Ερωτήσεις για δίδυμα: Πως να απαντήσετε σε άβολες ερωτήσεις

Ερωτήσεις για δίδυμα: Πως να απαντήσετε σε άβολες ερωτήσεις

Πολλές φορές, έρχονται στιγμές που, τόσο οι μαμάδες όσο και οι μπαμπάδες που έχουν δίδυμα, βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλές ερωτήσεις από φίλους και συγγενείς ή ακόμα και από περαστικούς στο δρόμο.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να έχετε ένα πλάνο απαντήσεων στο μυαλό σας.

Αυτοί που σας ρωτούν, το κάνουν επειδή πραγματικά θέλουν να μάθουν, αγνοώντας την ψυχολογική σας διάθεση, κάτι που μπορεί να σας κουράσει. Από την άλλη, κάποιοι σας κάνουν ερωτήσεις απλά και μόνο για να κάνετε κουβέντα. Θα πρέπει να είστε σε θέση να γνωρίζετε τον τύπο της κάθε ερώτησης καθώς και «ποιά είναι η ερώτηση που κρύβετε πίσω από την ερώτηση» που σας θέτουν. Δείτε τις πιο συχνές ερωτήσεις που θα κληθείτε να απαντήσετε κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των διδύμων σας, καθώς και ενδεικτικές απαντήσεις που μπορείτε να δώσετε για να είστε έτοιμοι εκείνη την ώρα.

Ερώτηση: «Τι κάνετε όταν κλαίνε και τα δύο μωρά σας ταυτόχρονα;»

Απάντηση: Πολύ σπάνια και τα δύο δίδυμα ζητάνε κάτι ταυτόχρονα. Προφανώς και πολλές φορές κλαίνε ταυτόχρονα αλλά η μαμά ή ο μπαμπάς είναι σε θέση να καταλάβουν ποιό από τα δύο θέλει κάτι σημαντικό. Οπότε, καλό θα είναι αρχικά να ασχολείστε με το μωρό που θεωρείτε πως έχει κάποιο λόγο να κλαίει και μετά με το άλλο. Στην περίπτωση που και τα δύο έχουν κάποιο θέμα, αγκαλιάστε πρώτα το ένα και μετά το άλλο, φροντίζοντας την επόμενη φορά να τα αγκαλιάσετε με διαφορετική σειρά. Όταν όμως πρόκειται για την ώρα του φαγητού, τότε ο θηλασμός στα δίδυμα πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα.

Φυσικά, η απάντηση που θέλετε να δώσετε σε αυτή την ερώτηση είναι ότι εκείνη την ώρα θέλετε να βάλετε και εσείς τα κλάματα. Πολλές φορές μπορεί να συμβεί και αυτό, είναι απόλυτα φυσιολογικό. Δεν χρειάζεται όμως να μοιραστείτε αυτές τις πληροφορίες με έναν άγνωστο. Έτσι και αλλιώς, η φροντίδα διδύμων σας είναι προσωπική σας υπόθεση.

Η κρυμμένη ερώτηση: «Δεν αισθάνεστε απαίσια που πρέπει να μοιράζετε την προσοχή σας σε δύο παιδιά;», «Είστε στα πρόθυρα της τρέλας;».

Ερώτηση: «Πώς τα καταφέρνετε;»

Απάντηση: Μην ανησυχείτε. Θα τα καταφέρετε! Είναι φυσιολογικό να μην υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου να σκεφτείτε τι πρέπει να κάνετε. Πολλές φορές όταν αντιδράτε με αντανακλαστικές, ενστικτώδεις χειρισμούς το αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο.

Η αλήθεια είναι ότι στην πραγματικότητα δεν έχετε άλλη επιλογή από το να τα καταφέρετε. Σίγουρα, κάποιες φορές, θα είστε περισσότερο κουρασμένοι αλλά αντίστοιχα, θα δείτε τις ικανότητές σας σαν γονείς να αυξάνονται και όπως έχετε διπλές ευθύνες και τρέξιμο τώρα, θα έχετε διπλή χαρά καθώς μεγαλώνουν τα δίδυμα σας.

Η κρυμμένη ερώτηση: «Πως μπορείς και τα καταφέρνεις όλα μαζί;»

Ερώτηση: Βγαίνετε έξω μόνοι, εσείς και ο σύζυγός σας;

Απάντηση: Φυσικά! Όταν θέλετε, το κάνετε. Σαφώς και έχει αλλάξει πολύ η ζωή σας αλλά και η διασκέδαση στο σπίτι μετά τη γέννηση των διδύμων. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να βρίσκεται ένα δείπνο ή μια ταινία, λιγότερο ενδιαφέροντα από πριν.

Αυτό που πραγματικά θέλουν να ρωτήσουν όλοι και δεν τολμούν να το πουν ευθέως είναι: «Πώς είναι ο γάμος σας, μετά τον ερχομό των διδύμων; Έχει επηρεαστεί η σχέση σας από το άγχος;»

Ερώτηση: «Σας λείπει η δουλειά σας;»

Απάντηση: Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Κρατήστε επαφές με τους φίλους από τη δουλειά, αλλά να ξέρετε πως η καινούρια σας ασχολία απαιτεί πολλές ικανότητες και δεξιότητες που πρέπει να αναπτύξετε.

Η κρυμμένη ερώτηση: «Είστε πραγματικά ικανοποιημένη που αποφασίσατε να σταματήσετε τι δουλειά και μείνετε στο σπίτι σα μαμά;» «Θα παίρνατε την απόφαση να γυρίσετε στη δουλειά αν ξέρατε ότι κάποιος θα προσέχει τα μωρά σας;»

Ερώτηση: «Για (δεν) ντύνετε τα δίδυμα με τα ίδια ρούχα;»

Απάντηση: Σε κάποιες ειδικές περιστάσεις είναι εύκολο να ντύσετε τα μωρά σας με τον ίδιο τρόπο. Καθημερινά όμως, απαιτεί πολύ προσπάθεια για να τα καταφέρετε. Στην περίπτωση που μιλάμε και για δίδυμα διαφορετικού φύλου είναι ακόμα πιο δύσκολο να τους αγοράσετε ρούχα που να ταιριάζουν. Τα ρούχα είναι καθαρά επιφανειακά και δεν καθορίζουν την προσωπικότητα του κάθε παιδιού. Όταν αρχίσουν να μεγαλώνουν και εκφράσουν την επιθυμία ή τη δυσαρέσκεια τους για να φορούν τα ίδια ρούχα, μπορείτε να εξετάσετε το ζήτημα ξανά.

Η κρυμμένη ερώτηση: «Μήπως ανησυχείτε για την προσωπικότητα των διδύμων σας; Πολλές φορές οι γονείς διδύμων τα θεωρούν σαν μια οντότητα.»

Ερώτηση: «Θέλετε περισσότερα παιδιά ή είστε ικανοποιημένοι με τα δίδυμα;»

Απάντηση: Οι περισσότεροι -πλειοψηφικά πάντα- γονείς είναι ευχαριστημένοι με δύο παιδιά. Αυτή η ερώτηση δεν έχει σωστή ή λάθος απάντηση. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, τότε το γεγονός ότι ήρθαν παρέα και δεν έχουν ηλικιακή διαφορά θα τα βοηθήσει μεγαλώνοντας.

Πολλές φορές οι γονείς διδύμων του ίδιου φύλου, σκέφτονται να αποκτήσουν και άλλο παιδάκι για την πιθανότητα να είναι αντίθετου φύλου. Πολλές φορές είναι χρήσιμο να μη μπαίνετε σε τέτοιες λεπτομέρειες σε ξένους. Δείξτε στους άλλους πόσο «ολοκληρωμένη» οικογένεια νιώθετε.