genna lotos

Γέννα λωτός: Τι θα θέλατε να γνωρίζετε

Η Γέννα-Λωτός ή αλλιώς «η μέθοδος του λωτού» αναφέραται στη γέννα στην οποία δεν κόβεται ο ομφάλιος λώρος.

Η εγκυμοσύνη είναι μία ιερή περίοδος για κάθε γυναίκα και όπως είναι φυσιολογικό δεν μοιάζιυν όλες οι έγκυες μεταξύ τους. Έτσι, δημιουργούνται νέες τάσεις στη διαχείριση της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Η Γέννα-Λωτός είναι μια νέα τάση έχει δημιουργηθεί τελευταία όσον αφορά στον φυσιολογικό τοκετό: Ο ομφάλιος λώρος δεν κόβεται στη γέννηση του μωρού, όπως ξέραμε μέχρι τώρα, αλλά αφήνεται προσκολλημένος στον πλακούντα μέχρι τη στιγμή που... θα πέσει μόνος του!

Η αυξανόμενη «τάση» της γέννας-λωτού

Πρόκειται για γέννα που πραγματοποιείται μέσα σε χλιαρό νερό, κατά την οποία το μωρό «πλέει» από την κοιλιά της μητέρας προς ένα περιβάλλον συγγενές με εκείνο του εμβρυονικού υγρού και έτσι προσαρμόζεται πιο ομαλά στο φυσικό περιβάλλον.

Κατά την μετάβαση στο νερό, ο ομφάλιος λώρος παραμένει άθικτος. Κι αν ο πλακούντας μείνει συνδεδεμένος με το μωρό για τουλάχιστον 24 ώρες η γέννα ονομάζεται «γέννα-λωτός». Πολλοί από τους γονείς που επιλέγουν αυτή τη μέθοδο, μάλιστα, αποφασίζουν να κρατήσουν τον πλακούντα συνδεδεμένο μέχρι ο λώρος να πέσει μόνος του –όσες μέρες χρειάζεται για να γίνει αυτό.

Η γέννα-λωτός έχει την προέλευσή της από την Ινδία, όπου πιστεύεται ότι ο πλακούντας είναι η πηγή της συνείδησης. Στην Ινδία ο λώρος κόβεται λίγες μέρες μετά τη γέννα με οικογενειακή τελετουργία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, η διατήρηση του λώρου και του πλακούντα είναι ωφέλιμη για το μωρό. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2010 βρήκε ότι με το να περιμένει ο μαιευτήρας μερικά λεπτά, μέχρι ο λώρος να σταματήσει να έχει παλμό, και να τον κόψει μετά, δίνει την ευκαιρία σε ζωτικά βλαστοκύτταρα να φτάσουν στο μωρό. Η γέννα-λωτός προωθεί την ιδέα αυτή ακόμα περισσότερο, απομακρύνοντας κάθε πιθανότητα να διακοπεί πρόωρα η μεταφορά του ομφαλικού αίματος. Ο λώρος συνήθως αφαιρείται από το μωρό την τρίτη ημέρα, όμως μπορεί να διατηρηθεί εκεί και για δέκα ημέρες.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να ακούγεται εξαιρετική για το μωρό, όμως κάπως... αλλόκοτη για τους υπόλοιπους. Είναι έτσι κι αλλιώς δύσκολο για μία νέα μαμά να συνηθίσει να κρατά και να φροντίζει το μωρό της, πόσο μάλλον να διαχειρίζεται και ένα ακόμα «σώμα». Γεννά, επίσης, ερωτήματα όπως «πώς φροντίζει κανείς τον πλακούντα, έτσι ώστε να μην... χαλάσει;».

Σε συνέντευξή της στο κανάλι Fox, η μαία Mary Ceallaigh απαντά ότι ο πλακούντας μπορεί να διατηρηθεί για μερικές ημέρες, αν τυλιχθεί με ύφασμα και πασπαλιστεί με αλάτι ή αρωματικά βότανα. Αν αρχίσει να χαλάει, συμπληρώνει η ίδια, θα μυρίσει όπως το «κυνήγι». Η Ceallaigh υποστηρίζει ότι η γέννα-λωτός είναι ασφαλής, καθώς δεν δημιουργείται πληγή από το κόψιμο του λώρου.

Η νομοθεσία της γέννας στην Ελλάδα

Είναι και στην Ελλάδα αυξανόμενο φαινόμενοι οι κατ'οίκον τοκετοί, όμως, καθώς η νομοθεσία χαρακτηρίζει τον πλακούντα Επικίνδυνο Ιατρικό Απόβλητο Μολυσματικού Χαρακτήρα (ΕΙΑ-ΜΧ), η διαχείρισή του μπορεί να γίνεται από φορείς που έχουν εγκεκριμένη άδεια.

Για την ακρίβεια, τον Δεκέμβριο του 2012 στη Θεσσαλονίκη, καταδικάστηκε πειθαρχικά μαία που αναλάμβανε τοκετούς στο σπίτι με βασική κατηγορία την μόλυνση του περιβάλλοντος από «επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα» (εννοώντας τον πλακούντα της λεχώνας) που παράγονται στους κατ' οίκον τοκετούς, με αποτέλεσμα να της αφαιρέσουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για ένα χρόνο.

Αν, λοιπόν, σκοπεύετε να πραγματοποιήσετε τοκετό κατ'οίκον, φροντίστε αμέσως μετά να δοθεί ο πλακούντας σε ιδιωτική εταιρία για αποτέφρωση (κόστος: 100-150 ευρώ), αν δεν θέλετε να κινδυνεύσετε να δεχθείτε ποινική δίωξη.

Σαφέστατα, κάθε ζήτημα όπως της γέννας στο σπίτι ή της καισαρικής γέννας από επιλογή κ.λπ. είναι θέματα προς σκέψη. Η τελική επιλογή, πάντοτε με τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου σας, ειναι δικαίωμα της κάθε μητέρας. Υπολογίστε την πιθανή ημερομηνία τοκετού και στο διάστημα αυτό, συζητήστε ανοιχτά τις επιλογές σας καταλήγοντας σε αυτή που ταιριάζει σε εσάς. 

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε την άποψη μίας μητέρας που επέλεξε τη "γέννα λωτού" και μιλάει για την εμπειρία της.