Διεθνής βράβευση για την βιβλιοθήκη Βέροιας

Μία ελληνική βιβλιοθήκη δέχεται Διεθνές Βραβείο ύψους ενός  εκατομμυρίου δολαρίων, επειδή υιοθετεί την Τεχνολογία και αναπτύσσει δημιουργικό και ισχυρό περιβάλλον για την Κοινότητα.

Το ίδρυμα Bill & Melinda Gates έδωσε για το έτος 2010 το βραβείο «Πρόσβαση στη γνώση» στην Κεντρική Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας. Πρόκειται για μια μεγάλη διάκριση και επιβράβευση της βιβλιοθήκης για το  εξαιρετικά επιτυχημένο μοντέλο ανάπτυξης βιβλιοθήκης σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η βιβλιοθήκη της Βέροιας ξεχωρίζει για την πρωτοπορία της σε θέματα τεχνολογίας, καθώς και για τη δημιουργία μιας ζωντανής κοινότητας μέσα από τη λειτουργία της.

Το βραβείο, με το οποίο η βιβλιοθήκη χρηματοδοτείται με το ποσό του  ενός εκατομμυρίου δολαρίων, παρέλαβε στο Γκεντεμποργκ της Σουηδίας, ο διευθυντής της βιβλιοθήκης Γιάννης Τροχόπουλος.

Δείτε το βίντεο με το οποίο παρουσιάστηκε η βιβλιοθήκη στο διαγωνισμό .

Η Βιβλιοθήκη εξυπηρετεί τους 50.000 κατοίκους της Βέροιας και ακόμη 130.000 ανθρώπους στις γύρω περιοχές. Για να προσεγγίζει ανθρώπους σε απομακρυσμένα αγροτικά χωριά, η Βιβλιοθήκη στέλνει κινητές βιβλιοθήκες εξοπλισμένες με βιβλία και φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Εκτός από την προσφορά προηγμένων υπηρεσιών πληροφόρησης και τεχνολογίας στους χρήστες της, έχει καταστεί ζωντανό κέντρο της κοινότητας που προωθεί τη μάθηση και τη δημιουργικότητα. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στους νέους ανθρώπους με το νέο της τμήμα για παιδιά και εφήβους, τα Μαγικά Κουτιά, τα οποία παρέχουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σταθμούς μουσικής, περιοχές παιχνιδιού σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και πλήρες πρόγραμμα δραστηριοτήτων – από αφήγηση ιστοριών μέχρι τέχνες και χειροτεχνίες (εκφραστικά μέσα).

Για να αναπτύξει ένα δίκτυο υπηρεσιών βιβλιοθήκης και πληροφόρησης στην περιοχή, η Βιβλιοθήκη της Βέροιας έχει εργαστεί με επιμέλεια για να εδραιώσει συνεργασίες με άλλες βιβλιοθήκες, προγράμματα και ιδρύματα εντός της Ελλάδας και ανά τον κόσμο. Αυτές οι σχέσεις παρείχαν ευκαιρίες για ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων ώστε να επωφεληθούν οι κοινότητες που εξυπηρετούν αυτοί οι οργανισμοί. Για παράδειγμα, η Βιβλιοθήκη της Βέροιας βοήθησε ώστε περισσότερες από 60 ελληνικές βιβλιοθήκες να αναπτύξουν τους δικούς τους δικτυακούς τόπους και να περιληφθούν στην ηλεκτρονική πύλη των δημοσίων βιβλιοθηκών‚ που η ίδια δημιούργησε.