Φολικό οξύ στην εγκυμοσύνη: «Ασπίδα» ενάντια στον αυτισμό, «όπλο» ενάντια στα παρασιτοκτόνα

Η επαρκής πρόσληψη φολικού οξέος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει σημαντικά οφέλη τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί. Πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες έχουν υποδείξει ότι προλαμβάνει συγγενείς ανωμαλίες του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού στο παιδί, ενώ επίσης μειώνει τον κίνδυνο αποβολής και πρόωρου τοκετού.

Τώρα, μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Environmental Health Perspectives έρχεται να υποδείξει ότι το συγκεκριμένο συστατικό προστατεύει τα παιδιά και από τον αυτισμόκαι μάλιστα ακόμη και όταν ο κίνδυνος για τη νευροαναπτυξιακή διαταραχή είναι αυξημένος λόγω έκθεσης της μητέρας σε παρασιτοκτόνα.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, οι μητέρες που λάμβαναν φολικό οξύ στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης τους ήταν λιγότερο πιθανό να γεννήσουν παιδί που αργότερα θα εκδηλώσει αυτισμό. Ακόμη κι όταν οι έγκυοι είχαν εκτεθεί σε παρασιτοκτόνα, τα οποία συνδέονται με τη διαταραχή, ο κίνδυνος αυτισμού ήταν μειωμένος στο παιδί χάρη στη λήψη του φολικού οξέος.

Οι γυναίκες στη μελέτη είχαν εκτεθεί είτε σε οικιακά είτε σε γεωργικής χρήσηςπαρασιτοκτόνα την περίοδο ακριβώς πριν την εγκυμοσύνη τους αλλά και κατά τη διάρκεια αυτής.

«Αν μια γυναίκα εκτιμά ότι είναι πιθανό να μείνει σύντομα έγκυος θα πρέπει να παίρνει συμπλήρωμα φολικού οξέος και να προσπαθεί να αποφύγει την περιττή έκθεση σε παρασιτοκτόνα» επισημαίνει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Ρεμπέκα Σμιτ, επιδημιολόγος και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ντέιβις.

Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει τη θεωρία ότι η έκθεση της μητέρας στα παρασιτοκτόνα συμβάλλει στις διαταραχές του αυτιστικού φάσματος, ωστόσο πάει ένα βήμα παραπέρααπό την ήδη υπάρχουσα γνώση, αφού έρχεται να προσθέσει ότι τα παιδιά που είχαν εκτεθεί σε παρασιτοκτόνα πριν τη γέννησή τους είχαν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν αργότερα αυτισμό αν η μητέρα λάμβανε μεγάλη δόση φολικού οξέος.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, το φολικό οξύ σε μεγάλες δόσεις μπορεί να μειώσει σημαντικά –αλλά όχι να εξαλείψει εντελώς– τον κίνδυνο αυτισμού λόγω παρασιτοκτόνων.

πηγή άρθρου: onmed.gr