Είστε πάλι έγκυος, μετά την αποβολή που είχατε. Χαρείτε το!

Είστε πάλι έγκυος, μετά την αποβολή που είχατε. Χαρείτε το!

«Γιατί δεν μπορώ να είμαι ευτυχισμένη τώρα που είμαι πάλι έγκυος»;  Είναι η ερώτηση που βασανίζει πολλές γυναίκες, όταν έχουν βιώσει μία αποβολή.

Οι ειδικοί διευκρινίζουν:

«Αν και η μέλλουσα μητέρα έχει επιτύχει το σκοπό της, να μείνει δηλαδή πάλι έγκυος, ίσως χρειαστεί λίγο χρόνο για να απολαύσει αυτήν την εγκυμοσύνη. Είναι απόλυτα φυσικό να ανησυχεί μήπως χάσει και αυτό το μωρό. Επίσης, ίσως θρηνεί ακόμη για την απώλειά του.  Έτσι είναι δύσκολο να αισθανθεί ενθουσιασμό γι’ αυτή την εγκυμοσύνη και να πιστέψει ότι θα διαρκέσει.

Μία εγκυμοσύνη μετά από μία απώλεια, μπορεί να είναι η μεγαλύτερη και δυσκολότερη περίοδος εννέα μηνών στη ζωή της γυναίκας. Υπάρχουν τόσα πολλά συναισθήματα που κυριαρχούν στη ζωή της, που είναι βέβαιο ότι το άγχος θα είναι δεδομένο σε όλη την εγκυμοσύνη.

Το άγχος θα είναι τεράστιο, ιδιαίτερα μέχρι τη στιγμή της αποβολής στην προηγούμενη εγκυμοσύνη.

Δεν πρέπει να προσπαθήσει η μέλλουσα μητέρα να «ξεχάσει» την ημερομηνία της αποβολής, αλλά να προσπαθήσει να το αποδεχθεί. Δεν πειράζει αν αισθάνεται ανήσυχη όσο πλησιάζει η ημερομηνία αυτή, είναι φυσιολογικό.

Μην «μαλώνετε»  τον εαυτό σας γιατί δεν αισθάνεστε ευτυχισμένη. Επιτρέψτε του να βιώνει τα συναισθήματά του. Εάν κλάψετε, θα ανακουφιστείτε σίγουρα από τη μεγάλη ένταση.

Μόλις περάσει η ημερομηνία της αποβολής, αισθάνεται η γυναίκα αμέσως πιο σίγουρη για την καινούργια αυτή εγκυμοσύνη της και ηρεμεί».

Τι μπορώ να κάνω για να το ξεπεράσω;

Δεν υπάρχει μόνο μία απάντηση. Οι πιθανότητες είναι ότι τον περισσότερο καιρό θα νιώθετε άγχος. Αλλά κάθε φορά που θα φτάνετε σε ένα σημαντικό σημείο της εγκυμοσύνης σας, όπως για παράδειγμα, όταν ακούσετε την καρδιά του ή αισθανθείτε τις πρώτες κλωτσιές του, θα βεβαιωθείτε ότι όλα είναι καλά.

Όμως δείτε παρακάτω κάποιες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να κάνετε μόνο θετικές σκέψεις:

Συγκεντρωθείτε σε κάθε μία μέρα.

Τα λόγια είναι εύκολα, ενώ η πράξη όχι. Αλλά λειτουργεί πραγματικά. Όταν ανησυχείτε για το μέλλον, προσπαθήστε να σκεφτείτε μόνο για τη σημερινή ημέρα. Γιορτάστε την ολοκλήρωση κάθε εβδομάδας. Σκεφτείτε πως αυτή η εγκυμοσύνη είναι τελείως διαφορετική από την προηγούμενη, και προπαντός ότι όλα είναι καλύτερα τώρα.

Δώστε προσοχή στο τι καλό συμβαίνει κάθε μέρα σε σας και το μωρό σας και ότι είστε και οι δύο υγιείς.

Φροντίστε καλά τον εαυτό σας.

Εστιάστε σε ότι καλύτερο μπορείτε να κάνετε στην εγκυμοσύνη αυτή. Δώστε προσοχή στην υγεία σας και την σωματική σας ευεξία. Ο ύπνος, η καλή διατροφή, η τακτική σωματική άσκηση θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλά σωματικά,  και συναισθηματικά ισορροπημένη. Διαχειριστείτε σωστά το άγχος. Αρκετά έχετε ταλαιπωρηθεί για να ισορροπήσετε μετά την απώλεια που βιώσατε. Μην φορτώνεται τον εαυτό σας με ένα σωρό ευθύνες στο σπίτι ή την εργασία σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η υπερβολική πίεση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την εγκυμοσύνη σας.

Δοκιμάστε μερικές ασκήσεις χαλάρωσης.

Δημιουργήστε τη δική σας «μάντρα» λέγοντας «να είμαι καλά για το μωρό μου»! Μιλάτε στο μωράκι σας, αυτό βοηθά στο σύνδεσμο μεταξύ σας. Χρησιμοποιήστε κάποιες τεχνικές χαλάρωσης, αν οι σκέψεις σας και οι ανησυχίες δεν σας αφήνουν να κοιμηθείτε. Αν όμως αυτό κρατήσει μία ή δύο εβδομάδες μιλήστε με το γιατρό σας.

Eνημερωθείτε, αν αυτό σας βοηθά.

Αν ο γιατρός σας εξήγησε την αιτία της αποβολής, μπορείτε να διαβάσετε και να ενημερωθείτε  για τις συνθήκες αυτές. Ίσως έτσι να αισθανθείτε ότι έχετε περισσότερο τον έλεγχο της κατάστασής σας, καταλαβαίνοντας  τι συνέβη πριν. Αλλά αν με τόσο διάβασμα νιώθετε πιο ταραγμένες, πετάξτε τα βιβλία μακριά.

Να ξέρετε ότι δεν είστε η μόνη.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι πολλές αποβολές και θνησιγένειες δεν έχουν εξήγηση. Να θυμάστε ότι αφού είχατε μία αποβολή, δεν έχετε περισσότερες πιθανότητες να βιώσετε άλλη μία. Σχεδόν οι μισές γυναίκες, είχαν μία αποβολή στη διάρκεια της ζωής τους.  Επικεντρώστε την προσοχή σας στο πόσο καλά είστε εσείς και το μωρό σας σήμερα, αντί να ανησυχείτε ότι κάτι θα πάει στραβά, επειδή οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι μηδαμινές.

Επικοινωνείτε με το σύντροφό σας.

Ο σύντροφός σας βίωσε και εκείνος μία μεγάλη απώλεια και θα θέλατε να παρηγορεί ο ένας τον άλλον. Να θυμάστε όμως ότι οι άνδρες συχνά αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο την απώλεια αυτή από τις γυναίκες. Και αν εσείς μιλώντας γι’ αυτό αισθάνεστε καλύτερα, μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα για εκείνον. Σεβαστείτε τους τρόπους αντιμετώπισης του συντρόφου σας.

Επικοινωνείτε συχνά με το γιατρό ή τη μαία σας.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί ο γιατρός θα βεβαιώνει ότι το μωρό σας είναι σε καλή κατάσταση. Οι τακτικές επισκέψεις είναι απαραίτητες αν είστε στην κατηγορία υψηλού κινδύνου. Αν και ακούγεται τρομακτικό είναι καλό, γιατί θα πρέπει να σας παρακολουθεί πιο στενά ο γιατρός. Αν ο γιατρός δεν δείχνει την ευαισθησία που εσείς έχετε ανάγκη για την απώλειά σας, είναι η στιγμή να βρείτε κάποιον άλλο γιατρό.

Βρείτε μία ομάδα υποστήριξης ή σκεφτείτε κάποια βραχυπρόθεσμη θεραπεία.

Υπάρχουν οργανώσεις που βοηθούν τις μητέρες που έχουν βιώσει μία τέτοια απώλεια. Στην αρχή μπορεί να μην αισθάνεστε άνετα με ξένα πρόσωπα τριγύρω σας, αλλά συχνά κάποια από τα πρόσωπα αυτά θα γίνουν έμπιστες φίλες που θα καταλαβαίνουν πολύ καλά τα συναισθήματά σας. Αν όμως δείτε ότι δεν ταιριάζετε, ενημερωθείτε και βρείτε μία άλλη ομάδα.

Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια αν το χρειάζεστε.

Αν καταλάβετε ότι έχετε συμπτώματα κλινικής κατάθλιψης ή άγχους απευθυνθείτε σε ένα ειδικό. Όσο λιγότερη συναισθηματική και σωματική καταπόνηση έχετε, τόσο καλύτερη και πιο υγιής θα είναι η εγκυμοσύνη σας. Και η σωστή αντιμετώπιση των προβλημάτων στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα μειώσει τις πιθανότητες επιλόχειας κατάθλιψης και άγχους.

Πρέπει να περιμένουμε για να πούμε στην οικογένεια και στους φίλους μας, ότι είμαι πάλι έγκυος;

Αυτό είναι καθαρά προσωπική απόφαση. Πολλά ζευγάρια, περιμένουν να περάσει η ημερομηνία της αποβολής και μετά να το ανακοινώσουν. Άλλα πάλι, θέλουν να το πουν από την πρώτη στιγμή, γιατί πιστεύουν ότι έτσι θα έχουν υποστήριξη από τα αγαπημένα τους πρόσωπα ότι και αν συμβεί.

Σκεφτείτε το λιγάκι και συζητήστε το με το σύντροφό σας. Βεβαιωθείτε ότι θέλετε και οι δύο το ίδιο πράγμα και πείτε τα καλά νέα.

Ιδίως μην ξεχνάτε ποτέ. Οι θετικές,  καλές σκέψεις φέρνουν καλά αποτελέσματα. Και όλο το σύμπαν μας βοηθά, όπως επιμένει να μας λέει ο Paulo Coelho!!!