Χαλάρωση του στήθους

Χαλάρωση του στήθους

Πόσες νέες μητέρες δεν αναφώνησαν με απελπισία ότι το στήθος τους χαλάρωσε, επειδή θηλάζουν το μωρό τους ή επειδή μόλις τελείωσε ο θηλασμός.

Είναι σίγουρα μία θλιβερή διαπίστωση μετά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό. Και βέβαια είναι αλήθεια το στήθος αλλάζει.

Παράγοντες που εμπλέκονται στην αλλαγή του στήθους.
Οι γυναίκες με τα μικρότερα στήθη είναι πιο πιθανόν να παρατηρήσουν τις αλλαγές από την εγκυμοσύνη και έως το τέλος του θηλασμού, λένε οι ειδικοί. Αυτές οι μητέρες έχουν λιγότερο λιπώδη ιστό οπότε οι αλλαγές στον αδενικό ιστό, υπεύθυνο για την παραγωγή γάλακτος, είναι πραγματικά εμφανείς.
Όταν η προγεστερόνη και τα οιστρογόνα αυξάνουν στην εγκυμοσύνη, όλες οι εσωτερικές δομές των αδένων αυξάνονται όπως και οι κυψελίδες (εκεί όπου το γάλα δημιουργείται και αποθηκεύεται) και οι αγωγοί (μεταξύ των κυψελίδων και της θηλής).
Το δίκτυο αυτό βρίσκεται σε συνεχή λειτουργία όταν έρχεται το μωρό. Εν τω μεταξύ η μαμά ακολουθεί το δρόμο της διαμέσου κάθε μεγέθους σουτιέν που υπάρχει!

Η εικόνα γίνεται πιο περίπλοκη στη συνέχεια, είτε η νέα μανούλα έχει θηλάσει για δύο χρόνια ή καθόλου. Οι περισσότερες μαμάδες χάνουν κάποιο λιπώδη ιστό, και οι συνδετικές ίνες που δίνουν στο στήθος το σχήμα τους, είναι έτοιμες για να φιλοξενήσουν την ανάπτυξη του στήθους, έτσι χάνουν λίγο από την ελαστικότητά τους.
Πολλές μητέρες πιστεύουν ότι είναι η διαδικασία του θηλασμού υπεύθυνη για την αλλαγή του στήθους, όμως πρέπει να θυμόμαστε ότι τα στήθη αυξάνουν και αλλάζουν κατά την εγκυμοσύνη για να προετοιμαστούν για την παραγωγή γάλακτος, έστω και εάν αποφασίσετε να μην θηλάσετε.
Οι ειδικοί λοιπόν εξηγούν ότι είναι ένας συνδυασμός παραγόντων, όπως τα γονίδια, η ηλικία, και ο τύπος του σώματος που καθορίζουν την κατάσταση του στήθους μας μετά το μωρό.

Πότε αρχίζει να αλλάζει το στήθος;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η γυναίκα αρχίζει να χάνει λίπος από το στήθος μεγαλώνοντας, και θυμηθείτε ότι βιολογικά θα πρέπει να κάνουμε τα παιδιά μας μετά τα 18 και όχι στα τριάντα χρόνια μας όπως πολλές από εμάς κάνουν σήμερα.
Έτσι στα δύο χρόνια που έχουν περάσει, από όταν διαπιστώσατε την εγκυμοσύνη σας και μετά τον απογαλακτισμό, η ηλικία και η βαρύτητα είχαν ξεκινήσει ήδη να κάνουν τη δουλειά τους!

Λοιπόν, για όλες τις μαμάδες που αισθάνονται σαν να έχουν απομακρυνθεί από τον αισθησιακό τύπο μέλλουσας μητέρας που φαντάζονταν και θέλουν να μοιάσουν πάλι με την αιθέρια ύπαρξη της καλοκαιρινής κατασκήνωσης των 12 ετών, υπάρχει ελπίδα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι μελέτες δείχνουν ότι ο λιπώδης ιστός στο μαστό μετά την εγκυμοσύνη μπορεί να αναγεννηθεί, έστω και αν θα χρειαστεί γι’ αυτό μια περίοδος τριών χρόνων.

Για την ώρα κρατήστε τη θετική σας ενέργεια και αγοράστε ένα ωραίο σουτιέν με μικρή επιπλέον υποστήριξη.
Και αν σχεδιάζετε να κάνετε άλλο ένα παιδάκι, το μόνο σίγουρο είναι ότι το στήθος σας μπορεί να πάρει τον δρόμο για "επάνω" ξανά.