Η σημασία του σιδήρου στη διατροφή του παιδιού

παιδί και σίδηροςΟ σίδηρος είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πόσο σίδηρο χρειάζεται το παιδί σας, τις καλύτερες πηγές από όπου μπορείτε να τον αντλήσετε και πώς να αποφύγετε το να λαμβάνει πολύ μικρές ή πολύ μεγάλες ποσότητες από αυτόν.

 
Γιατί ο σίδηρος είναι σημαντικός 

Ο σίδηρος είναι σημαντικός για την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης, η οποία είναι το οξυγόνο που μεταφέρει κόκκινη χρωστική ουσία στο αίμα και της μυοσφαιρίνης, μιας ουσίας που αποθηκεύει οξυγόνο στους μυς. Η έλλειψη σιδήρου απο τη διατροφή για παιδιά μπορεί να προκαλέσει αναιμία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, αδυναμία, και ευερεθιστότητα.

Επειδή ο σίδηρος επηρεάζει επίσης την ανάπτυξη του εγκεφάλου, η αναιμία μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια προβλήματα με στη γνωστική ανάπτυξη του παιδιού. Η έλλειψη σιδήρου είναι η πιο συχνή διατροφική ανεπάρκεια.

Πόσο σιδήρο χρειάζεται το παιδί σας;

Ηλικία από 1 έως 3 ετών: 7 mg την ημέρα
Ηλικία από 4 έως 8 ετών: 10 mg ανά ημέρα

Το παιδί σας δεν χρειάζεται να πάρει τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα σιδήρου κάθε μέρα. Ο στόχος είναι να προσλαμβάνει αυτές τις ποσότητες σιδήρου κατά μέσο όρο στη διάρκεια μερικών ημερών ή μιας εβδομάδας.

Ζωικές πηγές και φυτικές πηγές σιδήρου: Ποια είναι η διαφορά τους;

Ο αιμικός σίδηρος, είναι ο σίδηρος που παίρνετε από ζωικές πηγές, όπως το κρέας, τα θαλασσινά και τα πουλερικά και απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό. Ο οργανισμός από την άλλη χρειάζεται βοήθεια για να απορροφήσει το μη αιμικό σίδηρο, ο οποίος είναι αυτός που βρίσκεται σε μη ζωικές πηγές σιδήρου, όπως τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, το εμπλουτισμένο ψωμί, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί και οι κρόκοι των αυγών, οι οποίοι περιέχουν ως επί το πλείστον μη αιμικό σιδήρου.

Μπορείτε να αυξήσετε το ποσό του μη αιμικού σιδήρου που απορροφά το σώμα με το να τον καταναλώνετε με τροφές που περιέχουν σίδηρο αίμης ή με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως ο χυμός πορτοκαλιού, τα πορτοκάλια, οι φράουλες, οι κόκκινες πιπεριές, η παπάγια, το μπρόκολο, το γκρέιπφρουτ, το πεπόνι, οι ντομάτες, το μάνγκο και πατάτες.

Καλές πηγές σιδήρου

Ο σίδηρος μπορεί να βρεθεί σε μια ποικιλία τροφών. Εδώ είναι μερικές από τις καλύτερες πηγές:

 • 1 / 2 φλιτζάνι έτοιμα για κατανάλωση δημητριακά: 12 mg
 • 1 / 2 φλιτζάνι πλιγούρι βρώμης παρασκευασμένο με νερό: 5 mg
 • 1 / 4 φλιτζανιού tofu: 2,22 mg
 • Η περιεκτικότητα σε σίδηρο του tofu ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο.
 • 1 / 4 φλιτζάνι σόγια: 2 mg
 • 1 / 4 φλιτζάνι βρασμένες φακές: 2 mg
 • 1 / 4 φλιτζάνι φασόλια με χοιρινό και σάλτσα ντομάτας: 2 mg
 • 1 / 4 φλιτζάνι φασόλια: 1 mg
 • 30 γρ κοκκινιστό άπαχο βοδινό κρέας: 1 mg
 • 1 / 4 φλιτζάνι μαγειρεμένο κατεψυγμένο σπανάκι: 0,9 mg
 • 1 / 4 φλιτζάνι μαύρα φασόλια: 0,9 mg
 • 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως: 0,9 mg
 • 1 / 4 φλιτζάνι σταφίδες: 0,7 mg

Η ποσότητα σιδήρου σε ένα τρόφιμο διαφέρει ανάλογα με τη μάρκα του προϊόντος ή το κόψιμο του κρέατος. Σημειώστε ότι για πολύ μικρά παιδιά, οι σταφίδες αποτελούν κίνδυνο πνιγμού και άλλα τρόφιμα όπως τα φασόλια που θα πρέπει να τα πολτοποιήσετε ή να τα κόψετε σε μικρά κομμάτια πριν τα δώσετε στο παιδί σας.

Τα παιδιά μπορούν να τρώνε περισσότερο ή λιγότερο από ό, τι φαίνεται στα ποσά των τροφίμων, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία και την όρεξή τους. Μπορείτε να εκτιμήσετε την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά αναλογικά.

Μπορεί το παιδί σας να πάρει πάρα πολύ σίδηρο;

Τα υπερβολικά ποσά σιδήρου μπορούν να είναι τοξικά. Αυτό μπορεί να συμβεί αν το παιδί σας τρώει πολλές μερίδες τροφίμων που είναι εμπλουτισμένες σε σίδηρο, όμως, είναι σχεδόν αδύνατο να πάρει πάρα πολύ σίδηρο από τις τροφές.

Τα συμπληρώματα σιδήρου είναι ένα άλλο θέμα. Το μέγιστο ποσό που θεωρείται ασφαλές για ένα παιδί είναι 40 mg ανά ημέρα. Καλό θα ήταν πάντως να μην δώσετε συμπληρώματα στο παιδί σας αν δεν θεωρήσει ο γιατρός ότι είναι απαραίτητο.