την τροφή του; Τι πρέπει να του δίνω και τι απαγορεύεται; Πόσο συχνά και τι ποσότητα πρέπει να του δίνω; Πως πρέπει να μαγειρέψω το φαγητό του; Και πώς να το αποθηκεύω»;

Όμως όσο και αν φαίνεται δύσκολο, μην αγχώνεστε. Το κάθε μωρό είναι διαφορετικό, με ένα σωστό προγραμματισμό και παρακολουθώντας το δικό σας μωράκι, είναι το μόνο που χρειάζεστε για να προχωρήσετε σε αυτή τη διασκεδαστική και συναρπαστική στιγμή για σας και το μικρούλι σας.

Είναι το μωρό μου έτοιμο για στέρεα τροφή;

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα μωρά μέχρι τους έξι μήνες πρέπει να πίνουν μόνο γάλα. Μετά από το διάστημα αυτό, είναι σωστό να αρχίσουν να τρώνε στέρεα τροφή. Όμως όλα τα μωρά δεν είναι το ίδιο. Τα μεγαλύτερα από αυτά (πιο βαριά) θέλουν περισσότερη τροφή από ένα μικρό μωράκι.

Υπάρχουν βέβαια και ορισμένα σημάδια που δείχνουν αν είναι έτοιμο το παιδί να αρχίσει να τρώει στέρεα τροφή. Αυτά είναι:

  • Να μπορεί να κάθεται και να στηρίζει το κεφάλι του.
  • Να βάζει πράγματα στο στόμα του.
  • Να σας κοιτάζει επίμονα όταν τρώτε.
  • Να ζητά συνέχεια γάλα.

Και τι πρέπει να κάνω με το γάλα;

Η έναρξη της διαδικασίας του απογαλακτισμού είναι σχετική με την εισαγωγή σε γεύσεις και υφές, έτσι το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής του μωρού θα συνεχίσει να προέρχεται από το γάλα. Μετά τον πρώτο χρόνο του, μπορεί να πίνει και γάλα αγελάδας.

Επίσης είναι σκόπιμο να του δίνετε λίγο νερό με παιδικό κύπελλο, στα γεύματά του. Έτσι θα μάθει σιγά – σιγά να πίνει από το φλιτζάνι.

Πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η διαδικασία του απογαλακτισμού;

Από τις πρώτες κουταλιές μαλακής τροφής σε τρία γεύματα την ημέρα, πάντα μικρά και μαλακά κομματάκια, περίπου ένα μήνα.

Παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί διατροφολόγοι έλεγαν ότι πρέπει η μητέρα να περιμένει τρεις ημέρες για να δώσει στο μωρό της μία νέα γεύση, αυτό δεν θεωρείται πλέον απαραίτητο. Οι νέες γεύσεις, όσο το συντομότερο δυνατόν, συμβάλουν στο να συνηθίσουν τα παιδιά να τρώνε πολλά διαφορετικά φαγητά.

Όμως, αφήστε το ίδιο το μωρό να σας οδηγήσει. Πρέπει να μάθει να παίρνει τη τροφή του με το χεράκι του ή από το κουτάλι και να το καταπίνει.

Τα βασικά.

Οι πρώτες τροφές πρέπει να είναι απαλές, έτσι θα πρέπει οπωσδήποτε να τις περνάτε από το μπλέντερ.

Τα λαχανικά να είναι βρασμένα στον ατμό μέχρι να μαλακώσουν και τα σκληρά φρούτα να είναι πολτοποιημένα. Όμως άλλα όπως το ροδάκινο μπορεί να είναι κομμένο σε πολύ μικρά κομματάκια, το ίδιο και η μπανάνα κομμένη με το πιρούνι.

Τι δεν πρέπει να δώσετε στο μωρό σας.

  • Μέλι, γιατί περιέχει βακτήρια, και είναι βλαβερό στα μωρά μέχρι να γίνουν ενός.
  • Αλάτι, τα νεφρά τους δεν μπορούν να το επεξεργαστούν.
  • Ωμά αυγά (όπως το χτυπητό) γιατί μπορεί να έχουν σαλμονέλα.
  • Ξηρούς καρπούς, μπορεί να πνιγεί ή να πάθει αλλεργία.
  • Ζάχαρη, επιτρέπεται μόνο όση θα πάρουν από τα φρούτα. 

Το μωρό οδηγεί το ίδιο στον απογαλακτισμό: Πρώτες τροφές.

Ο όρος αυτός όσο παράξενος και αν ακούγεται, κερδίζει συνέχεια έδαφος. Επιτρέπει στο μωρό να πιάσει και να φάει μόνο ότι αυτό θέλει. Η μεγαλύτερη κριτική που ασκείται στην μέθοδο αυτή είναι ότι έτσι δεν ξέρουμε ακριβώς πόσο τρώει. Όμως σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να το προσπαθήσουμε πριν από τους έξι μήνες.

Λοιπόν το αποφασίσατε. Μπορείτε να του δίνετε ότι υγιεινό τρώει και η υπόλοιπη οικογένεια με μεγάλη βέβαια προσοχή στο κίνδυνο πνιγμού, όπως ξηροί καρποί, σταφύλια, κεράσια κλπ. Δώστε του μόνο ότι μπορεί να φάει χωρίς κίνδυνο.

Σκεφτείτε φυσικά.

Αρχίστε προσφέροντας του ότι έρχεται κατευθείαν από τη φύση, όπως ένα κομμάτι μπανάνα, ένα αχλάδι, ένα κοτσάνι μπρόκολο ή ένα καρότο φυσικά κομμένα και μαγειρεμένα στον ατμό. Κομμένα σε μικρά κομμάτια που μπορεί να πιάσει και να φάει χωρίς πρόβλημα. Όλα αυτά είναι ωφέλιμα και εύκολα να τα μασήσει ακόμη και χωρίς όλα τα δόντια του.

Δώστε του ποικιλία.

Αν και το μωρό σας θα πρέπει να παίρνει το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής του από το γάλα στον πρώτο χρόνο της ζωής του, η καινούργια αυτή μέθοδος της διατροφής, αν φυσικά θέλετε να την εφαρμόσετε, θα επιτρέψει στο μικρό σας να συνηθίσει στη γεύση μιας αρκετά μεγάλης ποικιλίας τροφίμων, έτσι ώστε να τρώει καλύτερα αργότερα στη ζωή του. Εάν δεν υπάρχει πρόβλημα αλλεργίας, αρχίστε να του προσφέρετε μία ποικιλία χρωμάτων, ψητή ντομάτα, πράσινα φασόλια, και διαφορετικές υφές όπως καρπούζι, αβοκάντο, ψωμί ολικής αλέσεως και ζυμαρικά. Όσες περισσότερες επιλογές του προσφέρετε τώρα, τόσους λιγότερους καβγάδες θα έχετε την ώρα του φαγητού αργότερα.

Αποφύγετε τα πρόσθετα και τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσθέσετε αλάτι, ζάχαρη, ή τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, γιατί δεν είναι υγιεινές για τα μωρά ούτε βέβαια και για τους μεγάλους, επιπλέον κρύβουν την πραγματική γεύση των τροφίμων και τα παιδιά μεγαλώνοντας προτιμούν αλμυρά ή ζαχαρούχα τρόφιμα. Μπορείτε να προσθέσετε κάποιο βότανο ή μπαχαρικό για λίγο καλύτερη γεύση και μείνετε μακριά από επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα τσιπς και τα μπισκότα, που είναι γεμάτα ανθυγιεινά trans λίπη και στερούνται θρεπτικών συστατικών.

Προσπαθήστε για ισορροπία.

Αν και δεν πρέπει να ανησυχείτε τους πρώτους μήνες αν τρώει καλά το μωρό σας, αυτή η μέθοδος επιτρέπει στο παιδί να τρώει όσο θέλει και με το ρυθμό που θέλει, απολαμβάνοντας διαφορετικές γεύσεις, είναι καλό να του προσφέρετε τρόφιμα από όλες τις υγιεινές και θρεπτικές ομάδες κάθε μέρα:

Σιτηρά, όπως ολικής αλέσεως ζυμαρικά ή ψωμί ή υγιή λίπη όπως αβοκάντο.

Πρωτεΐνες, όπως βραστό κοτόπουλο και αργότερα ψάρι στη σχάρα.

Φρούτα και λαχανικά.

Γαλακτοκομικά, όπως το γιαούρτι και τα μαλακά παστεριωμένα τυριά.

Οι υπερασπιστές αυτής της θεωρίας του απογαλακτισμού του μωρού, δηλώνουν ότι πρέπει κάθε μητέρα να ακολουθήσει τις προτιμήσεις του δικού της μωρού. Δηλαδή, να εξακολουθήσει να του δίνει την ίδια ποσότητα γάλακτος, και να του προσφέρει στέρεα τροφή σαν παιχνίδι. Αυτή είναι η ευκαιρία του μωρού σας για να εξερευνήσει, έτσι αφήστε το εφ’ όσον έχει διάθεση για φαγητό. Αν όχι μην το πιέσετε.

Όπως σιγά – σιγά θα συνηθίσει να τρώει λίγο μεγαλύτερη ποσότητα τροφής, βέβαια αυτό θα γίνει μετά από αρκετούς μήνες, θα θέλει να πίνει λιγότερο γάλα και να τρώει περισσότερες στέρεες τροφές, που ήδη έχει αγαπήσει.

Με την επαναστατική αυτή λοιπόν μέθοδο, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν το μικρούλι σας τρέφεται αρκετά. Απλά αφήστε το να σας δείξει αυτό το σωστό δρόμο.

Ίσως φαντάζει δύσκολο. Μήπως όμως αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσουμε;