Για να μεγαλώσουμε σωστά

Πόσες φορές έχετε ακούσει ότι το παιδί είναι στην ανάπτυξη και πρέπει να τρώει; Πότε σταματάει όμως αυτή η ανάπτυξη .. και τότε ποια δεν πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή του;

Εάν είστε υγιείς η σωστή διατροφή δεν είναι όμως θέμα ηλικίας. Όπως θα δούμε στη συνέχεια, το σώμα μας συνεχίζει να "μεγαλώνει" αν και όχι όσο φανερά όσο στην παιδική ηλικία. Η σωστή διατροφή δεν έιναι μόνο ένα θέμα για παιδιά αλλά κυρίως για τους γονείς που μπορούν να δράσουν σαν πρότυπα.

 

Για το θέμα της διατροφής για παιδιά κυκλοφορούν πολλοί μύθοι και πολλές αλήθειες και πολλοί ειδικοί αναφέρουν λύσεις και προτάσεις για τη σωστή διατροφή των παιδιών.

Είναι γνωστό και φανερό ότι στα πρώτα χρόνια της ζωής τους τα παιδιά μεγαλώνουν πολύ γρήγορα και οι απαιτήσεις στη διατροφή υψηλές για τη σωστή ανάπτυξη των οργάνων, του εγκεφάλου και του σκελετού.

Σε αυτό το στάδιο οι περισσότεροι γονείς είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι αλλά τι γίνετε όταν το παιδί μεγαλώσει; Πως μπορεί το παιδί μόνο του στην εφηβία του η αργότερα σαν ενήλικας να συνεχίσει να προσέχει τη διατροφή του;

Πολύ νομίζουν ότι σε κάποια ηλικία σταματάμε να μεγαλώνουμε.

Ανεξάρτητα από την ηλικία νέα κύτταρά που αποτελούν τα τον οργανισμό μας γεννιούνται και μεγαλώνουν και αντικαταστούν τα παλιά. Π.χ. τα ερυθρά αιμοσφαίρια στο αίμα μας έχουν ένα μέσο όρο ζωής 120 ημερών (4 μηνών). Κάθε μέρα π.χ. γεννιούνται 200 δισεκατομμύρια νέα ερυθρά αιμοσφαίρια τα οποία χρειάζονται γύρω στη 1 εβδομάδα για να μεγαλώσουν.

Για να φανταστείτε τι σημαίνει αυτό, η ολική ποσότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων στον οργανισμό μας φτάνει για να καλύψει μία έκταση 4.000 τετραγωνικών μέτρων (όχι δεν έχω κάνει λάθος το νούμερο).

Κάθε 4 μήνες ο οργανισμός μας παράγει τουλάχιστον αυτή την ποσότητα νέων κυττάρων.

Μέσα μας λοιπόν γεννιούνται κάθε μέρα νέα κύτταρα που χρειάζονται ακριβώς την ίδια προσοχή στη διατροφή όπως τα παιδιά μας στα πρώτα βήματα της ανάπτυξής τους.

Τι ακριβώς κάνει η διατροφή στον οργανισμό μας;

Το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνουν τα κύτταρα και ο τρόπος ανάπτυξής του καθορίζετε κατά μεγάλο ποσοστό από τη διατροφή.

Η διατροφή παρέχει τα εργαλεία (π.χ. Ιχνοστοιχεία, Βιταμίνες, Λίπη) , την ενέργεια (Υδατάνθρακες ) και τα υλικά ( Πρωτείνες ) για τη δημιουργία τους. Οι οδηγίες κατασκευής βρίσκονται στο DNA μας. Μαζί με το νερό παρέχουμε στον οργανισμό μας ότι χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά.

Πές μου τι τρώς να σου πω πως θα είσαι

Όταν τα κύτταρά μας μένουν "νηστικά" ή όταν τους λείπει κάτι για μεγάλο χρονικό διάστημα, η κόπωση που τους επιβάλετε είναι μεγάλη και επηρεάζει τη μελλοντική τους υγεία και αναπαραγωγικότητα.

Γνωρίζετε ότι απο στατιστικής πλευράς η διατροφή είναι ο κύριος λόγος για την δημιουργία καρκίνου (35%). το κάπνισμα έρχετε στην δεύτερη θέση με 30%; ( Doll & Peto 1981, Doll 1992 )

Μένουμε νηστικοί αλλά τα πιάτα μας ήταν γεμάτα

Το τι τρώμε είναι ποιο σημαντικό απο το πόσο τρώμε. Η μεγάλη πλειοψηφεία των τροφών που βρίσκουμε στα πιάτα μας είναι υδατάνθρακες (π.χ. Δημητριακά, Ρύζι, Πατάτες, Μακαρόνια). Όπως αναφέραμε οι υδατάνθρακες είναι πηγή ενέργειας, την οποία όμως δεν την χρειαζόμαστε σε τέτοιο ποσοστό.

 

Ποια είναι η σωστή διατροφή για γονείς και παιδιά

Η διατροφή είναι σωστή όταν είναι ισσοροπημένη. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε γεύμα πρέπει να παρέχουμε στο σώμα μας τα βασικά συστατικά που χρειάζεται για να συνεχίσει να εργάζεται σωστά να μεγαλώσει και να μας συντηρεί.

Επειδή ο κάθε άνθρωπος χρησιμοποιεί το σώμα του διαφορετικά δεν θέλουμε να μπούμε σε λεπτομέρεις στο πόσο πρέπει να τρώει κάποιος άνθρωπος. Πληροφορίες για τις τροφές που περιέχουν πρωτείνες, υδατάνθρακες, λίπη, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και λοιπά, σας συνσιστούμε να εμ

Θέλουμε να δώσουμε έμφαση σε δέκα βασικούς κανόνες που ισχύουν για μικρούς και μεγάλους.

  • Αναπτύξτε σεβασμό για το σώμα σας συνειδειτοποιώντας την λειτουργία του. Έτσι μόνο θα μπορέσετε να γίνετε πρότυπο για το παιδί σας και να του παρέχετε ένα τρόπο να προσέχει τη διατροφή του απο μόνο του και αργότερα.
  • Πίνετε πολύ νερό (πάνω απο 2 λίτρα την ημέρα), εάν γίνετε όχι κατα τη διάρκεια του φαγητού
  • Το κάθε γέυμα να είναι ισσοροπημμένο. Π.χ. να περιέχει μία μικρή ποσότητα πρωτεινών, υδατανθράκων καλά λιπη όπως το ελαιόλαδο
  • στη διατροφή να είναι τα φρούτα και τα λαχανικά.

 

Η διατροφή είναι σημάντική. Ακούγετε απλό αλλα πολλοί ξεχνάνε ότι απο στατιστικής πλευράς η διατροφή είναι ο κύριος λόγος για την δημιουργία καρκίνου (35%). το κάπνισμα έρχετε στην δεύτερη θέση με 30%. ( Doll & Peto 1981, Doll 1992 )

Ο οργανισμός μας αποτελείτε απο κύταρα που χρειάζοντε ένα καλο περιβάλον για να ζήσουν. Το περιβάλον αυτο το δημιουργούμε εμείς με ότι τρώμε. Αυτό σημαίνει ότι το περιεχόμενο κάθε μπουκιάς επηρεάζει το στρεςς των κύταρων μας και κατα συνέπεια τα όργανα μας και ολόκληρο τον οργανισμο μας. Μακροπρόσθεμα με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

Ποιο είναι λοιπόν ένα καλό περιβάλον?

Για να μπορέσει ο οργανισμός μας να ζήσει καλά και πολλά χρόνια χρειάζετε

Υλικά για να φτιαξει καινούργια κύταρα. Πρώτα απο όλα νερό. Πρωτείνες και λίπη είναι τα βασικά υλικά και υδατάνθρακες παρέχουν την ενέργεια που χρειαζετε. Πρωτείνες βρίσκουμε στο κρέας, στα ψάρια, στα γαλακτομικά προιόντα, στα αυγά κτλ. Λίπη στο βούτυρο, ελαιόλαδο κτλ. Υδατάνθρακες στα όσπρια, μακαρόνια, ρύζι, πατάτες, ζάχαρη, γλυκά κτλ.

Η διατροφή των περισότερων παιδιών βασίζετε σε αυτά τα βασικά στοιχεία και συχνά δυστυχώς σε πολλές οικογένειες η ποσότητα υδατάνθρακων υπερβαίνει κάθε φυσιολογικό όριο με αποτέλεσμα το πάχος σε πάρα πολύ νέα ηλικία αρρώστιες οπως το διαβήτη αργότερα. Δυστυχώς γιατι το σώμα μας χρειάζετε κάτι ακόμη για να μπορέσει να κανει την δουλεία του και να αποβάλει αυτά που δεν χρειάζετε.

Ο καλύτερος ο χτύστης δεν μπορεί να δουλέψει εάν δεν έχει εργαλεία. Ο καλός ο μάστορας καθαριζει όταν τελειώσει, τουλάχιστον εάν είναι το δικό του σπίτι που φτιάχνει και κοιτάει η οικογένεια του να είναι προστατευμένη απο ήλιο και αέρα και βροχή. Έτσι και ο οργανισμός μας χρειαζετε εργαλεία για να χτύσει, να καθαρισει και να μας προστατεύσει.

Τα εργαλεία αυτά τα λένε μικροστοιχεία. Π.χ. Βιταμίνες και αντιοξειδωτικά στοιχεία.

 

Πρώτο συμπέρασμα
Τα μικροστοιχεία βρίσκοντε στα φρούτα και στα λαχανικά και πρέπει να αποτελούν την βάση της διατροφής μας. Η γνώμες πολλών ειδικών ότι οι υδατάνθρακες πρέπει να αποτελούν την βάση της διατροφή μας είναι ξεπερασμένη. Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν αρκετούς υδατάνθρακες για το μέσο τρόπο ζωής που ζούμε. Αθλητές π.χ. χρειάζοντε μεγαλύτερη ποσότητα σε υδατάνθρακες σε σύγκριση με καποιον που δοθλε΄θει σε ένα γραφείο.

Η μοντέρνη

  • Καθαρισμό
  • Προστασία