Ένας μικρός οδηγός επιβίωσης για το σχολείο: για μαμάδες και παιδιά

Ένας μικρός οδηγός επιβίωσης για το σχολείο: για μαμάδες και παιδιά

Η πρώτη μέρα στο σχολείο για ένα παιδιά είναι πράγματι μία δύσκολη στιγμή. Κάθε παιδί είναι διστακτικό για το καινούργιο περιβάλλον που θα συναντήσει και όλα αυτά τα καινούργια πρόσωπα που θα δει για πρώτη φορά. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές απλές συμβουλές που ίσως τα βοηθήσουν να προσαρμοστούν πιο εύκολα.

 

1. Αφήστε το παιδί να γνωρίζει το πρόγραμμα της ημέρας του. Πείτε του τι ώρα θα αρχίζει το σχολείο και πότε θα τελειώνει.

2. Ρωτήστε το πώς αισθάνεται. Τον ενθουσιασμό του για κάτι καινούργιο ή και τις ανησυχίες του.

3. Επισκεφτείτε μαζί του το σχολείο, για να γνωρίσει την τάξη του και να συναντήσει τον/την καινούργιο δάσκαλό του, πριν αρχίσει κανονικά το σχολικό έτος.

4. Τονίστε τα θετικά στοιχεία του σχολείου. Ότι, δηλαδή, θα είναι κάτι ευχάριστο και θα κάνει πολλούς καινούργιους φίλους.

5. Εξηγείστε του ότι όλα τα παιδάκια έχουν άγχος για την πρώτη ημέρα στο σχολείο.

6. Βάλτε μία μικρή σημείωση ή μία ζωγραφιά στο καλάθι με το κολατσιό του, για να του θυμίζετε ότι το σκέπτεστε, ενώ είναι στο σχολείο.

7. Διαβεβαιώστε το παιδί ότι αν προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα στο σχολείο, θα είστε εκεί για να βοηθήσετε στην επίλυσή του.

8. Προσπαθήστε να γνωρίσει ένα παιδάκι από την ίδια τάξη πριν την πρώτη ημέρα του σχολείου, έτσι θα έχει ήδη ένα φίλο πριν αρχίσουν τα μαθήματα.

9. Εάν είναι δυνατόν, κανονίστε να πηγαίνει στο σχολείο με το λεωφορείο ή με τα πόδια, παρέα με ένα άλλο παιδί της γειτονιάς.

10. Μάθετε λεπτομέρειες για τις εξωσχολικές δραστηριότητες και που θα μπορούσε και ήθελε βέβαια να συμμετέχει. Αθλητικά, μουσική, μπαλέτο κλπ.

Και μην ξεχνάτε, ότι εκτός αν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα, τα παιδιά προσαρμόζονται εύκολα στο καινούργιο περιβάλλον τους και σύντομα θα πηγαίνουν με χαρά στο σχολείο τους.