Γιατί οι γάτες είναι επικίνδυνες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Γιατί οι γάτες είναι επικίνδυνες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Πολλές φορές θα έχετε ακούσει ότι οι γάτες μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνες για μια έγκυο. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Ο λόγος που πρέπει μια έγκυος να αποφεύγει την επαφή με γάτες είναι η τοξοπλάσμωση. Η τοξοπλάσμωση είναι στην ουσία μια μόλυνση που προκαλείται από ένα παράσιτο, το τοξόπλασμα, που μπορεί να μεταδοθεί μέσα από τα περιττώματα της γάτας.

Συνήθως, αυτή η μόλυνση προκαλεί μια πολύ ήπια ασθένεια, η οποία όμως μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα κατά την εγκυμοσυνη.

Στην εγκυμοσύνη, το παράσιτο μπορεί να περάσει μέσω του πλακούντα και να επιτεθεί στο νευρικό σύστημα του εμβρύου. Αυτό, μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικές ή αναπτυξιακές ανωμαλίες ακόμη και τύφλωση.

Αν και η ασθένεια μπορεί να επιφέρει σοβαρούς κινδύνους, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η εμφάνισή της είναι σπάνια. Επιπλέον, αν είχατε περάσει την ασθένεια πριν την εγκυμοσύνη σας, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να έχετε πλέον ανοσία, καθώς ο οργανισμός σας έχει παράγει αντισώματα κατά του παράσιτου.

Αν έχετε μια γάτα που ζει μαζί σας, ακόμα και αν θεωρείτε ότι είστε ασφαλής, καλό θα ήταν να ζητήστε από κάποιον άλλο να αναλάβει τη φροντίδα και την περιποίηση της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Αν αυτό δεν είναι εύκολο, φροντίστε να φοράτε γάντια και να πλένετε τα χέρια σας πολύ καλά. Το παράσιτο μπορεί επίσης, να ζει στο έδαφος οπότε χρησιμοποιήστε πάντα γάντια στον κήπο σας και πλύνετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά σας πριν τα καταναλώσετε.

Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγετε τα ωμά ή τα μισοψημένα κρέατα, δεδομένου ότι αποτελούν την πιο κοινή πηγή του παράσιτου. Τα οστρακοειδή έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να είναι επίσης μια πηγή. Βεβαιωθείτε ότι τόσο τα κρέατα όσο και τα οστρακοειδή είναι πολύ καλά μαγειρεμένα πριν τα καταναλώσετε.