Ερωτηματολόγια στους μαθητές για τη σχολική βία

σχολική βίαΜε ραγδαίους ρυθμούς έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια τα φαινόμενα της σχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να είναι τα θύματα επιθετικών συμπεριφορών τόσο εκ μέρους των συνομιλήκων τους όσο και από μεγαλύτερα παιδιά.

 

Παράλληλα ωστόσο έχει παρατηρηθεί και η αύξηση των φαινομένων με τα ίδια τα παιδιά να είναι οι θύτες ή να εμπλέκονται με κάποιον τρόπο σε περιστατικά σωματικής, λεκτικής κλπ βίας.

Καθώς τα φαινόμενα αυτά ανησυχούν ιδιαίτερα το υπουργείο Παιδείας, ίδρυσε και λειτουργεί το Παρατηρητήριο για την πρόληψη της Σχολικής βίας και του Εκφοβισμού.

Ο υφυπουργός Παιδείας Θ. Παπαθεοδωρου, έστειλε στα σχολεία ειδικό ερωτηματολόγιο το οποίο συμπληρώνεται από τους μαθητές από τις 17 και μέχρι 25 Απριλίου, ενώ είναι διαθέσιμο και στην ιστοσελίδα του υπουργείου στη διεύθυνση: http://paratiritirio.minedu.gov.gr

Για να μπορέσουν οι μαθητές να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο, θα πρέπει να έχουν τον κωδικό πρόσβασης, ενώ οι διευθυντές έχουν την υποχρέωση να παρέχουν κάθε διευκόλυνση στους μαθητές για τη συμπλήρωση του.

Το ερωτηματολόγιο αφορά μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, με σκοπό να συγκροτηθεί το πρωτογενές υλικό καταγραφής και μελέτης, ώστε οι δράσεις για την πρόληψη να γίνουν το βασικό στοιχείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Tο υπουργείο Παιδείας μέσω των απαντήσεων των παιδιών θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει σε ποια σχολεία υπάρχει έξαρση της βίας.

Πηγή: ysterografa.gr