Η γρίπη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η γρίπη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Είναι η γρίπη επικίνδυνη για τις έγκυες γυναίκες;

Ναι. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι αδύναμο όταν είστε έγκυος, έτσι είστε πιο ευάλωτη σε μια ασθένεια. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η γρίπη μπορεί να χειροτερέψει πολύ γρήγορα και να εξελιχθεί από μια λοίμωξη σε πνευμονία.

Φυσικά, πολλές μητέρες που περνούν γρίπη δεν έχουν επιπλοκές, αλλά στατιστικά είναι πιο πιθανό να εξελιχθεί σε κάτι πιο σοβαρό όταν είστε έγκυος.
Μια έγκυος γυναίκα με γρίπη έχει επίσης μεγαλύτερες πιθανότητες σοβαρών προβλημάτων για το αγέννητο μωρό της, συμπεριλαμβανομένου του πρόωρου τοκετού.

Ποια συμπτώματα θα πρέπει να προσέχω;

Η γρίπη συνήθως ξεκινά με πυρετό, γενικευμένο άλγος και κόπωση που ακολουθείται από συμπτώματα κρυολογήματος, όπως καταρροή ή βουλωμένη μύτη, φτάρνισμα, πονόλαιμο, βήχα, ρίγη. Μπορεί να έχετε διάρροια, καθώς και εμετό.
Απευθυνθείτε άμεσα στο γιατρό σας αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα:

  • Δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια
  • Πόνος ή πίεση στο στήθος ή την κοιλιά σας
  • Ξαφνική ζάλη, σύγχυση
  • Επίμονος έμετος
  • Το μωρό σας δεν κινείται τόσο πολύ
  • Ένας υψηλός πυρετός που δεν πέφτει με αντιπυρετικά

Τι πρέπει να κάνω αν νιώθω ότι είμαι στην αρχή μιας γρίπης;

  • Εάν αισθάνεστε συμπτώματα παρόμοια με της γρίπης, καλό είναι να παραμείνετε στο σπίτι, να περιορίσετε την επαφή με άλλους και να καλέστε τον γιατρό σας. Ο γιατρός σας θα αποφασίσει εάν χρειάζεστε εξετάσεις ή θεραπευτική αγωγή.
  • Αν μένετε μόνη σας, πείτε σε κάποιον να σας επισκέπτεται συχνά.
  • Αν έρθετε σε στενή επαφή με κάποιον που έχει γρίπη, καλέστε τον γιατρό σας για να μιλήσετε μαζί του για το αν χρειάζεται κάποια θεραπεία για να μειωθούν οι πιθανότητες να κολλήσετε και εσείς τη γρίπη.

Πώς αντιμετωπίζεται η γρίπη σε έγκυες γυναίκες;

Αντιμετωπίστε τον πυρετό αμέσως. Πίνετε άφθονα υγρά.
Ο γιατρός σας θα αποφασίσει εάν θα πρέπει να πάρετε αντιβιοτικά φάρμακα. Τα αντιβιοτικά φάρμακα είναι συνταγογραφούμενα χάπια, υγρά ή εισπνοές που καταπολεμούν τη γρίπη, εμποδίζοντας τα μικρόβια να αναπτυχθούν στο σώμα σας. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα πιο γρήγορα και να καταπραΰνουν τα συμπτώματά σας. Τα αντιβιοτικά φάρμακα λειτουργούν καλύτερα όταν τα ξεκινήσετε μετά από δύο ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Πώς μπορώ να αποφύγω την γρίπη;

  • Κάντε το εμβόλιο της γρίπης, το συντομότερο δυνατόν
  • Πλένετε τα χέρια σας συχνά. Χρησιμοποιήστε νερό και σαπούνι για να πλύνετε τα χέρια σας τουλάχιστον 15 δευτερόλεπτα και τρίψτε τα και από τις δύο πλευρές, έπειτα ξεπλύνετε με άφθονο νερό . Όταν δεν έχετε πρόσβαση σε σαπούνι και νερό, χρησιμοποιήστε απολυμαντικά gel με βάση την αλκοόλη ή αντισηπτικά μαντιλάκια μιας χρήσης.
  • Μην βήχετε ή φτερνίζεστε με γυμνά χέρια. Με αυτόν τον τρόπο ο ιός θα μεταφερθεί στα χέρια σας και είναι πολύ εύκολο να τον μεταφέρετε και αλλού. Χρησιμοποιήστε ένα χαρτομάντιλο για να καλύψετε το στόμα και τη μύτη σας και πετάξτε το αμέσως μετά τη χρήση. Μην ξεχάσετε να πλύνετε τα χέρια σας.
  • Μην αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη σας ή το στόμα. Μπορείτε να θεωρείτε ότι τα χέρια σας είναι καθαρά, αλλά αν τα χέρια σας έχουν αγγίξει ένα πόμολο, έναν πάγκο, ένα χερούλι ψυγείου ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο που μπορεί να έχει ακουμπήσει κάποιος άλλος φορέας του ιού με τα χέρια του, τότε μπορεί να μολυνθείτε.
  • Οι ιοί και τα βακτήρια ζουν από δύο έως οκτώ ώρες σε σκληρές επιφάνειες. Σκουπίστε τακτικά τις επιφάνειες στο σπίτι όπως τα παιχνίδια, τα κομοδίνα, τα πόμολα , τα τηλέφωνα, το μπάνιο και την κουζίνα και χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό, ακολουθώντας τις οδηγίες στην ετικέτα.
  • Κρατήστε τουλάχιστον 6 μέτρα απόσταση από ανθρώπους που είναι άρρωστοι, συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων τις οικογένειά σας.