fleves egkimosini

Φλεβικές Παθήσεις στην Εγκυμοσύνη

Η αύξηση του όγκου του αίματος κατά την εγκυμοσύνη, σε συνδυασμό με την αύξηση των ορμονών που προκαλούν μια «χαλάρωση» στο φλεβικό τοίχωμα, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της διαμέτρου των φλεβών. Αυτό συχνά προκαλεί την ανεπάρκεια των βαλβίδων με επακόλουθη παλινδρόμηση της ροής του αίματος και επιπλέον αύξηση της διαμέτρου των φλεβών.

Με την πρόοδο της εγκυμοσύνης οι φλέβες γίνονται όλο και πιο εύκολα διακριτές στα διάφορα σημεία του σώματος. Σε ορισμένα σημεία, όπως τα πόδια αλλά και την κοιλιά ή τα γεννητικά όργανα, η διάταση των φλεβών μπορεί να είναι ιδιαίτερα μεγάλη ώστε πλέον να μιλάμε για εμφάνιση κιρσών (μεγάλες διατεταμένες φλέβες που προβάλλουν από την επιφάνεια του δέρματος και έχουν οφιοειδή πορεία) ή εμφάνιση ευρυαγγειών (διατεταμένα αγγεία του δέρματος που έχουν όψη κόκκινων ή μπλε γραμμών).

Ειδικά στο τελευταίο τρίμηνο, όταν η μήτρα καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο χώρο μέσα στην πύελο, μπορεί να πιέζει μεγάλα φλεβικά στελέχη ή πλέγματα, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τις φλέβες στα κατώτερα μέρη του σώματος.

Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να ξέρετε

Δεν εμφανίζονται φλεβικές παθήσεις σε κάθε φυσιολογική κύηση. Η ύπαρξη ατόμων στην οικογένεια που πάσχουν από κιρσούς αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης κιρσών. Κι ακόμα, οι πιθανότητες αυξάνονται μετά τη δεύτερη κύηση.

Με την πρόοδο της εγκυμοσύνης και ανάλογα του βαθμού της μεταβολής του σώματος μπορεί να εμφανιστούν κι άλλα συμπτώματα όπως κνησμός, οίδημα, αίσθημα βάρους και εύκολης κούρασης, αίσθημα νυγμών ή και πόνος στα πόδια ειδικά από τις απογευματινές ώρες και μετά. Φυσιολογικό κι αναμενόμενο είναι η εμφάνιση κιρσών και ευρυαγγειών κατά την εγκυμοσύνη να επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία των γυναικών λόγω της άσχημης εικόνας, της ταλαιπωρίας από τα συμπτώματα αλλά και της ανησυχίας που προκαλεί για την έκβαση της εγκυμοσύνης.

Η μόνη περίπτωση που θα πρέπει να ζητηθεί επείγουσα ιατρική συνδρομή είναι η θρόμβωση των κιρσών. Τα συμπτώματα που θα πρέπει να σας θορυβήσουν είναι όταν ένας κιρσός προκαλεί έντονο πόνο, υπάρχει ερυθρότητα στην περιοχή της θρόμβωσης η οποία είναι θερμή, και ψηλαφητικά η προσβεβλημένη φλέβα είναι σκληρή.

Κι όμως, τα νέα είναι καλά

Η ύπαρξη κιρσών και ευρυαγγειών δεν επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου ούτε και την εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

Επίσης στις περισσότερες των περιπτώσεων μετά τον τοκετό οι διογκωμένες φλέβες θα υποστραφούν σε μεγάλο βαθμό. Αυτός είναι κι ο κύριος λόγος που η απόφαση για την αντιμετώπιση των κιρσών και των ευρυαγγειών δεν λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά τουλάχιστον 6 (έξι) μήνες μετά τον τοκετό.  

Με απλά λόγια, κιρσούς θα εμφανίσουν όσες γυναίκες θα εμφάνιζαν έτσι και αλλιώς, απλά με την εγκυμοσύνη επιταχύνεται η διαδικασία. Το ποσοστό αυτών των γυναικών δεν είναι μικρό αφού υπολογίζεται πως πάσχουν από κιρσούς περισσότεροι από το 20% – 25% του γενικού πληθυσμού. Εξαίρεση αποτελούν οι ευρυαγγείες που συνήθως δεν υποστρέφονται ποτέ πλήρως. Οι ευρυαγγείες είναι ουσιαστικά αισθητικό πρόβλημα και παρατηρούνται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% του γενικού πληθυσμού, ενώ με την πάροδο της ηλικίας μπορεί να φτάσει και σε ποσοστά μεγαλύτερα του 80%.

Η μόνη περίπτωση που αποδεδειγμένα η εγκυμοσύνη προκαλεί κιρσούς αφορά στις πολύτοκες μητέρες. Κι ακόμα, μετά από το δεύτερο τοκετό αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανιστεί ανεπάρκεια σε εσωτερικές φλέβες στο σώμα όπως στη μήτρα ή τις ωοθήκες και να προκληθούν κιρσοί (Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης). Η περίπτωση αυτή διαφέρει από την κλασική εμφάνιση κιρσών και είναι διαφορετική και η αντιμετώπισή της.

Τι να κάνετε:

  1. Να χαίρεστε με την κατάστασή σας και να ακολουθείτε τις συμβουλές του γυναικολόγου σας.
  2. Να μην νοιάζεστε για τόσο μικρής σημασίας αισθητικά ζητήματα.

Ακόμα κι αν χρειαστεί να δεχθείτε θεραπεία για ευρυαγγείες για κιρσούς, αυτό θα γίνει τουλάχιστον 6 μήνες μετά τον τοκετό.

Υπάρχουν πολλά χρήσιμα πράγματα για να βοηθήσετε στην καλύτερη λειτουργία του φλεβικού συστήματος:

Η κίνηση βοηθάει. Όταν χρειαστεί να σταθούμε όρθιοι για ώρα, αλλάζουμε το βάρος του σώματος μας πότε στο ένα πόδι και πότε στο άλλο.

Αποφεύγουμε την πολύωρη ορθοστασία ή να καθόμαστε πολλή ώρα με τα πόδια κάτω (ιδιαίτερα σε συνδυασμό με έκθεση σε θερμότητα π.χ. σιδέρωμα).

Όταν καθόμαστε δεν σταυρώνουμε τα πόδια.

Αν η δουλειά μας είναι καθιστική, σηκωνόμαστε σε τακτά χρονικά διαστήματα και περπατάμε (τουλάχιστον 7 συνεχόμενα βήματα).

Ασκήσεις σε καθιστή θέση: α) Κρατάμε τα δάχτυλα των ποδιών στο πάτωμα και ανεβοκατεβάζουμε τις πτέρνες 10 φορές, εναλλάξ κάθε πόδι και μετά μαζί β) κάνουμε κυκλικές κινήσεις του άκρου ποδός 10 φορές γ) τεντώνουμε τα γόνατα και τα κρατάμε τεντωμένα μετρώντας αργά ως το πέντε.

Ασκήσεις σε όρθια θέση: α) Κρατάμε τα δάχτυλα των ποδιών στο πάτωμα και ανεβοκατεβάζουμε τις πτέρνες 10 φορές, εναλλάξ κάθε πόδι και μετά μαζί β) στηριζόμαστε εναλλάξ στις μύτες και στις πτέρνες μένοντας σε κάθε θέση για 1 δευτερόλεπτο.

Όταν νιώσουμε τα πόδια μας να αρχίσουν να βαραίνουν ή να πρήζονται, τα ανασηκώνουμε πιο ψηλά από το γοφό (σε καθιστή θέση) ή πιο ψηλά από το στήθος (σε ξαπλωμένη θέση) για 15 – 20 λεπτά της ώρας.

Σωματική άσκηση. Δεν χρειάζονται υπερβολές. Ένας περίπατος με τα πόδια καθημερινά είναι αρκετός.

Έλεγχος του σωματικού βάρους. Ιδιαίτερα σημαντικό όχι μόνο για το φλεβικό σύστημα αλλά και για μια ομαλή εγκυμοσύνη κι υγιεινή ζωή.

Φοράμε άνετα ρούχα. Αποφεύγουμε τα στενά ρούχα, ιδιαίτερα όσα σφίγγουν στους μηρούς ή αμέσως κάτω από το γόνατο. Επίσης αποφεύγουμε τα στενά παπούτσια και τα πολύ ψηλά τακούνια.

Αποφεύγουμε να ξαπλώνουμε στη δεξιά πλευρά του σώματος ώστε να μην πιέζεται η κάτω κοίλη φλέβα από τη διογκωμένη μήτρα. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε βάζοντας ένα μαξιλάρι κάτω από τη δεξιά πλευρά του σώματος.

Υπάρχουν ειδικά ελαστικά καλσόν ή κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης για εγκυμοσύνη τα οποία βοηθούν σε περιπτώσεις εκτεταμένων κιρσών ή σε περιπτώσεις που έχουμε επιδείνωση.

Διαβάστε περισσότερα για τις φλεβικές παθήσεις εδώ.