Γιατί φαίνομαι ακόμη έγκυος;

Γιατί φαίνομαι ακόμη έγκυος;

εγκυμοσύνη φαίνομαι ακόμη έγκυοςΊσως έχετε εκπλαγεί από το πώς φαίνεται η κοιλιά σας μετά τον τοκετό. Μοιάζετε σαν να είστε ακόμη έξι μηνών. Πολλές γυναίκες έχουν μία σκούρα γραμμή κάτω από την κοιλιά τους και μικρές ουλές που προκαλούνται από το εκτεταμένο τέντωμα του δέρματος. Όσες γυναίκες έκαναν καισαρική έχουν βεβαίως και την ουλή της επέμβασης.

Το σώμα μας, ιδίως η κοιλιά, χρειάζεται χρόνο για να συνέλθει από την εγκυμοσύνη. Φανταστείτε την κοιλιά σαν ένα μπαλόνι, που φουσκώνει σιγά – σιγά όπως μεγαλώνει το μωρό. Με τον τοκετό δεν σπάει το μπαλόνι, αλλά ξεφουσκώνει αργά και σταθερά.

Από τη στιγμή που το μωράκι γεννιέται, οι ορμονικές αλλαγές προκαλούν τη συρρίκνωση της μήτρας, στην προ εγκυμοσύνης κατάσταση. Χρειάζεται όμως 6 με 8 εβδομάδες για να επιστρέψει στο κανονικό της μέγεθος.
Όλα τα κύτταρα στο σώμα που διογκώθηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αρχίζουν να απελευθερώνουν το επιπλέον υγρό, το οποίο αποβάλλεται από το σώμα μέσω των ούρων, τον ιδρώτα και κολπικών εκκρίσεων.

Επίσης το επιπλέον λίπος που ήταν χρήσιμο για το μωρό, αρχίζει να διαλύεται, ιδίως στο θηλασμό και στην άσκηση. Αλλά οπωσδήποτε χρειάζονται τουλάχιστον μερικές εβδομάδες για να παρατηρήσετε τα αποτελέσματα.
Οι ραγάδες επιμένουν περισσότερο. Όμως μετά από 6 έως 12 μήνες γίνονται πολύ λιγότερο αισθητές.
Πόσος χρόνος χρειάζεται για να επανέλθει η κοιλιά στο κανονικό;

Έχουμε όλοι ακούσει νέες μητέρες, να δηλώνουν ότι η κοιλιά τους είναι σφιχτή και επίπεδη αμέσως μετά τον τοκετό. Αυτό βέβαια δεν είναι συνηθισμένο. Για τις περισσότερες γυναίκες χρειάζονται μήνες για να απαλλαγούν από την «σακούλα» της εγκυμοσύνης και μερικές φορές δεν εξαφανίζεται τελείως. Η υπομονή είναι το κλειδί! Χρειάστηκαν εννέα μήνες για να τεντωθεί η κοιλιά και να φιλοξενήσει ένα ολόκληρο μωρό! Λογικό είναι να χρειασθεί άλλο τόσο για να επανέλθει.

Η ταχύτητα και ο βαθμός της επαναφοράς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το σωματότυπο και το βάρος που πήρε η κάθε μέλλουσα μανούλα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης σπουδαίο ρόλο παίζει η δραστηριότητα και τα γονίδια. Οι γυναίκες που πήραν κάτω από 20 κιλά, δεν παραμελούσαν την άσκησή τους και θηλάζουν, είναι πιθανό να αδυνατήσουν πιο γρήγορα. Εάν δεν θηλάζετε, προσοχή, πρέπει να τρώτε πολύ λιγότερο για να αδυνατίσετε.

Τι μπορώ να κάνω για να φαίνεται η κοιλιά μου καλύτερη;

Ο θηλασμός βοηθάει στην καύση λίπους, έτσι οι γυναίκες που θηλάζουν χάνουν γρηγορότερα τα κιλά της εγκυμοσύνης. Πολλές μητέρες όμως δηλώνουν ότι είναι πολύ δύσκολο να χάσουν τα τελευταία 2 με 5 κιλά. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν, ότι το σώμα διατηρεί τα επιπλέον αυτά αποθέματα λίπους για να βοηθήσει στην παραγωγή γάλακτος. Ωστόσο, δεν υπάρχει επίσημη απάντηση σε αυτό.

Δεν παραμελούμε την άσκηση. Είτε πρόκειται για μία βόλτα γύρω από το τετράγωνο ή μάθημα γιόγκα ή ότι άλλο μας ευχαριστεί μετά τον τοκετό, τονώνει φυσικά τους μυς της κοιλιάς και καίει θερμίδες. Η αεροβική άσκηση με επιμονή στους κοιλιακούς μυς κάνει θαύματα, αλλά πριν αρχίσετε βεβαιωθείτε ότι το σώμα σας είναι έτοιμο.

Επιτρέπεται να αρχίσω δίαιτα;

Εάν έχετε πάρει πολύ βάρος κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, χάνοντας ένα μέρος από αυτά, ασφαλώς θα βοηθήσει να μικρύνει η κοιλιά σας. Μια δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες, θα σας βοηθήσει να αδυνατίσετε, αλλά πρώτα δώστε στη φύση και στην άσκηση τον χρόνο να δουλέψουν. Περιμένετε τουλάχιστον έξι εβδομάδες, ακόμη καλύτερα λίγους μήνες, πριν αρχίσετε την δίαιτά σας, ειδικά αν θηλάζετε.

Οι γυναίκες χρειάζονται 1.600 έως 2.400 θερμίδες την ημέρα για να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος. Για να χάσετε περίπου μισό κιλό την εβδομάδα, κόψτε 500 θερμίδες την ημέρα, είτε με τη μείωση της πρόσληψης τροφής, ή αυξάνοντας το επίπεδο της δραστηριότητάς σας. Χάνοντας περισσότερο από ένα κιλό την εβδομάδα μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι και να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεσή σας.

Μην προσπαθήσετε να χάσετε πολύ γρήγορα βάρος. Ιδίως αν θηλάζετε, το άγχος και η κούραση μειώνει την ποσότητα γάλακτος, επίσης το μωράκι σας δεν μπορεί να πάρει όλα τα λιπαρά και τις βιταμίνες που χρειάζεται.
Υπομονή και προσπάθεια χωρίς υπερβολές είναι ότι χρειάζεται η νέα μητέρα. Και γρήγορα θα καμαρώνει, εκτός από το μωράκι της, για το όμορφο και υγιές σώμα της.