Εγκυμοσύνη και υδράμνιο

Εγκυμοσύνη και υδράμνιο: τι πρέπει να γνωρίζετε

Από τη στιγμή που θα μάθεις για την εγκυμοσύνη σου, συχνά θα "πιάνεις" τον εαυτό σου να διαβάζει με φόβο για τις πιθανές επιπλοκές εγκυμοσύνης. Η συμβουλή μας είναι να μην αγχώνεσαι. Να είσαι τυπική στις εξετάσεις της εγκυμοσύνης και να συμβουλεύεσαι τον γιατρό σου για όσα σε προβληματίζουν. Στο μεταξύ, είμαστε εδώ για να σου μεταφέρουμε κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για καταστάσεις όπως το υδράμνιο που ίσως σε προβληματίζουν. 

Τι είναι το υδράμνιο: 

Το αμνιακό υγρό αυξάνεται όσο περνούν οι εβδομάδες εγκυμοσύνης και φτάνει το 1 λίτρο. Υπάρχουν όμως κάποιες περιπτώσεις που το αμνιακό υγρό αυξάνεται περισσότερο (φτάνει τα δύο λίτρα). Η κατάσταση αυτή ονομάζεται υδράμνιο ή πολυάμνιο. 

Πόσο συχνή κατάσταση είναι;

Υδράμνιο παρατηρείται στο 2% των κυήσεων. 

Τι προκαλεί την κατάσταση αυτή; 

Στις περίπου μισές περιπτώσεις δεν υπάρχει δεδομένη εξήγηση. Όμως είναι τα κυριότερα αίτια είναι ο σακχαρώδης διαβήτης της κύησης, οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες, οι λοιμώξεις, οι ανωμαλίες από το νευρικό και το πεπτικό σύστημα του εμβρύου, και η πολύδυμη κύηση.

Ποιά είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ραγδαία εξέλιξη της μήτρας, δυσφορία στην κοιλιά, συσπάσεις της μήτρας. Σημαντική σημείωση: Τα συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν με άλλες ιατρικές παθήσεις. Πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας για τη διάγνωση.

Πρέπει να ανησυχώ;

Τις περισσότερες φορές λίγο περισσότερο αμνιακό υγρό δεν αποτελεί σημαντικό λόγο ανησυχίας. Σε περιπτώσεις όμως με αρκετά περισσότερο αμνιακό υγρό η εγκυμοσύνη, θα μπορούσε να οδηγηθεί σε πρόωρο τοκετό.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Ο γιατρός σας κρίνεται ο μόνος υπεύθυνος για να σας συμβουλεύσει σχετικά με την αντιμετώπιση της κατάστασης "Υδράμνιο". Υπάρχει θεραπευτική αμνιοκέντηση που αφαιρεί το παραπάνω από το φυσιολογικό υγρό. Όμως οποιαδήποτε ενέργεια είναι απόφαση του γιατρού σας και μόνο.  

Να θυμάστε πως η εγκυμοσύνη είναι μία περίοδος κατά την οποία πρέπει να είσαστε ήρεμες. Οτιδήποτε σας απασχολεί μπορείτε να το επικοινωνήσετε στον γιατρό σας ο οποίος έχει γνώση του ιστορικού σας και φυσικά γνώσεις επί των ιατρικών επιπλοκών για τις οποίες συχνά διαβάζετε.