Χρυσόστομος Παπασπύρου

24Ο Χρυσόστομος Παπασπύρου, ανήκοος (κωφός) από ηλικία 3 ετών, είναι πτυχιούχος της Σχολής Φυσικών και Μαθηματικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αθηνών (πτυχίο χημείας 1982) με περαιτέρω σπουδές (1982-1983) στην οργανική χημεία στο Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο (ΕΤΗ) Ζυρίχης και διδακτορικές σπουδές (1987-1990) στην γλωσσολογία των κινηματικών (νοηματικών) γλωσσών στην Σχολή Γλωσσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αμβούργου.

 

Γνωρίζει επτά γλώσσες.

Είναι το ιστορικά πρώτο στην Ευρώπη ανήκοο άτομο που έλαβε διδακτορικό στην γλωσσολογία και εισηγήθηκε την συστηματική εφαρμογή της δίγλωσσης και διαπολιτισμικής εκπαίδευσης των ανηκόων στην Ελλάδα.

Από το 1984 υπηρετεί ως καθηγητής στο Γενικό Λύκειο Κωφών & Βαρηκόων Αγίας Παρασκευής (και από το 2009 ως Διευθυντής στο Λύκειο) διδάσκοντας τα μαθήματα του φυσικού και του φυσιογνωστικού κλάδου με την δίγλωσση προσέγγιση και αναλαμβάνοντας προγράμματα αγωγής υγείας, περιβαλλοντικής αγωγής, καθώς επίσης και διακρατικά προγράμματα σε συνεργασία με άλλα σχολεία ανηκόων της ΕΕ. Παράλληλα δραστηριοποιείται και ως επιστημονικός συνεργάτης των Πανεπιστημίων Αθηνών και Αμβούργου, στο οποίο διετέλεσε το 2002 επισκέπτης καθηγητής, με διδακτικά και ερευνητικά καθήκοντα. Διετέλεσε επίσης επιστημονικός υπεύθυνος στο Αμβούργο (2003-2005) για το έργο καταγραφής της γερμανικής νοηματικής γλώσσας, καθώς επίσης και στην Λευκωσία (2007-2010) για το έργο καταγραφής της κυπριακής νοηματικής γλώσσας.

Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες για την γλωσσολογία και την εκπαίδευση των ανηκόων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται 9 βιβλία και 7 συμπαγείς δίσκοι CD/DVD. Είναι έγγαμος και πρόσφατα έγινε παππούς.