Εργαστήρια για παιδιά στον Πολυχώρο Μεταίχμιο

Εργαστήρια για παιδιά στον Πολυχώρο Μεταίχμιο

Ο Πολυχώρος Μεταίχμιο, πιστός –όπως κάθε χρόνο– και τη νέα σεζόν κοντά σας, με νέο εμπλουτισμένο πρόγραμμα δράσεων για μικρούς, διοργανώνει δημιουργικά εργαστήρια που θα ταξιδέψουν τη φαντασία των παιδιών μέχρι τα πέρατα του κόσμου, θα διευρύνουν τις γνώσεις τους και θα αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους.

Τα απογεύματα της Παρασκευής και τα πρωινά του Σαββάτου δίνουμε προτεραιότητα στο παιδί, ικανοποιώντας την έμφυτη ανάγκη του να δημιουργήσει και να παίξει.

Μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα εργαστηρίων τα παιδιά από 4 έως 12 ετών αναπτύσσουν τη δημιουργικότητά τους, τα ενδιαφέροντα, τις ικανότητες και τις κλίσεις τους, απελευθερώνουν τη φαντασία τους, εκφράζουν τις ιδέες και τα συναισθήματά τους, ανακαλύπτουν τον εαυτό τους μέσα από την ομαδική συνεργασία, κατανοούν τον κόσμο που τους περιβάλλει.  

Σε έναν χώρο ζεστό και φιλόξενο, ανοιχτό σε νέες ιδέες, που αποτελεί ταυτόχρονα τόπο συνάντησης και επικοινωνίας για ανήσυχους γονείς οι οποίοι αναζητούν εναλλακτικούς και δημιουργικούς τρόπους στην ανατροφή των παιδιών τους, λειτουργούν εκπαιδευτικά προγράμματα υψηλού επιπέδου –όλα σχεδιασμένα σύμφωνα με τις αρχές της βιωματικής μάθησης– για σχολικές ομάδες και το κοινό, με διάφορες θεματικές: δημιουργική γραφή, θεατρική αγωγή, συναισθηματική και κοινωνική αγωγή.

Όχημά μας είναι το καλό βιβλίο, η τέχνη, η δύναμη της γραφής και της ανάγνωσης, η αισιοδοξία και πάνω απ’ όλα η αστείρευτη διάθεση για παιχνίδι και μάθηση.

Στόχος μας να εμπλουτίσουμε τις εμπειρίες των μικρών μας φίλων μέσα από διαδραστικά, ομαδικά προγράμματα που κινητοποιούν ταυτόχρονα το συναίσθημα, τη λογική και την έκφραση.

Δείτε παρακάτω το πρόγραμμα των εργαστηρίων και περισσότερες λεπτομέρειες για το καθένα.

Γίνε κι εσύ ένας μικρός φιλόσοφος

Ένα βιωματικό εργαστήρι τεσσάρων συναντήσεων για παιδιά 4-6 ετών με την εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού-παιγνιοθεραπεύτρια Ειρήνη Ζέρη.

Ημερομηνίες: Παρασκευή, 11 και 18 Οκτωβρίου, 8 και 22 Νοεμβρίου 2013
Κόστος: 50 € για κάθε παιδί -90 € για δύο αδέρφια- (και για τις τέσσερις συναντήσεις)
Διάρκεια κάθε συνάντησης: 1,5 ώρα, από τις 18.30 έως τις 20.00

Ο μικρός Πίκολο μας διηγείται τις μικρές καθημερινές του ιστορίες. Ιστορίες που μπορεί να μοιάζουν με τις δικές σας.

Στήνει το φιλοσοφικό του εργαστήρι και μας καλεί να παίξουμε και να αναρωτηθούμε:

• Μπορεί κανείς να αγοράσει τον ήλιο;
• Μπορούμε να μοιραστούμε τα όνειρα που βλέπουμε τη νύχτα;
• Είναι δυνατόν να μην πεις ποτέ ψέματα στη ζωή σου;
• Γιατί δεν μπορώ να κάνω πάντοτε ό,τι θέλω;

Ένα βιωματικό εργαστήρι που καλεί τα παιδιά να γίνουν «μικροί φιλόσοφοι»!

Μέσα από την αφήγηση, το ομαδικό παιχνίδι και τη δράση τούς δίνεται η ευκαιρία να απαντήσουν με τον δικό τους τρόπο σε ορισμένα καθημερινά, αλλά γνήσια φιλοσοφικά ερωτήματα.

Κάθε παιδί θα πάρει δώρο με την εγγραφή ένα από τα βιβλία της σειράς Ο μικρός φιλόσοφος.

Η Ειρήνη Ζέρη σπούδασε ψυχολογία στο New York College της Αθήνας. Συνέχισε τις σπουδές της στο Θέατρο των Αλλαγών και στο Ελληνικό Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας και Παιγνιοθεραπείας « Το Άθυρμα».

Εργάζεται από το 2003 ως εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού και συντονίστρια προγραμμάτων συναισθηματικής και κοινωνικής αγωγής σε παιδικούς σταθμούς και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης.

Εδώ και πέντε χρόνια εργάζεται ως παιγνιοθεραπεύτρια με παιδιά και ομάδες με συναισθηματικές δυσκολίες και διαταραχές συμπεριφοράς. Επίσης οργανώνει βιωματικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες.

Λαγωνικά, σερίφηδες και άπαικτοι ντετέκτιβ

Εργαστήρι δημιουργικής γραφής αστυνομικών ιστοριών τεσσάρων συναντήσεων για παιδιά 9-12 ετών με τη συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας Ελένη Σβορώνου.

Ημερομηνίες: Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, 9 και 30 Νοεμβρίου, 14 Δεκεμβρίου 2013
Κόστος: 60 € για κάθε παιδί -100 € για δύο αδέρφια- (και για τις τέσσερις συναντήσεις)
Διάρκεια κάθε συνάντησης: 1,5 ώρα, από τις 10.30 έως τις 12.00

Σου αρέσουν οι αστυνομικές περιπέτειες; Γνωρίζεις τον ντετέκτιβ Κλουζ; Θέλεις να λύσεις το μυστήριο του ριγκατόνι;

Έχεις κουράγιο να βοηθήσεις τους αδελφούς Λαγωνίκα και άλλους πολλούς ήρωες να λύσουνε μυστήρια;

Εάν είσαι έτοιμος και το λέει η καρδιά σου, ετοίμασε την ντετεκτιβική σου ταυτότητα και έλα!

Το αρχηγείο μας είναι στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.
Στις τέσσερις μυστικές συναντήσεις μας θα γνωρίσουμε τους ήρωες που μας καλούν σε δράση. Κάθε συνάντηση και ήρωας. Κάθε συνάντηση και παιχνίδι μυστηρίου.

Κάθε συνάντηση και μια νέα αστυνομική ιστορία: Η ΔΙΚΗ ΣΟΥ.

• Αναλύουμε την υπόθεση
• Λύνουμε γρίφους
• Ψάχνουμε ίχνη και
• Προσπαθούμε να βρούμε τον ένοχο

Παίζουμε την ιστορία και συγχρόνως τη γράφουμε! Συγγραφείς εν κινήσει λοιπόν. Σας περιμένουμε.

Με την εγγραφή στο εργαστήριο δίνεται δώρο στους γονείς ένα βιβλίο αστυνομικής λογοτεχνίας των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

Η Ελένη Σβορώνου σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μετεκπαιδεύτηκε στη Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Πανεπιστήμιο του Birmingham και από το 1994 εργάζεται στην Περιβαλλοντική Οργάνωση WWF Ελλάς, όπου σήμερα είναι υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Εκπαίδευσης Ενηλίκων.

Γράφει βιβλία για παιδιά και νέους (από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν τα: Όλα για τη φανέλα, Τα δεκατρία φτερνίσματα, Στον βυθό με τα σοκολατόδεντρα, Ένα τόσο δα μικρό λεκεδάκι, Ο Τζιτζικο-Περικλής μεγάλος συνθέτης της Ελλάδας, Ο Τζιτζικο-Περικλής Υπουργός Φύσης! και o Τζιτζικο-Περικλής και η πέμπτη εποχή του χρόνου.

Αρθρογραφεί στην παιδική εφημερίδα Ερευνητές και γράφει κριτικές παιδικής λογοτεχνίας στο anagnostis.gr Συντονίζει σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής (παιδικό βιβλίο) για ενήλικες, παιδιά και εφήβους.

Σχεδιάζει και εμψυχώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά με θέμα τη φύση και τον πολιτισμό. Έχει διδάξει σε πολλά σεμινάρια εκπαιδευτικών τεχνικές οργάνωσης δραστηριοτήτων στη φύση και σε πολιτιστικούς χώρους.

Περισσότερα στο www.paramythistopodilato.blogspot.com

Εργαστήριο θεατρικής αγωγής

Ένα εργαστήρι τεσσάρων συναντήσεων για παιδιά 7-9 ετών με την παιδαγωγό προσχολικής ηλικίας-συγγραφέα Κατερίνα Ανωγιαννάκη.

Ημερομηνίες: Παρασκευή, 1, 15 και 29 Νοεμβρίου, 6 Δεκεμβρίου 2013
Κόστος: 60 € για κάθε παιδί -100 € για δύο αδέρφια- (και για τις τέσσερις συναντήσεις)
Διάρκεια κάθε συνάντησης: 1,5 ώρα, από τις 18.30 έως τις 20.00

Στόχος του εργαστηρίου είναι να γνωρίσει στα παιδιά την τέχνη του θεάτρου μέσα από τις τεχνικές του θεατρικού παιχνιδιού.

Με ερέθισμα την ιστορία Ο ραφτάκος των λέξεων του Αντώνη Παπαθεοδούλου από τη σειρά «Μικρές Καληνύχτες», τα παιδιά θα παίξουν παιχνίδια ρόλων, θα αυτοσχεδιάσουν, θα στήσουν τον δικό τους σκηνικό χώρο και θα παρουσιάσουν στο κοινό με τον δικό τους μοναδικό τρόπο την ιστορία.

Με έναν πλούσιο συνδυασμό τεχνικών αφήγησης, σωματικού θεάτρου, μουσικοκινητικής, θεατρικού παιχνιδιού και εικαστικών, τα παιδιά θα μάθουν να  χρησιμοποιούν ως γλώσσα επικοινωνίας, εκτός από τη φωνή, τους ήχους και τη μουσική, τις κινήσεις, το σώμα, θα απελευθερώσουν τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και την εκφραστικότητά τους, θα γνωρίσουν τα στάδια της θεατρικής πράξης και θα εξοικειωθούν με το σύνολο των εκφραστικών μέσων του θεάτρου.

Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί με το ανέβασμα της παράστασης από τα ίδια τα παιδιά το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, στις 12:30 το μεσημέρι.

Κάθε παιδί θα πάρει δώρο με την εγγραφή ένα παιδικό βιβλίο.

Η Κατερίνα Ανωγιαννάκη είναι παιδαγωγός Προσχολικής Αγωγής, απόφοιτη του ΤΕΙ Αθηνών. Έχει ειδικευτεί στην Παιδαγωγική Θεάτρου.

Από το 1998 εργάζεται με ομάδες παιδιών ως εμψυχώτρια θεατρικής αγωγής, καθώς και σε σεμινάρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών πάνω σε θέματα Αισθητικής Αγωγής και Αγωγής Υγείας.

Εδώ και δύο χρόνια διευθύνει με μεγάλη επιτυχία τον χώρο δημιουργικών δράσεων «Μικρές Ιστορίες» στο Κουκάκι όπου διοργανώνει εργαστήρια για παιδιά και βρέφη, σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και γονείς.

Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται στην αίθουσα του ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ (1ος όροφος, Ιπποκράτους 118, στο κέντρο της Αθήνας).

Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής τους, οι γονείς μπορούν να παραμείνουν στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ, όπου μπορούν να πιουν τον καφέ ή το τσάι τους, να σερφάρουν στο Internet (και ασύρματο – Wi-Fi) ή να επιστρέψουν μετά τη λήξη κάθε συνάντησης.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο των εργαστηρίων

• στο τηλ.: 211 3003580  
• στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr σημειώνοντας το ονοματεπώνυμο και την ηλικία του παιδιού, τα στοιχεία επικοινωνίας του κηδεμόνα (ονοματεπώνυμο, επαγγελματική ιδιότητα, διεύθυνση, τηλέφωνο και e-mail), καθώς και τον τίτλο του εργαστηρίου το οποίο επιθυμεί να παρακολουθήσει.

Για να κατοχυρωθεί η θέση θα πρέπει να δοθεί προκαταβολή (το 50% του συνολικού κόστους του εργαστηρίου) μία εβδομάδα τουλάχιστον πριν από την έναρξη του εργαστηρίου στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

Μια καλή ευκαιρία για να επισκεφθείτε τον ΠΟΛΥΧΩΡΟ είναι οι εκδηλώσεις μας για παιδιά κάθε Σάββατο.

Δείτε ΕΔΩ το ημερολόγιο των εκδηλώσεων και επιλέξτε όποια σας αρέσει. Η εξόφληση του εργαστηρίου γίνεται στην πρώτη συνάντησή του.