Εστίες αλλεργίας ...και μέσα στο σπίτι;

Εστίες αλλεργίας ...και μέσα στο σπίτι;

Κι όμως, ναι. Εστίες αλλεργίας υπάρχουν και μέσα στο σπίτι μας! Οι γλάστρες εσωτερικού χώρου, τα κατοικίδια, οι μοκέτες και τα χαλιά, τα βιβλία και τα λούτρινα ζωάκια είναι μόνο μερικά από τα πράγματα που μπορεί να πυροδοτούν τις αλλεργίες μας, μέσα στο σπίτι.

Γλάστρες με φυτά

Οι γλάστρες εσωτερικού χώρου εύκολα αποτελούν εστίες μούχλας και σκόνης, που παραμονεύει σε κάθε γωνιά και συχνά σε απροσδόκητες θέσεις.

Ρίξτε μια καλή ματιά στα φυτά σας. Σπόρια μούχλας μπορούν να αναπτυχθούν σε γλάστρες και να εξαπλωθούν στο πάτωμα. Για να ελαχιστοποιηθεί αυτό, απομακρύνετε τα νεκρά φύλλα, χρησιμοποιήστε πιατάκια και αποφεύγετε το υπερβολικό πότισμα.

Σημεία που κουρνιάζουν τα κατοικίδια

Οι αλλεργίες στα κατοικίδια είναι κοινό φαινόμενο, αλλά η γούνα του κατοικίδιου δεν είναι το πρόβλημα. Το πραγματικό πρόβλημα είναι οι πρωτεΐνες που βρίσκονται στο σάλιο του κατοικίδιου, στα ούρα, και στα νεκρά κύτταρα του δέρματος που μεταφέρονται στον αέρα και εγκαθίστανται σε χαλιά, έπιπλα και κλινοσκεπάσματα. Το τρίχωμα των κατοικίδιων μπορεί, επίσης, να είναι επικίνδυνο, διότι μπορεί να συλλέξει αλλεργιογόνα όπως σκόνη και γύρη.

Κρατώντας το κατοικίδιο έξω από την κρεβατοκάμαρά σας είναι μόνο εν μέρει χρήσιμο, διότι η ροή του αέρα μπορεί να μεταφέρει αλλεργιογόνα σε όλο το σπίτι. Συμβουλή: Καθαρίζετεε και βάζετε ηλεκτρική σκούπα συχνά και πλένετε πάντα τα χέρια σας μετά το παιχνίδι με το κατοικίδιό σας.

Χαλιά και Μοκέτες

Οι μοκέτες και τα χαλιά συσσωρεύουν σκόνη και γίνονται ένα γόνιμο έδαφος σίτισης για μικροσκοπικά ακάρεα σκόνης. Τα ακάρεα και τα περιττώματά τους είναι διαβόητα ως αλλεργιογόνα εσωτερικού χώρου.

Για να μειωθεί αυτό το πρόβλημα, χρησιμοποιήστε μια ηλεκτρική σκούπα με ένα φίλτρο HEPA ή εξετάστε το ενδεχόμενο να αφαιρέσετε τη μοκέτα γενικά. Επίσης, κρατήστε την εσωτερική υγρασία κάτω από 55% και χρησιμοποιήστε αεραγωγούς στο μπάνιο.

Βιβλία

Η τροφή για τη σκέψη σας μπορεί επίσης να είναι ...τροφή για παράσιτα. Η σκόνη στα βιβλία φιλοξενεί ακάρεα σκόνης, σπόρια μούχλας, και μικροσκοπικά πλάσματα σαν ψείρες.

Αν διαπιστώσετε έξαρση των αλλεργιών σας όταν έρχεστε σε επαφή με τα βιβλία σας, βάζετε ηλεκτρική σκούπα στην επιφάνειά τους τακτικά ή αποθηκεύστε τα βιβλία σε ένα κλειστό δοχείο. Η μείωση της εσωτερικής υγρασίας και η απομάκρυνση της μούχλας θα βοηθήσει, επίσης, στον περιορισμό της ανάπτυξης των μικροσκοπικών ψείρων.

Έπιπλα

Τα επικαλυμμένα έπιπλα παρέχουν ένα άνετο καταφύγιο για ακάρεα. Βάλτε ηλεκτρική σκούπα στα υφασμάτινα έπιπλα τακτικά. Το δέρμα, το βινύλιο, ή άλλες λείες επιφάνειες μπορούν να μειώσουν τις αλλεργίες.

Έπιπλα αποθηκευμένα σε υγρούς χώρους, όπως υπόγεια, μπορεί να αναπτύξουν σπόρια μούχλας. Χρησιμοποιήστε ένα αφυγραντήρα σε χώρους με υγρασία για να μειώσετε την υγρασία.

Κλινοσκεπάσματα

Περνάτε οκτώ ώρες στο κρεβάτι κάθε βράδυ, οπότε αφήνετε πίσω σας πολλά από τα νεκρά κύτταρα του δέρματος που προσελκύουν ακάρεα.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να κρατήσετε αυτά τα παράσιτα μακριά από το κρεβάτι σας είναι να βάλετε αντιαλλεργιογόνες θήκες στο στρώμα και τα μαξιλάρια σας. Επίσης, πλένετε τα σεντόνια σας σε ζεστό νερό κάθε εβδομάδα και αποφύγετε τα διακοσμητικά μαξιλάρια ή τα φανταχτερά ριχτάρια που δεν μπορούν να πλυθούν.

Λούτρινα

Εάν το παιδί σας έχει αλλεργίες, οι λούτρινοι φίλοι του χειροτερεύουν τα πράγματα. Δεν χρειάζεται να απαγορεύσετε τα λούτρινα παιχνίδια, ψάξτε απλά ποια πλένονται στο πλυντήριο και πλένετέ τα με ζεστό νερό μία φορά την εβδομάδα. Στεγνώστε τα καλά.

Μπάνια

Έχουμε όλοι δει μούχλα να αναπτύσσετε στα πλακάκια του ντους. Πρόκειται για σπόρια μούχλας, που εγκαθίστανται όπου είναι ζεστά και υγρά. Μαύρη μούχλα, επίσης, αναπτύσσεται σε κρυφά σημεία, πίσω από τοίχους ή κάτω από το δάπεδο.

Η καλύτερη άμυνα είναι να κρατάτε το μπάνιο σας καθαρό και στεγνό. Διορθώστε βρύσες που στάζουν και άλλες πηγές ροής νερού. Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες εξαερισμού όταν κάνετε ντους και καθαρίζετε τις επιφάνειες τακτικά με ένα διάλυμα χλωρίνης.

Κουζίνα

Αυτό είναι ένα από τα αγαπημένα δωμάτια για μούχλα. Αν το ψυγείο σας διαθέτει ένα δοχείο συλλογής νερού, καθαρίζετέ το τακτικά. Το στάσιμο νερό είναι αυτό που προσελκύει τη μούχλα. Παλιά, μουχλιασμένα τρόφιμα μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν αλλεργίες.

Επίσης, καλύπτετε τα δοχεία απορριμμάτων και τοποθετείτε τα τρόφιμα σε σφραγισμένα δοχεία για να κρατήσετε μακριά τις κατσαρίδες.

Κλιματιστικά

Ο κλιματισμός βοηθά να κρατήσετε το σπίτι σας δροσερό και ξηρό, βοηθώντας στην καταπολέμηση των αλλεργιογόνων. Αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι ...μέρος του προβλήματος. Συλλέγει τη σκόνη στις σπείρες ψύξης, όπου μπορεί να αρχίσει να αναπτύσσεται μούχλα, όπως αυτή του μύκητα Cladosporium.

Κρατήστε μακριά τη σκόνη με την εγκατάσταση ενός βαρέως τύπου φίλτρου και αλλάζετέ το τακτικά. Επίσης, μην ξεχνάτε τη συντήρηση των κλιματιστικών σας μια φορά το χρόνο.


Πηγή: www.webmd.com