“Ένα λαϊκό παραμύθι– ένα συναίσθημα”.

“Ένα λαϊκό παραμύθι– ένα συναίσθημα”.

Κύκλος βιωματικών εργαστηρίων με τον Δρ. Στέλιο Πελασγό.  Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΣΥΝ-ΈΝΑ» και η “ΑΜΚΕ You in Europe” διοργανώνoυν για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη τον κύκλο βιωματικών εργαστηρίων “Ένα λαϊκό παραμύθι– ένα συναίσθημα” με εισηγητή τον Δρ. Στέλιο Πελασγό, αφηγητή, Δρ. παιδαγωγικής και συγγραφέα.

Θέμα των εργαστηρίων είναι το λαϊκό παραμύθι ως πυξίδα για την ανάπτυξη της συναισθηματικής υπευθυνότητας. Πώς μπορώ μέσα από την ανάλυση ενός λαϊκού παραμυθιού και την αναδιήγησή του να γνωρίσω τα συναισθήματά μου, να τα αναλάβω και στη συνέχεια να βοηθήσω νήπια, παιδιά και εφήβους να κάνουν το ίδιο;

Μέσα στο σκοτεινό δάσος των παραμυθιών πώς ξεχωρίζουν τα συναισθήματα; Πάντα χρειάζεται ένα μικρό φωτάκι για να διακρίνουμε τι είναι δέντρο και τι είναι πέτρα, τι είναι πουλί και τι είναι ζώο, τι είναι ακίνδυνο και τι είναι επικίνδυνο; Στο λαϊκό παραμύθι σοφά ποτέ δεν ονομάζονται τα συναισθήματα. Οι ήρωες και οι ηρωίδες πάσχουν και πράττουν. Όσοι ακούν υποθέτουν συναισθήματα και σκέψεις από τις πράξεις. Κοιτάνε την ζωή τους μέσα από τον καθρέφτη των παραμυθιών και την βλέπουν ξεκάθαρα. Μαθαίνουν την όψη και τις συνήθειες κάθε συναισθήματος σαν να είναι ένα άγριο ζώο.

Μετά από 25 χρόνια εργασίας στο δάσος των παραμυθιών ο Δρ. Στέλιος Πελασγός συνεχίζει την πετυχημένη σειρά  βιωματικών εργαστηρίων, τα οποία στηρίζονται στη σοφία των λαϊκών παραμυθιών και τις σύγχρονες παιδαγωγικές, ψυχολογικές και ανθρωπολογικές προσεγγίσεις τους.  Αναβιώνοντας τα συναισθήματα στα λαϊκά παραμύθια θα προσπαθήσουμε να προστατευτούμε από την καταχνιά του συναισθηματισμού και να οδηγηθούμε στην συναισθηματική υπευθυνότητα.

Α' συνάντηση : 26 & 27/ 9/2015
Εισαγωγή: Το δάσος των συναισθημάτων την μέρα και την νύχτα. Αρνητικές και θετικές όψεις των συναισθημάτων. Γιατί το λαϊκά παραμύθι μπορεί να βοηθήσει την Συναισθηματική Υπευθυνότητα. Συναισθηματική αγωγή ή συναισθηματική υπευθυνότητα; Ένα κρητικό παραμύθι για το παιδί που δεν γνώριζε τα συναισθήματα.
Β' συνάντηση: Σάββατο 31/10 & Κυριακή 1/11 2015   Ποθώ.
Γ' συνάντηση: Σάββατο 28 & Κυριακή 29 /11/ 2015    Θυμώνω
Δ' συνάντηση: Σάββατο 19 & Κυριακή 20 /12/ 2015    Φοβάμαι
Ε' συνάντηση: Σάββατο 30 & Κυριακή 31 /1/ 2016      Ζηλεύω
Στ' συνάντηση: Σάββατο 20 & Κυριακή 21 /2/ 2016    Συμπάσχω
Ζ' συνάντηση: Σάββατο 19 & Κυριακή 20 /3/ 2016     Λυπάμαι  
Η' συνάντηση: Σάββατο 23 & Κυριακή 24 /4/2016     Χαίρομαι

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε γονείς, παιδαγωγούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και σε εραστές της γλώσσας των μύθων και των παραμυθιών. Οι συναντήσεις θα είναι τρίωρες και θα πραγματοποιούνται ένα σαββατοκύριακο κάθε μήνα, στο Σώμα Φίλων ΑΜΕΑ «Δράση για το Κάτι Άλλο», Βιθυνίας 30, Κάτω Τούμπα.

Κόστος συμμετοχής ανά ενότητα (Σαββατοκύριακο): 40 ευρώ.
Δηλώσεις συμμετοχής - πληροφορίες: 6937 240180, 6945 155340 και στο email mail@sinena.gr www.storytelling.gr / www.sinena.gr / www.drasigiatokatiallo.gr