Έρευνα: ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων στην ενήλικη ζωή.

Έρευνα: ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων στην ενήλικη ζωή.

Σύμφωνα με έρευνα στο Πανεπιστήμιο Northwestern, τα μωρά που θηλάζουν έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρδιακές παθήσεις στην ενήλικη ζωή τους σε σχέση με αυτά που δεν θήλασαν ποτέ.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα επίπεδα της C - αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) σε σχεδόν 7.000 νέους ενήλικες, ηλικίας από 24 έως 32 ετών. Τα επίπεδα της CRP δηλώνουν κίνδυνο φλεγμονής και μπορούν να προβλέψουν οποιοδήποτε καρδιαγγειακό κίνδυνο και μεταβολική ασθένεια στην ενήλικη ζωή κάποιου. Για να μπορέσουν οι ερευνητές να αξιολογήσουν τα επίπεδα της CRP, έλαβαν υπ’ όψη τους το μειωμένο βάρος γέννησης και το πόσο καιρό είχαν θηλάσει. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχει μεγάλο όφελος από το θηλασμό. Τα επίπεδα της CRP ήταν 20 έως 30% χαμηλότερα σε αυτούς που είχαν θηλάσει για 3 έως 12 μήνες, σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν θηλάσει καθόλου.

Η CRP πρωτεΐνη παράγεται από το ήπαρ και αυξάνεται όταν υπάρχει φλεγμονή, κάπου στο σώμα. Τα υψηλά επίπεδα της πρωτεΐνης αυτής, μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις και άλλες ασθένειες που θα μπορούσαν, τελικά, να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή και διάφορα άλλα καρδιακά προβλήματα.

«Τα ευρήματα για το θηλασμό και το βάρος γέννησης είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικά», λέει ο Thomas Mc Dade, καθηγητής, επικεφαλής της μελέτης. «Οι τιμές σε πολλές ασθένειες αντικατοπτρίζουν πλήρως τα ποσοστά του χαμηλού σωματικού βάρους γέννησης και της μικρής, ή και καθόλου, διάρκειας μητρικού θηλασμού».

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι:

  • Το χαμηλό βάρος γέννησης και η μικρότερη διάρκεια του θηλασμού, προβλέπουν υψηλότερα επίπεδα CRP στους νεαρούς ενήλικες.
  • Για κάθε επιπλέον κιλό σωματικού βάρος γέννησης, το επίπεδο της CRP ήταν 5% χαμηλότερο στην ενηλικίωση.

Τα οφέλη του θηλασμού αποδεικνύονται συνεχώς και περισσότερα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον περιγράφει σαν «έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την εξασφάλιση της υγείας των παιδιών και την επιβίωση τους».