Είναι ασφαλές να παίρνει ασπιρίνη ή να δίνει αίμα η μέλλουσα μανούλα;

Είναι ασφαλές να παίρνει ασπιρίνη ή να δίνει αίμα η μέλλουσα μανούλα;

Ας δούμε τις συμβουλές των ειδικών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν πρέπει να παίρνει ασπιρίνη. Σε ορισμένες μόνο συνιστάται από τους γιατρούς να πάρει η έγκυος παιδική ασπιρίνη για να μειώσει τον κίνδυνο κάποιων επιπλοκών, αλλά ποτέ χωρίς την έγκριση του γιατρού της.

Ενώ είναι εξαιρετικά απίθανο η λήψη μιας ασπιρίνης στις αρχές ή τα μέσα της εγκυμοσύνης να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στο μωρό, το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα τόσο στην ίδια όσο και στο μωρό της αν το παίρνει τακτικά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε δόσεις για ενήλικες.

Οι μελέτες έχουν συνδέσει την ασπιρίνη με διάφορες επιπλοκές της κύησης. Για παράδειγμα η λήψη της ασπιρίνης περίπου τη στιγμή της σύλληψης και την αρχή της εγκυμοσύνης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αποβολής. Επίσης ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι η κανονική δόση ασπιρίνης για ενήλικες, μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του μωρού και να αυξήσει πιθανώς τον κίνδυνο για αποκόλληση του πλακούντα.

Σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές, η ασπιρίνη προς το τέλος της εγκυμοσύνης μπορεί να καθυστερήσει τον τοκετό και να αυξήσει τον κίνδυνο για προβλήματα στην καρδιά και τους πνεύμονες του μωρού, καθώς και αιμορραγικές επιπλοκές για την ίδια και το μωρό της.

Από την άλλη πλευρά όμως, αν ήδη παίρνετε ασπιρίνη για κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα, μπορεί να χρειαστεί να συνεχίσετε και στην εγκυμοσύνη. Ελέγξτε το με το γιατρό σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γυναικολόγος μπορεί να σας συμβουλέψει να αρχίσετε να παίρνετε μία μικρή δόση ασπιρίνης κάθε μέρα (παιδική ασπιρίνη). Οι περισσότεροι γιατροί πιστεύουν ότι αυτή η δόση δεν παρουσιάζει κανένα κίνδυνο.

Για παράδειγμα ορισμένοι ειδικοί συστήνουν στις έγκυες γυναίκες με αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο να παίρνουν μικρή δόση ασπιρίνης μαζί με ηπαρίνη. Το σύνδρομο αυτό διαγιγνώσκεται σε γυναίκες που έχουν ορισμένα αντισώματα στο αίμα που ίσως προκαλέσουν κάποιο θρόμβο.

Επίσης οι γυναίκες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο προεκλαμψίας, έχουν χρόνια υπέρταση, διαβήτη ή νεφρική νόσο, μπορούν να ωφεληθούν από τη θεραπεία με ασπιρίνη σε χαμηλές δόσεις που ασφαλώς έχει συστήσει ο γιατρός.

Τελικά όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι η έγκυος πρέπει να αποφεύγει να πάρει οποιοδήποτε φάρμακο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού της σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Ακόμη και ένα απλό παυσίπονο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κινδυνεύσει η ίδια ή το μωράκι της.

Κάτι ακόμη που χρειάζεται προσοχή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η αιμοδοσία. Η μέλλουσα μητέρα απαγορεύεται να δώσει αίμα, γιατί θα μπορούσε να οδηγήσει σε έλλειψη σιδήρου και αναιμία.

Επίσης δεν επιτρέπεται να δώσει αίμα και η νέα μητέρα. Ο Ερυθρός Σταυρός συνιστά να περιμένει έως έξι τουλάχιστον εβδομάδες μετά τον τοκετό. Μετά δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, ακόμη και αν η μητέρα θηλάζει.

Οι γυναίκες που έχουν ήδη παιδί μπορούν να δωρίσουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όμως μερικές φορές η εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα αυτή της δωρεάς, λόγω αντισωμάτων που φέρουν στο αίμα τους μετά την εγκυμοσύνη. Τα κέντρα αιμοδοσίας ελέγχουν και αυτή την πιθανότητα.

Μετά την γέννηση του μωρού εάν δεν θέλετε να φυλάξετε το αίμα από τον ομφάλιο λώρο, μπορείτε να το δωρίσετε, για να βοηθήσετε άλλους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Τα κύτταρα που περιέχονται στον ομφάλιο λώρο είναι πολύτιμα και συμβάλλουν στην θεραπεία πολλών επικίνδυνων ασθενειών όπως η λευχαιμία.

Υπάρχει λοιπόν η δυνατότητα να αποθηκευτούν τα βλαστοκύτταρα σε ιδιωτική ή δημόσια τράπεζα κρυοσυντήρησης. Η δημόσια τράπεζα μπορεί να χρησιμοποιήσει τη δωρεά αυτή σε οποιοδήποτε άτομο έχει ανάγκη, ενώ στην ιδιωτική τράπεζα η φύλαξη είναι προσωπική δηλαδή μόνο για τον ίδιο δότη ή την οικογένειά του.

Σήμερα πλέον είναι κάτι που επιθυμούν και πραγματοποιούν οι περισσότερες οικογένειες.