Φλυαρία (με τον δικό του τρόπο) του μωρού μας

Φλυαρία (με τον δικό του τρόπο) του μωρού μας

Η πρώτη «φλυαρία» του μωρού σας με όλους αυτούς τους νέους θορύβους είναι χωρίς καμία αμφιβολία μία ξεκαρδιστική (αλλά συγχρόνως και τρυφερή) εμπειρία.

Το μωρό θα μάθει να μιλά ξεκινώντας με κάποιους γάργαρους ήχους και θορύβους που μιμούνται, για να ακολουθήσει μία αρμαθιά ήχων από φωνήεντα και σύμφωνα μαζί, ώσπου να σχηματιστούν οι πρώτες λεξούλες.

Αλλά οι γονείς πρέπει να είναι υπομονετικοί. Ο εγκέφαλος του μωρού χρειάζεται λίγο χρόνο για να συνδυάσει λέξεις όπως μαμά και μπαμπάς με την πραγματική σημασία τους.

Πότε να το περιμένετε αυτό;
Πολλά μωρά αρχίζουν να «φλυαρούν» μεταξύ 4 και 6 μηνών και συνεχίζουν να αναπτύσσουν το ρεπερτόριό τους συνδυάζοντας σύμφωνα και φωνήεντα για αρκετούς μήνες.

Δείτε πιο κάτω, περίπου τι να περιμένετε και πότε, αν και φυσικά το κάθε μωράκι έχει τους δικούς του χρόνους:

Από 6 εβδομάδες έως 3 μήνες: ήχοι από φωνήεντα (αααα ιιιι) και γουργουρητά!
4 – 5 μήνες: συνδυασμός φωνηέντων και συμφώνων ( α γκα γκα, α ντα, α μπα)!
Από 6 μηνών: μονότονη επανάληψη (ντα ντα ντα, μπα μπα μπα)!
Από 8 μηνών: διπλές συλλαβές χωρίς όμως νόημα (μα μα, χα χα, ντα ντα)!
8 με 18 μηνών: Επιτέλους. Λέξεις με νόημα (μπα μπα για μπάλα, μπα για μπαμπάς, μαμά ασφαλώς) Και το λεξιλόγιο αυξάνεται θεαματικά!

Πώς να το βοηθήσετε: Για να συμβάλετε στην ενίσχυση της δεκτικής γλώσσας (κατανόηση του τι ακούει) και εκφραστική γλώσσα ( λέει τα δικά του λόγια), μιλάτε, μιλάτε, μιλάτε συνέχεια στο μωρό σας.

Πρόσφατε μελέτες έδειξαν ότι τα μωρά ανέπτυξαν τις επικοινωνιακές δεξιότητες γρηγορότερα, όταν οι γονείς τους αντιδρούσαν στη «φλυαρία» τους με υποστηρικτικά συνθήματα γλώσσας. Με άλλα λόγια το μικρό θα συνδέσει τον ήχο «μπα μπα μπα» με την κόκκινη μπάλα του, αν ανταποκριθείτε σε αυτό, σαν πράγματι να σας είπε «αγαπώ την κόκκινη μπάλα μου και την θέλω». Έτσι όταν λέει «μπα μπα μπα», ενθαρρύνετε την ανάπτυξη της γλώσσας του, απαντώντας, «ναι Κωστή μου, να η κόκκινη μπάλα σου».

Άλλοι τρόποι για να ενθαρρύνετε το μωρό σας.

  • Δώστε του ένα παιχνίδι και μιλήστε του γι’ αυτό. Για παράδειγμα γαβ γαβ κάνει το σκυλάκι.
  • Όταν σας «μιλάει», να το κοιτάζετε στα μάτια, να του χαμογελάτε και να απαντήσετε.
  • Μιμηθείτε τους ήχους τους.
  • Αν το ακούσετε να μιμείται ένα ήχο που κάνετε, πείτε το πάλι και πάλι. Η επανάληψη μπορεί να φαίνεται απλή και ανόητη σε σας, είναι όμως συναρπαστική για το μωρό σας. Το βοηθά στην πρακτική του, όμως συγχρόνως του μαθαίνει ότι είναι ένας τρόπος επικοινωνίας.
  • Κάντε του πολλές ερωτήσεις. Θέλεις να πάμε στο πάρκο ή στη Γιαγιά; Και συνεχίστε, νομίζω είναι καλύτερα να πάμε στο πάρκο γιατί σήμερα είναι πολύ καλός ο καιρός. Φυσικά μιλάτε στον εαυτό σας, αλλά είστε και το μοντέλο της συνομιλίας.
  • Δεν ξέρετε τι να πείτε; Μην στενοχωριέστε. Απλά πείτε τι κάνετε τη στιγμή αυτή μαζί του. «Η μαμά κουμπώνει τη ζακέτα σου, για να μην κρυώσεις. Τώρα θα βάλουμε τα γάντια σου και το καπέλο σου. Θέλεις αυτό με τα λουλουδάκια»; Καταλαβαίνει όλα όσα λέτε; Όχι, αλλά σύντομα θα καταλάβει.
  • Τι είναι αυτός ο θόρυβος; «Άκου γαβ γαβ ένα σκυλάκι γαβγίζει» ή «πω πω τι θόρυβο κάνει αυτό το αυτοκίνητο». Είναι μία πολύ καλή πρακτική για τα μικρά παιδιά, για να «ακούν» αργότερα και εσάς.
  • Διαβάστε, διαβάστε, διαβάστε λίγο περισσότερο. Τα βιβλία είναι μία σούπερ πηγή νέων λέξεων για ένα μωρό. Αγοράστε καλά παιδικά βιβλία με εικόνες και προσπαθήστε να του διαβάζετε κάθε μέρα όσο πιο πολύ μπορείτε. Είναι μία θαυμάσια βοήθεια για το μωρό.

Γιατί δεν πρέπει να ανησυχείτε: Δεν υπάρχει λάθος τρόπος για να μιλήσετε στο μωρό σας. Μην ανησυχείτε αν του λέτε «ανοησίες» αντί για «σωστές πραγματικές» λέξεις. Η «φλυαρία» του μωρού, χτίζει τα στοιχεία για τη γλώσσα και την κατανόηση της γλώσσας και ακόμη και οι πιο ανόητοι ήχοι και θόρυβοι, θα βοηθήσουν την πρακτική του μωρού στις κινήσεις του στόματος που θα χρειαστεί για τα πρώτα πραγματικά λόγια του.

Έτσι λοιπόν με τη δική σας πρακτική και ενθάρρυνση, η πρώτη ασυνάρτητη φλυαρία του μωρού σας τελικά θα συνδυαστεί για να δημιουργήσει τις πρώτες του λεξούλες.