Εξέταση αίματος για την επιλόχειο κατάθλιψη

Εξέταση αίματος για την επιλόχειο κατάθλιψη

«Η επιλόχειος κατάθλιψη μπορεί να είναι επιζήμια τόσο για τη μητέρα, όσο και για το παιδί», είπε στη Daily Telegraph ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Zachary Kaminsky.

Μια νέα εξέταση αίματος που θα δείχνει στις εγκύους αν κινδυνεύουν από επιλόχειο κατάθλιψη, θα είναι σύντομα διαθέσιμη για τις γυναίκες, σε πρώτη φάση στο εξωτερικό.

Την εξέταση ανέπτυξαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη, οι οποίοι είναι βέβαιοι ότι θα βοηθήσει τις γυναίκες που κινδυνεύουν από επιλόχειο κατάθλιψη να κάνουν εγκαίρως την κατάλληλη θεραπεία, η οποία θα μπορεί να μειώσει την ένταση των συμπτωμάτων ή ακόμη και να προλάβει την εμφάνισή τους.

Η εξέταση εντοπίζει δύο γονίδια στο DNA, τα οποία φαίνεται ότι πυροδοτούν τη διαδικασία που προκαλεί επιλόχειο κατάθλιψη και δείχνει εγκαίρως αν μια γυναίκα θα παρουσιάσει τα συμπτώματά της.

Οι επιστήμονες τη δοκίμασαν σε 52 εγκύους, ενώ τα αποτελέσματά της δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Molecular Psychiatry.

Μέχρι στιγμής, η αποτελεσματικότητα της εξέτασης αγγίζει το 85%, ωστόσο οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το ποσοστό θα αυξηθεί σημαντικά, δίνοντας στις γυναίκες τη δυνατότητα να μαθαίνουν από την αρχή της εγκυμοσύνης αν διατρέχουν αυτόν τον κίνδυνο και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, όπως προληπτική θεραπεία, μαθήματα διαχείρισης άγχους κτλ.

«Η επιλόχειος κατάθλιψη μπορεί να είναι επιζήμια τόσο για τη μητέρα, όσο και για το παιδί», είπε στη Daily Telegraph ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Zachary Kaminsky. «Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν έχουμε στη διάθεσή μας έναν αξιόπιστο τρόπο για να προλάβουμε αυτήν την κατάσταση προτού εμφανιστεί. Η εξέταση αυτή θα αποτελέσει σημαντικό όπλο».

Η επιλόχειος κατάθλιψη επηρεάζει πολλές γυναίκες, ενώ η διάρκειά της μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τον έναν χρόνο. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις επηρεάζονται και τα παιδιά, τα οποία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διανοητικά προβλήματα σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Πηγή: naftemporiki