Δείτε θετικά τα κιλά της εγκυμοσύνης

Δείτε θετικά τα κιλά της εγκυμοσύνης

Ακόμη και όταν όλοι ήξεραν για την εγκυμοσύνη σας, κάποιος γνωστός ίσως να είπε: «Ω Θεέ μου, είσαι τεράστια»! Σίγουρα δεν αισθανθήκατε όμορφα.

Ποτέ δεν θα περιμένατε να δείτε τη ζυγαριά σας να φτάνει τόσο ψηλά. Ή ακόμη χειρότερα, δεν περιμένατα το είδωλο σας στον καθρέφτη να έχει πρησμένο στήθος, παχύς μηρούς και μεγάλα οπίσθια! «Είναι φυσιολογικό να εκπλαγείτε από την αύξηση του βάρους σας σε αυτό χρονικό διάστημα των 9 μηνών της εγκυμοσύνης σας» λέει η Maggie Baumann, ψυχοθεραπεύτρια, και συνεχίζει: «όμως, αυτά τα κιλά της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι και μία θετική εμπειρία».

Ελάτε να δούμε πέντε λόγους σύμφωνα με τους οποίους, η αύξηση του σωματικού βάρους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι κάτι κακό, όπως νομίζουμε. Προσέξτε να διαπιστώσετε αν είστε σε σωστό δρόμο με το βάρος σας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. 

1. Είναι σημαντικό για το μωρό. Το μωρό σας, καθώς αναπτύσσεται, χρειάζεται τα κιλά που πήρατε για να υποστηρίξει την ανάπτυξή του. «Οι γυναίκες που δεν έχουν πάρει αρκετό βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, έχουν υψηλότερο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό ή να γεννηθεί το μωρό με χαμηλό βάρος», τονίζει η Kathleen Rasmussen, καθηγήτρια διατροφικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Cornell.«Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας για το μωρό, όπως αναπνευστικά, καρδιακά και πεπτικά προβλήματα τόσο κατά τη γέννηση όσο και αργότερα στη ζωή του». Προσέξτε να έχετε απόθεμα από προγεννητικές βιταμίνες.

2. Κατηγορείτε τις ορμόνες. Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι ορμόνες «τρελαίνονται». Ξαφνικά, επιθυμείτε κάποια τρόφιμα πάρα πολύ ή τα απεχθάνεστε. Το σώμα έχει την τάση να αποθηκεύει θερμίδες, στέλνοντας όλες τις επιπλέον σε αποθήκες λίπους για να χρησιμοποιηθούν αργότερα στη θρέψη του μωρού.

3. Το στήθος σας είναι φανταστικό! Όπως οι ορμόνες της εγκυμοσύνης σας αυξάνουν, το ίδιο κάνει και το νούμερο του σουτιέν σας. Το στήθος αυξάνει λόγω του αυξημένου υγρού, από το οίδημα των ιστών και την έγκαιρη παραγωγή γάλακτος.

Είναι ευκαιρία να αγοράσετε μεγαλύτερο νούμερο σουτιέν. Ίσως να είναι κάτι που πάντα ονειρευόσασταν!

4. Δυστυχώς ή ευτυχώς η μεγάλη περιφέρεια δεν είναι μόνιμη. Γνωρίζοντας ότι αυτή η αλλαγή στο σώμα σας δεν θα διαρκέσει για πάντα, μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε λίγο και ίσως ακόμη και να αγαπήσετε τις καμπύλες της εγκυμοσύνης σας. Έχοντας και εσείς, για λίγο καιρό, το καλύτερο μέρος του σώματος της Jennifer Lopez, μπορεί να είναι πολύ ευχάριστο!

5. Θα μπορέσετε να χάσετε τα επιπλέον αυτά κιλά γρήγορα. Με τον τοκετό θα χάσετε αμέσως περίπου 5 κιλά, δηλαδή, το βάρος του μωρού, το αμνιακό υγρό και τον πλακούντα. Μία με δύο εβδομάδες αργότερα οι ορμόνες θα σταθεροποιηθούν επιτρέποντας στο σώμα να απελευθερώσει το υγρό που διατηρούσε και να αντιμετωπίσει τα αποθέματα λίπους. «Εάν δεν έχετε πάρει υπερβολικό βάρος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με τη σωστή διατροφή και λίγη άσκηση, θα μπορέσετε να χάσετε όλα τα επιπλέον κιλά», τονίζει η Kathleen Rasmussen. Προσθέστε και το θηλασμό και θα διαπιστώσετε ότι θα κλείσετε το φερμουάρ του τζιν σας, πολύ εύκολα!

Μην ανησυχείτε λοιπόν. Απολαύστε αυτή τη μοναδική περίοδο της ζωής σας χωρίς άγχος για το βάρος σας, αλλά και χωρίς υπερβολές. Σε λίγο καιρό θα είστε μία όμορφη, ευτυχισμένη μανούλα με το μωράκι σας στην αγκαλιά.