Επτά υπέροχα σημάδια που μας δείχνουν την αγάπη του μωρού μας.

μωρό σημάδια αγάπηςΕπτά υπέροχα σημάδια που μας δείχνουν την αγάπη του μωρού μας. Μη μου πείτε οτι δεν λιγώνεστε κάθε φορά που τα βλέπετε...

Μας κοιτάζει επίμονα στα μάτια. Τα νεογέννητα μωράκια αγαπούν πολύ να κοιτάζουν τα πρόσωπα. Και βέβαια το πρόσωπο της μητέρας είναι το αγαπημένο τους. Η νευρολόγος Lise Eliot λέει ότι «αυτή η τόσο εκφραστική ματιά εκφράζει το πολύπλοκο ένστικτο επιβίωσης, έχει δε σχεδιαστεί για να προσελκύσει την προσοχή και την αγάπη του προσώπου που το φροντίζει». Όμως είναι και η αρχή της αγάπης του μωρού για τη μητέρα, που καταλαβαίνει πόσο σημαντική θα είναι στη ζωή του.

Αναγνωρίζει τη μυρωδιά σας. Αφήστε το να διαλέξει μεταξύ μιας αγκαλιάς μυρωδάτων λουλουδιών και της ιδρωμένης και με λεκέδες από γάλα μπλούζα σας! Το μικρό σας θα γυρίσει προς τη μπλούζα σας. Ακόμη και μίας εβδομάδας μωράκι θα προσπαθήσει να γυρίσει προς το μαξιλάρι που μυρίζει το γάλα της μητέρας του. Τίποτε δεν μυρίζει πιο όμορφα από εσάς.

Σας χαμογελάει. Η πρώτη φορά που θα σας χαμογελάσει, με αυτό το υπέροχο χαμόγελο, είναι μία μαγική στιγμή! Είναι ο τρόπος του να πει «σ’ αγαπώ»!

Σας μιλάει. Οι πρώτοι ήχοι ομιλίας του απευθύνονται σε σας. Ή στο πρόσωπο που το φροντίζει όλη την ημέρα. Δεν θα αρχίσει να μιλά στον εαυτό του. Χρησιμοποιεί αυτή τη «γλώσσα» για να συνεργαστεί μαζί σας. Απαντήστε λοιπόν! Καλλιεργείτε έτσι και οι δύο το έδαφος για την πραγματική συζήτηση που θα γίνει αργότερα.

Σας θέλει κοντά του. Θα παρατηρήσετε ότι γύρω στους έξη μήνες το μικρό σας δεν είναι ευχαριστημένο με την απουσία σας. Μπορεί και να κλάψει όταν φεύγετε και θα σας χαρίσει ένα ευτυχισμένο χαμόγελο μόλις γυρίσετε. Σημάδι της αυξανόμενης προσήλωσής του στο πρόσωπό σας.

Μοιράζεται τα ενδιαφέροντά σας. Ότι σας ενδιαφέρει περισσότερο και το δείχνετε, το μωρό σας θα κάνει το ίδιο. Αυτό ονομάζεται αμοιβαία προσοχή και η συμπεριφορά αυτή μπορεί να αρχίσει όταν το μωρό είναι μόλις λίγων μηνών αλλά είναι πολύ πιο έντονη στους 9 έως 12 μήνες. «Είναι το σημάδι ότι το παιδί ασχολείται, συμμετέχει και αξιολογεί όλα αυτά που ενδιαφέρουν και εσάς» επισημαίνει ο Harvey Karp, παιδίατρος.

Σας χρησιμοποιεί σαν ασπίδα. Μην εκπλαγείτε αν το μωρό σας κρύβει το κεφαλάκι του στο στήθος σας, όταν δει κάποιον ξένο. Το «άγχος του ξένου» είναι μία φυσιολογική φάση, και το ότι στρέφεται σε σας για προστασία σημαίνει ότι το μωράκι σας αγαπά και σας εμπιστεύεται για την ασφαλή φύλαξή του.

Μικρά απλά σημάδια από την αρχή της ζωής τους μας δείχνουν την αγάπη, την αφοσίωση και την προστασία που κάθε μωράκι ζητά από μας. Σημάδια απλά που γεμίζουν όμως με ευτυχία κάθε γονιό!