Είναι το παιδί μου έτοιμο για μάθημα κολύμβησης;

Είναι το παιδί μου έτοιμο για μάθημα κολύμβησης;

Μέχρι τα 3 χρόνια του είναι καλύτερα να μην παρακολουθεί μαθήματα κολύμβησης, όπου το παιδί είναι μόνο του στην πισίνα με το δάσκαλο και τους συμμαθητές του. Αυτό γιατί τα μικρά παιδιά δεν είναι ακόμη εξελικτικά έτοιμα για μάθημα κολύμβησης. Τα περισσότερα δίχρονα παιδάκια δεν είναι σε θέση να ακούνε τον εκπαιδευτή για ένα χρονικό διάστημα ή να ακολουθούν τις οδηγίες -  δεξιότητες,  που είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για να μάθουν να κολυμπούν αλλά και για την ασφάλειά τους στο νερό.

Αλλά μπορείτε να παρακολουθήσετε μαθήματα μαζί με το παιδί σας, ώστε να είστε συνέχεια κοντά του και να το επιβλέπετε στην πισίνα, στα αποδυτήρια και γενικά σε όλους τους χώρους. Αυτά τα μαθήματα γονέα – παιδιού, είναι διασκεδαστικά, συνηθίζει και εξοικειώνεται το παιδί με το νερό και συγχρόνως μαθαίνει σημαντικές πληροφορίες για την ασφάλεια του.

Εάν το παιδί σας είναι 3 ετών ή μεγαλύτερο, αλλά δεν έχει εξοικειωθεί ή φοβάται το νερό,  τα μαθήματα γονέα – παιδιού είναι πολύ σημαντικά πριν το γράψετε για να παρακολουθήσει κανονικά μαθήματα κολύμβησης.

Τα μαθήματα κολύμβησης για παιδιά από 3 ετών και πάνω, στηρίζονται στις δεξιότητες ετοιμότητας, στην ηλικία του παιδιού, στο επίπεδο ανάπτυξης και στην ατομική ικανότητα. Έτσι χωρίζονται σε ομάδες, σύμφωνα με την ηλικία τους και το επίπεδο δεξιοτήτων.  Τα αρχάρια παιδάκια ηλικίας 3 έως 5 ετών κάνουν μάθημα με  τα άλλα παιδιά της ηλικίας τους και τα λίγο μεγαλύτερα,  6 έως 8 ετών με τα μεγαλύτερα.

Δουλεύοντας σε μικρές ομάδες τα παιδιά μαθαίνουν απλούς κανόνες ασφαλείας στο νερό, έλεγχο της αναπνοής και βασικές κινήσεις χεριών και ποδιών.

Καθώς  τα παιδιά μεγαλώνουν και αποκτούν μεγαλύτερη εμπειρία στο νερό, θα αντιμετωπίζουν πιο δύσκολες δεξιότητες κολύμβησης.

Πριν από την εγγραφή του παιδιού σας, καλό είναι να κάνετε μία έρευνα για να βρείτε ένα πρόγραμμα που είναι σωστό γι’ αυτό και συμφωνείτε και εσείς με τον τρόπο λειτουργίας του.