Η σημασία του Νηπιαγωγείου στην ανάπτυξη του παιδιού

Η σημασία του Νηπιαγωγείου στην ανάπτυξη του παιδιού

Της Χρύσας Γουλή-Σταμόγιαννου, Νηπιαγωγού M.Ed., Διδάκτωρ Τ.Ε.Α.Π.Η. Πανεπιστημίου Αθηνών

Το παιδί σας έχει ανάγκη να παίξει, να μιλήσει, να εκφράσει τις ιδέες του, τα συναισθήματά του. Να δημιουργήσει δυνατές φιλίες, να μοιράζεται, να προσέχει καλύτερα τον εαυτό του. Το Νηπιαγωγείο αποτελεί έναν χώρο που μπορεί να τα προσφέρει αυτά στο παιδί σας, γιατί εκεί θα συμβιώσει με τους συνομηλίκους του για αρκετές ώρες την ημέρα.

Το Νηπιαγωγείο αποτελεί ένα χώρο εξερεύνησης και πειραματισμού, που θα βοηθήσει το παιδί να αναπτύξει κοινωνικές δεξιότητες, μέσα από συνεργατικές και ομαδικές δράσεις. Θα το μάθει να αποδέχεται και να σέβεται τον εαυτό του και τους άλλους, να μιλάει ευγενικά. Θα αναπτύξει ικανότητες δημιουργικές μέσα από την αφήγηση παραμυθιών και ιστοριών, τη ζωγραφική, την πλαστελίνη, το κολλάζ, τη μουσική, τα παιχνίδια ρόλων, την τεχνολογία (που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με αξιοπρόσεκτα αποτελέσματα). Θα εμφανιστούν ακόμα και οι πρώιμες κριτικές ικανότητες μέσα από τις πρώτες συζητήσεις, επιλογές και αποφάσεις, οι οποίες θα βάλουν τις βάσεις για τη σωστή ανάπτυξη του νηπίου.

Στην εποχή μας με τις πολλές και γρήγορες κοινωνικές και τεχνολογικές αλλαγές, με θετικά αλλά και πολλά αρνητικά στοιχεία, είναι ανάγκη να ακουστεί η φωνή των παιδιών. Τα παιδιά στην ηλικία που βρίσκονται, απορροφούν τις πληροφορίες με πολύ έντονο τρόπο, σαν σφουγγάρι, όπως συνηθίζεται να λέγεται. Στο Νηπιαγωγείο βελτιώνεται η γλωσσική ικανότητά τους, τόσο με την ομιλία όσο και με τη γενικότερη εκφραστικότητά τους. Σκεφτείτε πόσα πράγματα μπορείτε εσείς οι γονείς να συνειδητοποιήσετε για το παιδί σας από τις ζωγραφιές του ή από τις διηγήσεις του. Αν και αρκετές φορές το παιδί σας δεν λέει και πολλά από όσα συμβαίνουν στην τάξη, εκεί που δεν το περιμένετε, μπορεί να διηγηθεί ενδιαφέροντα πράγματα για το τι έγινε στο Νηπιαγωγείο, τι έμαθε, με ποια παιδιά έπαιξε καλύτερα, με ποια παιδιά τσακώθηκε. Ακόμη και να σας ζητήσει να ετοιμάσετε μαζί κάτι, για να το παρουσιάσει στην τάξη ή και να το προσφέρει σε κάποιο άλλο παιδί.

Όσες δυσκολίες κι αν αντιμετωπίζετε στην καθημερινότητα, η συμβολή σας ως γονείς στην αναπτυξιακή πορεία του παιδιού σας, είναι καθοριστική. Η συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς της τάξης και η αμφίδρομη ανταλλαγή απόψεων, που εστιάζει στο παιδί, είναι πολύτιμη και θα ενισχύσει την προσαρμογή του παιδιού σας. Οι γονείς δίνετε πληροφορίες , όχι για να κριθείτε από τους εκπαιδευτικούς της τάξης, αλλά για να καταλάβουν καλύτερα τις αντιδράσεις και τη συμπεριφορά του παιδιού σας. Το ίδιο ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι και εκείνοι με τη σειρά τους θα σας ενημερώσουν, ώστε να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα στην πρόοδο και την αυτονομία του παιδιού σας. Ένας κοινός στόχος, εναρμονισμένος με τις ανάγκες του παιδιού σας είναι να αισθάνεται ασφάλεια, τόσο με την οικογένειά του, όσο και μέσα στη σχολική τάξη. Μία ισορροπία που θα του επιτρέψει να γίνει αυτόνομο, διεκδικητικό και να μεγαλώσει με αυτοπεποίθηση.

πηγή:psychologos-papadakis.gr