Έθιμα του Πάσχα: Μεγάλη Δευτέρα

Έθιμα του Πάσχα: Μεγάλη Δευτέρα

Σήμερα ξεκινάει η Μεγάλη Εβδομάδα, η Εβδομάδα των Παθών, σε όλους γνωστή ως Εβδομάδα του Πάσχα.
Όπως λένε στην Κεφαλονιά:

"Μεγάλη Δευτέρα, μεγάλη μέρα.
Μεγάλη Τρίτη, μεγάλη κρίση.
Μεγάλη Τετάρτη, μεγάλο σκοτάδι.
Μεγάλη Πέφτη, δάκρυο πέφτει.
Μεγάλη Παρασκευή, θλίψη πολλή.
Μεγάλο Σαββάτο, χαρές γιομάτο.
Μεγάλη Λαμπρή, χάσκα μούσκα αυγό κι αρνί."

Η Μεγάλη Δευτέρα αποτελεί μια αφορμή για να θυμηθούμε τον Ιωσήφ, τον πιο αγαπητό γιό του Ιακώβ, που τον πούλησαν τα αδέρφια του σε εμπόρους στην Αίγυπτο. Η σχέση του Ιωσήφ με το Πάσχα είναι πολύ μεγάλη καθώς είναι αυτός που οδήγησε το Λαό του Ισραήλ στην Αίγυπτο όπου έμειναν αιχμαλωτισμένοι μέχρι που ο Μωυσής τους πήρε για να τους φέρει στη Γη Χαναάν, όπως αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη. Γενικά, η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στη ζωή των Ισραηλιτών και συμβολίζει τη Συναγωγή των Εβραίων. 

megali-deutera-2

Στο εβραϊκό Πάσχα, σήμερα γιορτάζετε το πέρασμα του Αγγέλου που στάλθηκε από τον Θεό για τη θανάτωση όλων των πρωτότοκων παιδιών των Αιγυπτίων χωρίς να πειράξει τα παιδιά των Ισραηλιτών που είχαν σημαδέψει τις πόρτες των σπιτιών τους με αίμα αρνιού.

megali-deutera-1

Στη λειτουργία της Μεγάλης Δευτέρας συμπεριλαμβάνετε και η παραβολή της καταραμένης συκιάς, από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου, που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε με ένα του λόγο.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που στις μέρες μας ξεκινούν τη νηστεία τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι να κοινωνήσουν το Μεγάλο Σάββατο. Σε πολλές περιοχές της χώρας μας η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας είναι πολύ αυστηρή και πολλοί είναι αυτοί που πίνουν μόνο νερό.

Σε πιο παλιές εποχές, οι κοπέλες πίστευαν ότι «της νηστικής καρδιάς πιάνει η ευχή». Το οποίο σημαίνει ότι όλες οι ανύπαντρες κοπέλες νήστευαν αυστηρά, πιστεύοντας ότι μετά το τέλος της νηστείας θα έβρισκαν γαμπρό.

megali-deutera-3

Για την σημερινή ημέρα σας προτείνουμε νηστίσιμες συνταγές που θα ενθουσιάσουν εσάς αλλά κυρίως τα παιδιά σας.

Πηγές (briefingnews.gr, in2greece.com, e-zine.gr)