Πώς θα βοηθήσουμε το παιδί μας να κάνει φίλους στο καινούριο του σχολείο;

Γράφει η Ψυχολόγος Αρετή Κυπραίου

Κάθε αλλαγή στη ζωή μας πάντα μας προκαλεί ένα ποσοστό άγχους. Έτσι, όταν ένα παιδί αλλάζει σχολείο είναι φυσιολογικό να φοβάται για το «αν θα κάνει καινούριους φίλους». Συχνά όμως, οι γονείς είναι αυτοί που φοβούνται ακόμα περισσότερο από το παιδί τους!

Προσαρμογή του παιδιού μας στο νέο σχολείο.

Γράφει η Ψυχολόγος Αρετή Κυπραίου

Το παιδί μας πρόκειται να αλλάξει σχολείο! Είναι δύσκολο να απαντήσουμε στο ερώτημα ποιος έχει περισσότερο άγχος, εμείς ή αυτό! Το σίγουρο είναι ότι τα συναισθήματα της οικογένειας είναι ανάμεικτα. Φόβος για το άγνωστο, μαζί με χαρά και προσμονή για όλους τους καινούριους φίλους και τις καινούριες εμπειρίες. Ευτυχώς υπάρχουν πολλά που μπορούμε από την πλευρά μας να κάνουμε ώστε οι εμπειρίες αυτές να είναι όσο γίνεται ευχάριστες και η χρονιά να κυλήσει όσο το δυνατόν καλύτερα.

Από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό: Πώς να βοηθήσουμε το παιδί μας να προσαρμοστεί ευκολότερα.

Γράφει η Ψυχολόγος Αρετή Κυπραίου

Παρόλο που σε μας φαίνεται δεδομένη η μετάβαση ενός παιδιού από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό, για το ίδιο το παιδί μπορεί να φαίνεται τρομαχτική. Ωστόσο, δύσκολα κάποιο θα το ομολογήσει και για το λόγο αυτό καλό είναι να προετοιμάσουμε το παιδί μας όσο καλύτερα μπορούμε.

Προσαρμογή στο σχολείο: Μια συναισθηματικά φορτισμένη διαδικασία

Γράφει η ψυχολόγος Κλαίρη Σειραδάκη.

 

Η είσοδος στο σχολείο αντιπροσωπεύει για το παιδί μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής του, καθώς πρόκειται για την πρώτη εμπειρία απομάκρυνσης από το απόλυτα προστατευμένο περιβάλλον του σπιτιού. Το παιδί απ’ τη μια απομακρύνεται από τις γνώριμες συνήθειες του σπιτιού και από έναν τρόπο ζωής γεμάτο παιχνίδι και στοργή, ενώ από την άλλη έρχεται αντιμέτωπο με ένα άγνωστο περιβάλλον, με άγνωστους ενήλικες και άγνωστες δραστηριότητες και παράλληλα με καμία δυνατότητα προσφυγής στη μητρική προστασία. Όλο αυτό, αποτελεί όπως είναι φυσικό, μια ιδιαίτερα φορτισμένη διαδικασία για το παιδί.

Εγγραφή στο RSS - προσαρμογή στο σχολείο