Ο ερχομός του δεύτερου παιδιού

Αποτελεί πάντα μία πρόκληση για ολόκληρη την οικογένεια. Οι ισορροπίες που πιθανόν να είχε δημιουργήσει η οικογένεια με την έλευση του πρώτου παιδιού χάνονται και πάλι ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί, καλούνται, να επαναπροσδιορίσουν τις θέσεις και τους ρόλους τους και να βρουν νέες ισορροπίες.

Ανδρικό πένθος: Το σιωπηλό

Στις γραμμές που ακολουθούν, θα περιγράψουμε και θα αιτιολογήσουμε πώς είναι οι άνδρες μετά από μια σοβαρή απώλεια και θα δούμε με ποιούς τρόπους μπορούμε να βοηθήσουμε, για την ακρίβεια να συντροφέψουμε τους συντρόφους, τους φίλους ή/και τους γιούς μας στη δύσκολη αυτή κατάσταση.

Το παιδί και ο ύπνος

Σα μητέρα παιδιού προσχολικής ηλικίας, γνωρίζω καλά ότι τον ύπνο-με την έννοια που είχε για μένα παλιά-προ παιδιού, τον αποχαιρέτησα τότε που γέννησα. Και ξεκινώ αυτά που έχω να σας πω σήμερα για τον παιδικό ύπνο, από τον εαυτό μου, γιατί η αλήθεια είναι ότι αυτή η αλλαγή μου κόστισε αρκετά.

Μιλώντας στα παιδιά για το θάνατο & το πένθος

«Nα μιλάς για το θάνατο είναι να μιλάς για τη ζωή»

Ο τρόπος μου σκεφτόμαστε το θάνατο, που νιώθουμε και που μιλάμε γι αυτόν, έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια. Παλιά, οι άνθρωποι πέθαιναν σε μικρότερη ηλικία και όταν γινόταν αυτό, υπήρχαν τελετουργίες και έθιμα που πλέον τείνουν να εξαφανιστούν. Οι τελετουργίες αυτές βοηθούσαν τους ανθρώπους να διαχειριστούν την απώλεια και να μπουν ευκολότερα στη διαδικασία του πένθους.

Για την αντιμετώπιση σοκαριστικών καταστάσεων: γνωριμία με τη μέθοδο EMDR

Το 1987 η Αμερικανίδα ψυχολόγος Francise Shapiro έκανε μία βόλτα σε ένα πάρκο, όταν παρατήρησε ότι οι ενοχλητικές σκέψεις που είχε στο μυαλό της σχετικά με κάποιες δικές τις δύσκολες αναμνήσεις, εξαφανίζονταν καθώς περπατούσε.

Μία ιστορία για την κατανόηση του ψυχικού τραύματος ..και άλλες χρήσιμες πληροφορίες

Τι είναι το ψυχικό τραύμα; Η ιστορία του στρειδιού

Τα όστρακα είναι ερμητικά κλειστά για να προστατεύονται από τους εξωτερικούς κινδύνους. Όταν ένας κόκκος άμμου ή κάποιο άλλο ξένο σώμα εισχωρήσει στο εσωτερικό τους, αυτό εκλαμβάνεται από τον οργανισμό του οστρακοειδούς σαν ξένο και επειδή δυσκολεύεται να το αφομοιώσει αρχίζει σταδιακά να κτίζει γύρω του αλλεπάλληλα στρώματα πέρλας, μέχρι να απομονώσει πλήρως το ξένο σώμα από τον υπόλοιπο οργανισμό και να αμυνθεί απ’ αυτό. Αυτό το δημιούργημα είναι το μαργαριτάρι, που ούτε λίγο, ούτε πολύ, αποτελεί το σπάνιο και πολύτιμο δημιούργημα του φόβου του στρειδιού.

Να σας ζήσει και να τον δείτε… όπως θέλει εκείνος!

Προ καιρού ήρθε στο γραφείο ένας νεαρός άνδρας γύρω στα 25. Αυτό που ήθελε ήταν να μοιραστεί τη δυσκολία που αντιμετώπιζε με την οικογένειά του, καθώς εκείνοι-η μητέρα, ο πατέρας και ο αδελφός του δεν εγκρίνουν τη σχέση που έχει κάνει με μία κοπέλα.

Χοροθεραπεία: Ιστορίες που λέγονται με το σώμα.

Τι είναι η Χοροθεραπεία;

Είναι μία μορφή ψυχο-θεραπείας, δηλαδή ο χορός χρησιμοποιείται θεραπευτικά. Πρόκειται για μία δημιουργική διαδικασία που προωθεί τη γνωστική, συναισθηματική, σωματική και κοινωνική ολοκλήρωση των ανθρώπων που δουλεύουν τις δυσκολίες τους με τη συγκεκριμένη μέθοδο.

Εγγραφή στο RSS - Νάντια Λάγγα Ιωάννοβιτς