Πώς θα βοηθήσουμε το παιδί μας να κάνει φίλους στο καινούριο του σχολείο;

Γράφει η Ψυχολόγος Αρετή Κυπραίου

Κάθε αλλαγή στη ζωή μας πάντα μας προκαλεί ένα ποσοστό άγχους. Έτσι, όταν ένα παιδί αλλάζει σχολείο είναι φυσιολογικό να φοβάται για το «αν θα κάνει καινούριους φίλους». Συχνά όμως, οι γονείς είναι αυτοί που φοβούνται ακόμα περισσότερο από το παιδί τους!

Προσαρμογή του παιδιού μας στο νέο σχολείο.

Γράφει η Ψυχολόγος Αρετή Κυπραίου

Το παιδί μας πρόκειται να αλλάξει σχολείο! Είναι δύσκολο να απαντήσουμε στο ερώτημα ποιος έχει περισσότερο άγχος, εμείς ή αυτό! Το σίγουρο είναι ότι τα συναισθήματα της οικογένειας είναι ανάμεικτα. Φόβος για το άγνωστο, μαζί με χαρά και προσμονή για όλους τους καινούριους φίλους και τις καινούριες εμπειρίες. Ευτυχώς υπάρχουν πολλά που μπορούμε από την πλευρά μας να κάνουμε ώστε οι εμπειρίες αυτές να είναι όσο γίνεται ευχάριστες και η χρονιά να κυλήσει όσο το δυνατόν καλύτερα.

Από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό: Πώς να βοηθήσουμε το παιδί μας να προσαρμοστεί ευκολότερα.

Γράφει η Ψυχολόγος Αρετή Κυπραίου

Παρόλο που σε μας φαίνεται δεδομένη η μετάβαση ενός παιδιού από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό, για το ίδιο το παιδί μπορεί να φαίνεται τρομαχτική. Ωστόσο, δύσκολα κάποιο θα το ομολογήσει και για το λόγο αυτό καλό είναι να προετοιμάσουμε το παιδί μας όσο καλύτερα μπορούμε.

Μαμά βαριέμαι, τι να κάνω;

Πόσο συχνά ακούμε οι γονείς αυτή τη φράση και πόσο συχνά θα την ακούμε τώρα που έκλεισαν τα σχολεία; Πόσο συχνά βλέπουμε το παιδί μας να τριγυρνάει μέσα στο σπίτι άσκοπα χωρίς να λέει αλλά δείχνοντας ότι βαριέται; Πόσο συχνά το μικρότερο παιδάκι θα κάνει κάποια σκανταλιά για να τραβήξει την προσοχή μας μόνο και μόνο επειδή βαριέται; Και μήπως κάθε φορά που λέμε στην έφηβη κόρη τους ή στον έφηβο γιο μας να κάνουμε κάτι μαζί ή να πάμε μια βόλτα, η απάντηση είναι «βαριέμαι»;

Τηλεόραση και παιδί

Η τηλεόραση είναι ένα μαγικό κουτί. Μόλις την ανοίγεις, τα παιδιά σταματάνε να γκρινιάζουν, να κλαίνε, να τρέχουν, να φωνάζουν και κάθονται ευτυχισμένα για όση ώρα κρατάει η αγαπημένη τους εκπομπή! Φοβερή πρόκληση για το σύγχρονο γονιό…

Τα παιδιά μπροστά στο άγχος της οικονομικής κρίσης.

Οι γονείς μπροστά σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση συχνά μπερδεύονται ως προς το αν πρέπει να πουν στα παιδιά την αλήθεια για την οικονομική κρίση εφόσον τη ζουν ή να μην πουν τίποτα, αφού παιδιά και άρα «δεν καταλαβαίνουν ή δεν τα αφορά» τι γίνεται.

Διαζύγιο και Παιδί

Οι περισσότεροι γονείς όταν παίρνουν διαζύγιο αναρωτιούνται πώς θα το πουν στα παιδιά. Η αλήθεια είναι ότι η διαδικασία αυτή απαιτεί πάρα πολύ προσεκτικούς χειρισμούς και από τους δύο γονείς, ώστε τα παιδιά να αντιληφθούν τη νέα πραγματικότητα και να προσαρμοστούν σε αυτήν όσο πιο ανώδυνα γίνεται.

Το παιδί και τα όρια

Πόσες φορές μέσα στην ημέρα ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα παιδιά επειδή δεν μας ακούν, θέλουν να κάνουν ‘το δικό τους’, δεν πλένουν τα χέρια τους, αγγίζουν πράγματα που δεν πρέπει, αργούν –τα μεγαλύτερα- να γυρίσουν στο σπίτι; Όσο σκεφτόμαστε θα βρίσκουμε κι άλλα παραδείγματα καταστάσεων που όλοι οι γονείς αντιμετωπίζουμε καθημερινά, οι οποίες μας προβληματίζουν, προκαλούν γκρίνιες, εντάσεις και καβγάδες και συχνά μας ‘βγάζουν από τα ρούχα μας’.

Εγγραφή στο RSS - Αρετή Κυπραίου