Επιτρέπεται το κολύμπι στην εγκυμοσύνη;

Ζέστη, ήλιος, διακοπές. Έννοιες συνδεδεμένες με το κολύμπι στη θάλασσα ή έστω στην πισίνα. Τι γίνεται όμως στην περίοδο της εγκυμοσύνης;

Το κολύμπι γενικά θεωρείται μια από τις καλύτερες ασκήσεις για την έγκυο, αφού τονώνει τους μύες χωρίς να καταπονεί τις αρθρώσεις. Τι γίνεται όμως με τη θάλασσα και τις πισίνες των ξενοδοχείων; Αν η θάλασσα που θα βρεθείτε για τις διακοπές σας είναι θεωρητικά καθαρή (δηλαδή μακριά από αποβολές λυμάτων, από λιμάνια, πολυσύχναστες ακτές σε αστικά κέντρα) θεωρείται ασφαλές να κολυμπήσετε, πάντα με την προϋπόθεση έχετε τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου που σας παρακολουθεί.

Ως γενική οδηγία, οι ειδικοί συστήνουν στις έγκυες να αποφεύγουν τα πολύ παγωμένα νερά και τα μεγάλα κύματα. Σε αυτό το πλαίσιο καλό είναι να αποφεύγετε παραλίες με έντονα ρεύματα, ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες εναλλαγές στη θερμοκρασία του νερού και, βέβαια, για να μην κινδυνεύετε να παρασυρθείτε στα βαθιά και να δυσκολευτείτε να βγείτε έξω.

Το μπάνιο στην πισίνα του ξενοδοχείου είναι ένα πιο περίπλοκο θέμα και γενικά οι γνώμες των ειδικών διαφέρουν. Αν έχετε τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου σας και υπάρχει τοιχοκολλημένο το αποτέλεσμα της τακτικής εξέτασης του νερού που δείχνει πως είναι καθαρό μπορείτε να κολυμπήσετε. Μια πιο πρακτική συμβουλή είναι να προτιμάτε την πισίνα νωρίς το πρωί, πριν γεμίσει με τους υπόλοιπους ενοίκους του ξενοδοχείου. Τέλος, αν κολυμπάτε στην πισίνα θα πρέπει να χρησιμοποιείτε σαγιονάρες με αντιολισθητικό πέλμα ώστε να μη κινδυνεύετε να γλιστρήσετε όταν μπαίνετε ή βγαίνετε από το νερό.

Ό,τι κι αν αποφασίσετε, καλό είναι κάθε φορά που βγαίνετε από το νερό, της θάλασσας ή της πισίνας, να αλλάζετε το μαγιό σας με ένα στεγνό για να αποφύγετε τα μικρόβια που πολλαπλασιάζονται ευκολότερα σε ένα υγρό περιβάλλον.

Πηγή