Επτά πιο συχνές αιτίες αποβολής

Επτά πιο συχνές αιτίες αποβολής

Σύμφωνα με τους γυναικολόγους, η αποβολή θεωρείται σαν ένα κανονικό μέρος της αναπαραγωγής. Αυτό όμως δεν κάνει ασφαλώς την απώλεια πιο εύκολη.

Οι ειδικοί δηλώνουν ότι συνήθως όταν δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα, τις περισσότερες φορές συμβαίνει μόνο μία φορά.

Εάν είχατε μία αποβολή, φυσικά και θα θέλατε να μάθετε τι την προκάλεσε και τι πρέπει να κάνετε για να μην συμβεί ποτέ ξανά.

Πρώτα ηρεμήστε. Εφόσον μείνατε έγκυος οι πιθανότητες 80% είναι ότι θα αποκτήσετε ένα υγιές μωρό και μετά όσα ακόμη θέλετε. Η πλειοψηφία του χρόνου αποβολής είναι ένα τυχαίο, μεμονωμένο περιστατικό και δεν μπορούμε να εντοπίσουμε μία αιτία, λένε οι ειδικοί. Οι γυναίκες που είχαν δύο ή τρεις αποβολές, τελικά μπορούν να ξέρουν τι τις προκάλεσε αλλά αρκετές φορές δεν υπάρχει καμία γνωστή αιτία.

Δείτε κάποιες από τις πιο κοινές αιτίες αποβολής.

Χρωμοσωμικές ανωμαλίες.
Γιατί οδηγούν σε αποβολή.
Χρωμοσώματα που δεν ταιριάζουν αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 60% των αποβολών. Τα χρωμοσώματα είναι οι μικροσκοπικές δομές σε κάθε κύτταρο που μεταφέρουν τα γονίδιά μας. Κάθε άνθρωπος έχει 23 ζεύγη από αυτά, ένα σετ από τη μητέρα και ένα από τον πατέρα. Μερικές φορές, όταν το ωάριο και το σπερματοζωάριο συναντιούνται, αν ένα είναι ελαττωματικό, δεν μπορούν να παραταχθούν σωστά.

Στην περίπτωση αυτή το έμβρυο έχει μία χρωμοσωμική ανωμαλία και η εγκυμοσύνη συνήθως οδηγείται σε αποβολή. Τα ζευγάρια που έχουν μία ή περισσότερες αποβολές, συνήθως μαθαίνουν μετά από τις απαραίτητες εξετάσεις ότι υπάρχει μία τέτοια ανωμαλία που δεν επηρεάζει καθόλου τους ίδιους αλλά εμποδίζει την κανονική εξέλεγξη της εγκυμοσύνης.

Τι μπορείτε να κάνετε.
Εάν έχετε μία αποβολή, κάντε υπομονή. Οι πιθανότητες είναι ότι θα μείνετε πάλι έγκυος και θα έχετε ένα υγιές μωράκι. Αν και πάλι αποβάλλεται ο γιατρός θα συστήσει τις απαραίτητες εξετάσεις, πρώτα για κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία ή κάτι άλλο πρόβλημα και την κατάλληλη θεραπεία.

Ανωμαλίες της μήτρας και αδύναμος τράχηλος.
Γιατί οδηγεί σε αποβολή.
Εάν έχετε μία μήτρα που έχει «ασυνήθιστο» σχήμα, η αποβολή συμβαίνει επειδή το έμβρυο είτε δεν μπορεί να εμφυτευτεί ή δεν μπορεί να τραφεί σωστά για να επιβιώσει. Οι ανωμαλίες της μήτρας, αποτελούν περίπου το 10% των αποβολών. Ο εξασθενημένος ή «ανίκανος» τράχηλος είναι άλλο ένα πρόβλημα που οδηγεί στην αποβολή. Επειδή προς το τέλος του πρώτου τριμήνου, το έμβρυο έχει μεγαλώσει αρκετά και ο τράχηλος αρχίζει να διογκώνεται. Τότε εάν είναι αδύναμος, δεν μπορεί να συγκρατήσει το έμβρυο.

Τι μπορείτε να κάνετε.
Ο γιατρός σας ίσως δεν έχει ανακαλύψει το πρόβλημα αυτό. Όμως μπορεί να το διορθώσει, με την διαδικασία που ονομάζεται περίδεση τραχήλου. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να μείνει η έγκυος στο κρεβάτι ή στο νοσοκομείο για κάποιο διάστημα.

Ανοσολογικές διαταραχές.
Γιατί οδηγεί σε αποβολή.
Αν σκεφτεί κανείς ότι το σώμα της γυναίκας βλέπει το σπέρμα ως ξένο αντικείμενο, είναι ένα θαύμα ότι συμβαίνει η εγκυμοσύνη! Λένε οι επιστήμονες. Αλλά τις περισσότερες φορές ένα γονιμοποιημένο ωάριο στέλνει ένα μήνυμα στη μητέρα του που λέει: «μην με αντιμετωπίζεις σαν μικρόβιο»! Και η εγκυμοσύνη προχωρά κανονικά.

Σε μερικές περιπτώσεις όμως το έμβρυο δεν είναι αποδεκτό από το σώμα της γυναίκας. Τα αντιφωσφολιπιδικά αντισώματα, τα αντισώματα που επιτίθενται στους δικούς τους ιστούς και σε αυτούς του εμβρύου είναι υπεύθυνα για αποβολή που οι γιατροί δεν μπορούσαν να εξηγήσουν.

Τι μπορείτε να κάνετε.
Δεν έχει γίνει μεγάλη έρευνα στον τομέα αυτόν ακόμη, λένε οι επιστήμονες. Και ενώ οι θεραπείες εξακολουθούν να είναι πειραματικές, είχε επιτυχία η θεραπεία των γυναικών με ασπιρίνη, ηπαρίνη και ορισμένα στεροειδή.

Προβλήματα του θυρεοειδούς ή διαβήτης που δεν ελέγχεται.
Γιατί οδηγεί σε αποβολή.
Ο θυρεοειδής και μη ελεγχόμενος διαβήτης σχετίζονται με «δυσμενές» περιβάλλον της μήτρας. Τα αποτελέσματα των συνθηκών αυτών καθιστούν το έμβρυο δύσκολο για επιβίωση.

Τι μπορείτε να κάνετε.
Αλλάξτε τον τρόπο της ζωής σας, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού. Ακολουθείστε τη θεραπεία που σας συνέστησε για να ελέγξετε το διαβήτη. Οι παθήσεις του θυρεοειδούς διορθώνονται με φαρμακευτική αγωγή.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
Γιατί οδηγεί σε αποβολή.
Είναι μία αιτία επαναλαμβανόμενων αποβολών. Οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες έχουν υπερβολικά υψηλά επίπεδα ανδρικής τεστοτερόνης που μεταξύ άλλων προκαλεί ακανόνιστη ωορρηξία και εμμηνόρροια. Το σύνδρομο αυτό, προκαλεί αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία εμποδίζει τη σωστή ωρίμανση του ενδομήτριου. Ένα ποσοστό 5 έως 10% των γυναικών στην ηλικία της αναπαραγωγής έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Τι μπορείτε να κάνετε
Η θεραπεία με αντιδιαβητικά φάρμακα, ήταν επιτυχής όσον αφορά τη μείωση των αποβολών σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Βακτηριακές λοιμώξεις.
Γιατί προκαλούν αποβολή.
Πολλοί μικροοργανισμοί ζουν ακίνδυνα στις ανδρικές και γυναικείες περιοχές αναπαραγωγής. Όμως ορισμένα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα, όπως αυξημένο κίνδυνο αποβολής. Στις γυναίκες η μόλυνση με κάποια συγκεκριμένα βακτήρια μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στο ενδομήτριο καθιστώντας αδύνατο για ένα έμβρυο να αναπτυχθεί. Επειδή δεν υπάρχουν συμπτώματα, είναι καλό να κάνει η γυναίκα και ο σύντροφός της τις απαραίτητες εξετάσεις.

Τι μπορείτε να κάνετε.
Αυτές οι λοιμώξεις μπορούν συνήθως να αντιμετωπισθούν εύκολα με αντιβιοτικά.

Τρόπος ζωής: αλκοόλ, ναρκωτικά, κάπνισμα και κακό περιβάλλον με τοξίνες.
Γιατί προκαλεί αποβολή.
Η νικοτίνη διαπερνά τον πλακούντα, έρχεται σε επαφή με την παροχή αίματος και επεμβαίνει στην σωστή ανάπτυξη του εμβρύου. Οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν διπλάσιο ποσοστό αποβολής σε σύγκριση με αυτές που δεν καπνίζουν. Η κατανάλωση περισσότερων από δύο αλκοολούχων ποτών την ημέρα συνδέεται επίσης με την αποβολή, και είναι αυτονόητο. Επίσης το να κάνει χρήση ναρκωτικών, η γυναίκα που προσπαθεί να μείνει ή είναι έγκυος είναι καταστροφικό και ανόητο. Τέλος οι γυναίκες που εργάζονται σε περιβάλλον όπως γεωργικές εγκαταστάσεις, χειρουργεία, οδοντιατρεία, και νοσοκομειακά εργαστήρια, έχουν ένα υψηλότερο ποσοστό αποβολών.

Τι μπορείτε να κάνετε.
Σταματήστε όλες τις βλαβερές συνήθειες πριν προσπαθήσετε να μείνετε έγκυος. Και έτσι θα αυξήσετε τις πιθανότητες να απολαύσετε μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη. Αν ανησυχείτε ότι ο χώρος εργασίας σας δεν είναι υγιής για σας, ενημερώστε τον γιατρό σας.

Σημάδια αποβολής.
Στα πρώιμα στάδια της κύησης, κηλίδες αίματος είναι φυσιολογικό, αλλά αν αντιμετωπίζετε κράμπες σαν να έχετε εμμηνόρροια ή σοβαρό κοιλιακό πόνο και αιμορραγία, μπορεί να βιώνετε μία αποβολή και φυσικά επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας. Μπορεί να σας συστήσει να κάνετε εξετάσεις για να ελέγξετε τον τράχηλο σας, αν είναι διεσταλμένος. Στην περίπτωση αυτή είναι πιθανή η αποβολή.

Αν έχετε μία πρόωρη αποβολή, οι πιθανότητες είναι ότι εσείς δεν θα χρειαστείτε κάποια ιατρική θεραπεία. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστείτε απόξεση, (απομάκρυνση του εμβρυικού ιστού).

Ασφαλώς σε κάθε περίπτωση θα ακολουθήσετε τη συμβουλή και θεραπεία του γιατρού σας.