nosokomio maifetirio

Ελληνικά μαιευτήρια και παιδίατροι

Τα παρακάτω κείμενα είναι γραμμένα από την παιδίατρο κ/α Μαλλιαρού στην ιστοσελίδα της www.mothereducation.gr

Στα μαιευτήρια του ελλαδικού χώρου:

  • Χορηγούνται υποκατάστατα μητρικού γάλακτος λάθρα στο νεογέννητο, χωρίς καν να ενημερωθούν οι γονείς.
  • Υπάρχει παρακαταθήκη υποκαταστάτων μητρικού γάλακτος.
  • Παρέχουν υποκατάστατα μητρικού γάλακτος στο νεογνό, χωρίς την απαιτούμενη από το Υπουργείο Υγείας, τον ΠΟΥ και την Unicef, ιατρική γνωμάτευση, με τους λόγους για τους οποίους το νεογνό δεν μπορεί να θηλάσει τη μητέρα του.
  • ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΕΙΤΑΙ ο διεθνής κώδικας εμπορίας και διακίνησης υποκαταστάτων μητρικού γάλακτος. Παραδείγματα: Διαφημίζουν τα υποκατάστατα μητρικού γάλακτος μέσα στο μαιευτήριο. Δίνουν δωρεάν δείγματα τέτοιων υποκαταστάτων και έντυπα που αναγράφονται μάρκες τέτοιων υποκαταστάτων. Ως γνωστό κάθε μαιευτήριο έχει και μια εταιρεία γαλάτων που το υποστηρίζει οικονομικά.
  • Αντί να εκπαιδεύουν τη μητέρα στην τέχνη του θηλασμού, της ενσπείρουν την αμφιβολία ότι δεν μπορεί να καταφέρει να θηλάσει αποκλειστικά το μωρό της. (Ως γνωστό ο θηλασμός εδραιώνεται τις πρώτες 40 μέρες της ζωής και το γάλα παράγεται με τις θηλαστικές κινήσεις και αναστέλλεται με την εισαγωγή της μποτίλιας. Η μέρες του νεογνού στο μαιευτήριο είναι καθοριστικές για το αν και πόσο θα θηλάσει).

Ο υποστηρικτικός για το μητρικό θηλασμό παιδίατρος:

  1. Έχει πεισθεί για τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού έναντι του ξένου γάλακτος. Έχει μελετήσει τον τρόπο με τον οποίο θα υποστηρίξει τη θηλάζουσα.
  2. Γνωρίζει ότι απαγορεύεται, σύμφωνα με την οδηγία του Υπουργείου Υγείας, η διανομή δειγμάτων «ξένου» γάλακτος και η διαφήμιση του με φυλλάδια. Άρα δεν δίνει δείγματα «ξένου» γάλακτος, δεν συμμετέχει στο marketing των εταιριών γαλάτων.
  3. Συνιστά να τοποθετείται το μωρό στο στήθος της μητέρας του αμέσως μετά τον τοκετό.
  4. Γνωρίζει το λεγόμενο nipple confusion, δηλαδή ότι το μωρό μπερδεύεται και δεν μπορεί να θηλάσει σωστά, αν τις πρώτες 40 μέρες της ζωής τού δοθεί πιπίλα ή μπιμπερό. Αν για κάποιο λόγο, το διάστημα αυτό, χρειασθεί να χορηγηθεί στο μωρό τεχνητή διατροφή, συνιστάται η χορήγηση να γίνει με ειδική σύριγγα ή ειδικό δοχείο.
  5. Γνωρίζει ποιες είναι οι τεκμηριωμένες -ελάχιστες- ιατρικές αντενδείξεις του θηλασμού.
  6. Όταν η μητέρα παίρνει κάποιο φάρμακο λαμβάνει κάθε δυνατή μέριμνα ώστε το φάρμακο αυτό να μην αποτελεί αντένδειξη θηλασμού.
  7. Γνωρίζει ότι το μωρό πρέπει να θηλάσει αποκλειστικά 6 μήνες και ότι με την προσθήκη των στερεών δεν πρέπει να διακόπτεται ο θηλασμός αλλά να παροτρύνεται η μητέρα ώστε να θηλάσει το μωρό της μέχρι τον πρώτο χρόνο της ζωής του ή και αργότερα αν το επιθυμεί.
  8. Παροτρύνει τη μητέρα να θηλάζει χωρίς χρονικούς περιορισμούς, ιδίως μέχρι να εδραιωθεί ο θηλασμός.
  9. Μπορεί να επιλύσει με σωστό και σύγχρονο τρόπο τα συνήθη προβλήματα του θηλασμού και με γνώμονα πάντα ότι θα πρέπει να συνεχίζεται ο θηλασμός. Επί προσωρινού αποχωρισμού μητέρας –παιδιού ή όταν η μητέρα επανέρχεται στην εργασία της, συμβουλεύει τη διατήρηση της γαλουχίας και συνιστά την ατομική τράπεζα μητρικού γάλακτος.
  10. Γνωρίζει ότι όταν θα συνταγογραφήσει ξένο γάλα συνυπογράφει στη διακοπή του θηλασμού, διότι η ποσότητα γάλακτος που παράγει ο μαστός, εξαρτάται αποκλειστικά από το πόσο γάλα ζητάει το μωρό. Γνωρίζει ότι σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, η συνταγογράφηση ξένου γάλακτος πρέπει να συνοδεύεται από ιατρική γνωμάτευση που να εξηγεί τους λόγους που το μωρό δεν μπορεί να θηλάσει αποκλειστικά.