Το ιδανικό παιδικό δωμάτιο

Σε καμία άλλη φάση της ζωής του ο άνθρωπος δεν αναπτύσσεται με την ίδια ταχύτητα, όπως κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους. Αυτό φυσικά επηρεάζει και το πρόγραμμα του ύπνου το οποίο μεταβάλλεται συνεχώς.

Όσον αφορά στο ιδανικό περιβάλλον ύπνου για ένα μωρό μια σημαντική παράμετρος είναι και η θερμοκρασία του δωματίου. Πρέπει λοιπόν αρχικά να φροντίζετε ώστε να αποτρέψετε την υπερθέρμανση του μωρού σας όταν κοιμάται.

Τα μωρά κοιμούνται περισσότερες ώρες συγκριτικά με τους ενηλίκους και είναι πιο ευαίσθητα σε βλαβερές ουσίες. Είναι λοιπόν εξίσου σημαντικό να αποφεύγετε τις βλαβερές ουσίες στο χώρο όπου κοιμάται το παιδί, καθώς και να ελέγχετε εάν κάποιο αντικείμενο μπορεί να το τραυματίσει.

Παιδικά έπιπλα

Εκτός από τα έπιπλα από μασίφ ξύλο, στην αγορά διατίθενται και έπιπλα από κοντραπλακέ, στις ενώσεις των οποίων χρησιμοποιείται μια ουσία που εξακολουθεί να έχει αρκετά μεγάλη ποσότητα φορμαλδεΰδης.

Τις περισσότερες φορές η συγκέντρωση αυτής της βλαβερής ουσίας είναι υπερβολικά μεγάλη και εκλύεται από τις σανίδες. Προτιμάτε τα έπιπλα με χαμηλές τιμές φορμαλδεΰδης, τα οποία φέρουν το ενδεικτικό σήμα προστασίας του περιβάλλοντος λόγω της μικρής περιεκτικότητας τους στη συγκεκριμένη ουσία.

Το κοντραπλακέ από ανακυκλωμένο ξύλο ενδέχεται επίσης να περιέχει δηλητηριώδεις ουσίες (για την προστασία του ξύλου).

Συνιστάται η χρήση επίπλων από μασίφ ξύλο. Είναι προτιμότερο να είναι φινιρισμένα με κερί, λάδι ή αλισίβα.

Φροντίστε επίσης να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε διαλυτικές ουσίες, πλαστικοποιητές, φορμαλδεΰδη και πενταχλωροφενόλη.

Θα μπορούσε κανείς να πει πως ακόμη και τα μεταχειρισμένα μεταχειρισμένα έπιπλα είναι προτιμότερα,αφού έχουν ήδη αποβάλλει μέρος της ποσότητας βλαβερών ουσιών.


Βρεφικό κρεβάτι

Όταν επιλέγετε μια βρεφική κούνια για το μωρό, το πρώτο που πρέπει να προσέξετε, είναι το να είναι κατασκευαστικά ασφαλές.

Το κρεβάτι δεν θα πρέπει να έχει προεξοχές, αιχμηρές ή μυτερές άκρες και κενά, απ' όπου μπορεί να κρέμονται κορδόνια, κορδέλες ή ειδικές πιπίλες δεμένες σε αλυσιδάκια. Ελέγξτε ότι όλες οι βίδες και οι πίροι έχουν στερεωθεί καλά.

Για να αποφύγετε ατυχήματα, μην κρεμάτε παιχνίδια πάνω από το βρεφικό κρεβάτι με κορδόνια ή σχοινιά. Τα κάγκελα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 4,5 εκ. το ένα από το άλλο, με μέγιστη μεταξύ τους απόσταση τα 7,5 εκ. Οι διαστάσεις αυτές αποτρέπουν τον κίνδυνο να σφηνώσει ή να γλιστρήσει το μωρό ανάμεσα από τα κάγκελα.

Ένα κρεβάτι με πηχάκια είναι προτιμότερο από ένα κρεβάτι με ενιαίες ξύλινες σανίδες γιατί συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη ανακύκλωση του αέρα. Τα πηχάκια πρέπει να είναι σταθερά. Η απόσταση ανάμεσα στα πηχάκια δεν θα πρέπει να επιτρέπει το πέρασμα των ποδιών του παιδιού όταν εκείνο στέκεται όρθιο ή χοροπηδάει.

Όσον αφορά στα πηχάκια με δυνατότητα προσαρμογής ύψους, η απόσταση μεταξύ της βάσης του κρεβατιού και της επάνω ακρής στα κάγκελα πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 εκ., ώστε το μωρό να μην μπορεί να πηδήσει τα κάγκελα, όταν τα πηχάκια έχουν ρυθμιστεί στο μέγιστο ύψος.

Όταν τα πηχάκια έχουν ρυθμιστεί στη χαμηλότερη θέση, αυτή η απόσταση πρέπει να είναι τουλάχιστον 60 εκ., ώστε να μην μπορεί αργότερα το παιδάκι να σκαρφαλώσει.

Τα πάντα στο στόμαΤα πάντα στο στόμα

Το φινίρισμα στα κάγκελα θα πρέπει να διαθέτει προστασία φθοράς από δαγκώματα και να έχει ελεγχθεί για τυχόν παρουσία βλαβερών ουσιών. (Τα παιδιά βάζουν τα πάντα στο στόμα τους.)


Βρεφικά & παιδικά στρώματα

Όπως ισχύει για την επιλογή κρεβατιού, έτσι κι όταν επιλέγετε στρώμα θα πρέπει να φροντίσετε για την ασφάλεια που προσφέρει (όσον αφορά στην αποφυγή ατυχημάτων).

Το στρώμα δεν πρέπει να είναι ψηλότερο από 10 εκ., ώστε το παιδάκι να μην φτάνει για να σκαρφαλώσει στα κάγκελα.

Δεν πρέπει να είναι πολύ σκληρό, αλλά ούτε και πολύ μαλακό.

Επιλέξτε ένα στρώμα μέτριας σκληρότητας ώστε το παιδί σας να μην βουλιάζει μέσα του. Είναι αρκετό να βουλιάζει δύο με τρία εκατοστά.

Το παιδί σας πρέπει να έχει ελευθερία κινήσεων, σε περίπτωση που θέλει να γυρίσει μπρούμυτα.

Ένα επιπλέον μειονέκτημα των πολύ μαλακών στρωμάτων είναι ότι τα παιδιά βουλιάζουν μέσα τους, καθώς τους προσφέρουν ελάχιστη στήριξη όταν περπατούν, χοροπηδούν ή στέκονται όρθια. Από την άλλη πλευρά, τα πολύ σκληρά στρώματα είναι άβολα. Επιλέξτε ένα μέτριο στρώμα.

Ορισμένοι κατασκευαστές προσφέρουν στρώματα με σκληρές άκρες που δεν επιτρέπουν στα ποδαράκια του μωρού να σφηνώσουν ανάμεσα στο στρώμα και το ξύλινο πλαίσιο του κρεβατιού.

Μην δώσετε προσοχή μόνο στη σταθερότητα του παιδικού στρώματος. Απαραίτητο είναι να ελέγξετε εάν περιέχει βλαβερές ουσίες, όπως κατάλοιπα από επιβραδυντικά φλόγας, πλαστικοποιητές, συνδετικά μέρη από βαριά μέταλλα, διαλυτικές και ότι άλλο θεωρείται βλαβερό.

Τα μωρά κοιμούνται περισσότερες ώρες συγκριτικά με τους ενηλίκους και είναι πιο ευαίσθητα σε βλαβερές ουσίες. Γι’ αυτό το λόγο, ένα υγιεινό στρώμα είναι πολύ σημαντικό.

Μπορείτε να επιλέξετε στρώμα ανάμεσα σε μεγάλη ποικιλία μοντέλων και τιμών.

Σας προτείνουμε να επιλέξετε ένα στρώμα με σύνθεση από ελαστικοποιημένο κοκοφοίνικα, ενώ τα στρώματα με αλογότριχα είναι εξίσου καλά, αν και αρκετά πιο ακριβά.

Καλύτερα να κάνετε οικονομία σε κάτι άλλο, παρά στο στρώμα του μωρού!

Τα στρώματα από αφρώδες υλικό διατίθενται σε πιο προσιτές τιμές συνήθως, όμως είναι πολύ μαλακά και δεν στεγνώνουν εύκολα, εαν τύχει και έχετε...διαρροές απο την πάνα ή εαν το μωράκι σας ιδρώνει.

Φροντίστε ώστε το κάλυμμα και η επίστρωση του στρώματος να έχουν βαμβακερή σύνθεση, προκειμένου να δημιουργήσετε ιδανικές συνθήκες ύπνου για το μωρό σας .

Αερίστε το χώρο πριν από τον ύπνο

Πολλά στρώματα περιέχουν καρκινογόνες ουσίες (π.χ. τριχλωροαιθένιο). Προφανώς, δεν μπορείτε να είστε σίγουροι για την παρουσία ή απουσία αυτών των ουσιών. Οι διαφημίσεις των κατασκευαστών παρουσιάζουν τα προϊόντα τις περισσότερες φορές, ακαταμάχητα.

Γι’ αυτό αερίστε τα νέα στρώματα ανοίγοντας τα παράθυρα, για τουλάχιστον μία ημέρα. Πολλά καινούργια στρώματα μυρίζουν πολύ έντονα εξαιτίας των οργανικών ουσιών που περιέχουν, οι οποίες σταδιακά εξατμίζονται. Δεν είναι άμεσα επιβλαβή.

Χωρίς επίστρωση (ή με βαμβακερή επίστρωση).

Αποφύγετε τα στρώματα με επιστρώσεις από ελαστικό ή με πλαστικό προστατευτικό κάλυμμα, καθώς εμποδίζουν την ανανέωση της υγρασίας και του αέρα. Εξαίρεση: Χρησιμοποιήστε ένα ειδικό κάλυμμα στρώματος για αλλεργικά άτομα, εάν σας το συστήσει ο παιδίατρος.

Το ίδιο στρώμα για πέντε χρόνια

Τα μωρά και τα μεγαλύτερα παιδιά δεν χρειάζονται στρώμα διαφορετικής σκληρότητας. Ένα στρώμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής του παιδιού. Μόνο το μέγεθος έχει σημασία: Φροντίστε το παιδί σας να απέχει δέκα τουλάχιστον εκατοστά από την πάνω και την κάτω πλευρά. Εάν δεν ισχύει αυτό, χρειάζεστε μεγαλύτερο στρώμα.

Τα μαξιλάρια και τα βαριά σκεπάσματα από δέρμα ζώων δεν ενδείκνυται για το βρεφικό κρεβάτι

Εάν το παιδί σας γίνει πιο δραστήριο μετά τους έξι μήνες, θα κινείται και θα στριφογυρνά μόνο του στο κρεβάτι ενώ μπορεί να τυλιχθεί μέσα στα σκεπάσματα. Το κεφάλι του θα βουλιάξει στο μαξιλάρι, το μωρό θα ζεσταθεί υπερβολικά και δεν θα μπορεί να αποβάλλει την πλεονάζουσα θερμότητα από την επιδερμίδα του. Αυτό μπορεί μάλιστα να προκαλέσει υπερθέρμανση του μωρού.

Εάν το παιδί είναι ξαπλωμένο μπρούμυτα στο μαξιλάρι, είναι πιθανό να εισπνέει τον αέρα που εκπνέει, λαμβάνοντας λιγότερο οξυγόνο. Και σε αυτή την περίπτωση οι μηχανισμοί ασφάλειας (π.χ. να ξυπνήσει όταν κινδυνεύει) γίνονται λιγότερο αποτελεσματικοί.

Τα βαριά σκεπάσματα από δέρμα ζώων δεν εξισορροπούν, όπως θεωρούνταν εδώ και πολλά χρόνια, τη διαφορά θερμοκρασίας. Αντίθετα, μπορεί να προκαλέσουν υπερθέρμανση, γεγονός που διαπιστώθηκε μετά από μετρήσεις της θερμοκρασίας με όργανο υπερύθρων.

Γονείς στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία έχουν πάψει χρησιμοποιούν σκεπάσματα από δέρμα ζώων, από τη στιγμή που έμαθαν για τον αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης υπερθέρμανσης.

Επομένως, δεν συνιστάται η χρήση βαριών σκεπασμάτων από δέρμα ζώων στο βρεφικό κρεβάτι.

Αντίθετα, για βόλτα με το καροτσάκι το χειμώνα, όταν η θερμοκρασία είναι αρκετά χαμηλή, ή για το παιχνίδι του στο πάτωμα ή στο πάρκο που απομονώνει την θερμότητα από το κρύο.

Αποφύγετε επίσης τις θερμοφόρες ή τα θερμαινόμενα μαξιλάρια, καθώς μπορεί να προκαλέσουν υπερθέρμανση και σοβαρά εγκαύματα.


Βρεφικός υπνόσακος αντί για βαρύ σκέπασμα

Από την τρίτη κιόλας εβδομάδα, τα μωρά μπορεί να τραβήξουν το σκέπασμα πάνω από το κεφάλι τους ή να ξεσκεπαστούν.

Σε αντίθεση με τα σκεπάσματα, όταν χρησιμοποιείτε υπνόσακο τα παιδιά δεν μπορούν να ξεσκεπαστούν ή να τον τραβήξουν επάνω από το κεφάλι τους. Το σωστό μέγεθος του υπνόσακου είναι αυτό που έχει 10 εκ. επιπλέον χώρο για να χωρά το παιδί που συνεχώς αναπτύσσεται. Προτιμήστε τους υπνόσακους που έχουν μανίκια.

Εάν, παρά τα πλεονεκτήματα του υπνόσακου, προτιμάτε να χρησιμοποιήσετε άλλο σκέπασμα, ξαπλώστε το μωρό σας με τέτοιο τρόπο στο κρεβατάκι του ώστε να μην ακουμπάει με τα ποδαράκια του στις άκρες του κρεβατιού και να μην μπορεί να γλιστρήσει εύκολα κάτω από το σκέπασμα.

Ένα κάλυμμα από πούπουλα ή φτερά δεν ενδείκνυται για το βρεφικό κρεβάτι (μέχρι τον 6ο μήνα) καθώς, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση στο μωρό και επανεισπνοή (τα μωρά εισπνέουν τον αέρα που εκπνέουν). Προτιμήστε σκεπάσματα από αγνό παρθένο μαλλί ή φυσικό βαμβάκι.


Ρούχα του μωρού για τον ύπνο

Ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσετε εάν ένα μωρό ζεσταίνεται ή κρυώνει είναι αγγίζοντας το μέτωπο ή το λαιμό του. Τα χεράκια και τα ποδαράκια των μωρών είναι, συνήθως, κρύα και δεν αρκεί να τα αγγίξετε για να εκτιμήσετε τη θερμοκρασία του παιδιού.

Εάν ντύνετε το μωρό σας με πολλά ή βαριά ρούχα, εάν τα κλινοσκεπάσματα του κρεβατιού είναι ζεστά ή η θερμοκρασία του δωματίου πολύ υψηλή, υπάρχει κίνδυνος υπερθέρμανσης .

Δεν χρειάζεται το μωρό να φορά σκουφάκι όταν βρίσκεται μέσα στο σπίτι. Από το ακάλυπτο κεφάλι απελευθερώνεται αποτελεσματικότερα η πλεονάζουσα θερμότητα. Τα μωρά τεσσάρων εβδομάδων και πλέον δεν χρειάζεται να είναι ντυμένα με περισσότερα ρούχα απ’ ό,τι οι γονείς. Για τον ύπνο αρκεί να φορούν την πάνα τους, το ζιπουνάκι και μια πυτζάμα, ενώ το καλοκαίρι, όταν η θερμοκρασία στο δωμάτιο είναι υψηλή, φορέστε τους ακόμη λιγότερα ρούχα. Ακόμη κι όταν το μωρό είναι άρρωστο, για παράδειγμα έχει πυρετό, πρέπει να φορά λιγότερα ρούχα, ποτέ περισσότερα.

Το κλάμα του μωρού μπορεί να αποτελέσει ακόμη μια απόδειξη για τους γονείς, ότι κρυώνει ή ζεσταίνεται στο κρεβατάκι του.

Επίσης, τα σεντόνια και τα ρούχα του μωρού πρέπει να έχουν σύνθεση από αγνό βαμβάκι.


Η ιδανική θερμοκρασία δωματίου

Οι ιδανικές συνθήκες ύπνου προσδιορίζονται, εκτός των άλλων, και από το κατάλληλο περιβάλλον του δωματίου.

Η ιδανική θερμοκρασία για τον ύπνο κυμαίνεται μεταξύ 16 και 18 °C, για το παιχνίδι μεταξύ 18 και 20 °C, ενώ η υγρασία πρέπει να κυμαίνεται στο 60-70%.

Εάν η υγρασία διατηρείται συνεχώς κάτω από 50%, υπάρχουν υγραντήρες που μπορεί να φανούν αρκετά αποτελεσματικοί.

Με τον όρο «καθαρός αέρας» εννοούμε το ιδανικό κλίμα του χώρου. Αερίζετε τακτικά το δωμάτιο για σύντομα χρονικά διαστήματα, ανοίγοντας διάπλατα το παράθυρο παρά αφήνοντας τα παράθυρα σε μισάνοιχτη θέση.

Ποτέ μην καπνίζετε στο χώρο όπου βρίσκονται νεογέννητα, μικρά ή μεγαλύτερα παιδιά, και φυσικά όχι στο υπνοδωμάτιο!


Ηλεκτρομαγνητική ρύπανση

Hλεκτρομαγνητική ρύπανσηHλεκτρομαγνητική ρύπανση Τίποτα δε σταματά την ηλεκτρομαγνητική ρύπανση, ακόμη και στα παιδικά δωμάτια.

Αυτό ισχύει κυρίως για τα πρακτικά συστήματα ενδοεπικοινωνίας τα οποία μεταφέρουν κάθε θόρυβο από το παιδικό δωμάτιο στο δωμάτιο των γονιών.

Δεδομένου ότι η επιβάρυνση που προκαλεί η ηλεκτρομαγνητική ρύπανση μειώνεται ανάλογα με την απόσταση, τοποθετήστε το σύστημα ενδοεπικοινωνίας τουλάχιστον 1,5-2 μέτρα μακριά από το παιδικό κρεβατάκι.

Απομακρύνετε το τηλέφωνο και το ραδιόφωνο και μην χρησιμοποιείτε ροοστάτη (συσκευή που παρεμβάλλει μεταβλητή αντίσταση σε ηλεκτρικό κύκλωμαγια το φωτισμό του δωματίου). Η ηλεκτρομαγνητική ρύπανση διαταράσσει το νυχτερινό ύπνο των παιδιών.

Σχετική ένδειξη μπορεί να αποτελεί το να βρίσκετε τα παιδιά σας ξαπλωμένα στο κάτω μέρος του κρεβατιού ή σε διαγώνια θέση.

Τις περισσότερες φορές, τα μικρά παιδιά προσπαθούν να αποφύγουν τις ακτίνες όταν κοιμούνται αλλάζοντας θέση.

Η ηλεκτρομαγνητική ρύπανση επηρεάζει αρνητικά την κατάσταση της υγείας των παιδιών, καθώς είναι πιο ευαίσθητα στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία σε σχέση με τους ενήλικους.


Επένδυση δαπέδου στο παιδικό δωμάτιο

Για την επένδυση του δαπέδου προτιμήστε καλύτερα ξύλο, φελλό ή μελαμίνη.

Φροντίστε οι μοκέτες των δαπέδων να μην περιέχουν βλαβερές ουσίες, αφού τα διαλυτικά μέσα, τα επιβραδυντικά φλόγας και οι πλαστικοποιητές εκλύονται στο χώρο.

Αντί για κόλλα, σας προτείνουμε κολλητική ταινία διπλής όψης.

Εάν προτιμάτε μάλλινες φλοκάτες φροντίστε να μην έχουν ψεκαστεί με εντομοκτόνα (όλα περιέχουν νευροτοξίνη) για την καταπολέμηση του σκόρου και των ακάρεων.

Τα σήματα ποιότητας,το ειδικό σήμα για φιλικές προς το περιβάλλον μοκέτες θα σας βοηθήσουν στην επιλογή σας.

Σουηδοί επιστήμονες διεξήγαγαν μια ενδιαφέρουσα έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα: Σε διάρκεια 2 χρόνων παρατήρησαν και εξέτασαν 4.000 νεογέννητα.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα μικρά παιδιά που μεγαλώνουν σε δωμάτια με δάπεδο από PVC, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα. Το πλαστικό PVC περιέχει ουσίες, οι οποίες αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.


Ιδανική στάση ύπνου: ανάσκελα ή στο πλάι

ΑνάσκελαΑνάσκελα Φροντίστε το μωρό σας, όταν κοιμάται σε πλάγια στάση, να έχει το χεράκι με το οποίο ακουμπά στο κρεβάτι μπροστά από το σώμα του, ώστε να μην μπορεί κατά λάθος να γυρίσει μπρούμυτα. Στηρίξτε την πλάτη του μωρού με μια πετσέτα τυλιγμένη σε ρολό. Ξαπλώνετε το μωρό σας εναλλάξ στην αριστερή και τη δεξιά πλευρά.

Οι σύγχρονοι επιστήμονες συμφωνούν ότι το μωρό είναι προτιμότερο να κοιμάται ανάσκελα, ακόμη κι αν έχει την τάση να κάνει εμετό. Η στάση αυτή λέγεται πως είναι πιο ασφαλής ακόμη κι από την πλάγια στάση.

Αποφύγετε να ξαπλώνετε το μωρό σας μπρούμυτα.

Όταν το μωρό είναι ξαπλωμένο ανάσκελα βλέπει όλο τον περιβάλλοντα χώρο, π.χ. κάποιο μόμπιλε πάνω από το κρεβάτι ή την μαμά και τον μπαμπά όταν σκύβουν από πάνω του.

Έτσι, από πολύ νωρίς μπορεί να συμμετέχει ενεργά στην οικογενειακή ζωή. Από αυτή τη στάση, τα μωρά μαθαίνουν πολύ γρήγορα να στρέφουν το κεφάλι τους στο πλάι. Ένα ακόμα πλεονέκτημα που προσφέρει η συγκεκριμένη στάση είναι ότι το μωρό έχει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στα χέρια και τα πόδια και εξασκεί αποτελεσματικότερα τους μύες στο σώμα του.

Εαν είναι ξαπλωμένο ανάσκελα μπορεί να κλωτσά με τα ποδαράκια του, να παρατηρεί τα χεράκια του ή να παίζει με αυτά και μετά το πρώτο τρίμηνο να πιάνει παιχνιδάκια. Με αυτό τον τρόπο βοηθάτε το παιδί σας να εξοικειωθεί με το σώμα του.

Ξαπλωμένο ανάσκελαΞαπλωμένο ανάσκελα

Όταν επιβλέπετε το μωρό σας και είναι ξύπνιο, αφήστε το μπρούμυτα, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Η στάση αυτή είναι εξίσου σημαντική για την ενδυνάμωση των μυών του αυχένα και της πλάτης, ενώ μαθαίνει ευκολότερα να μπουσουλάει. Εάν το μωρό σας κουραστεί, ξαπλώστε το πάλι ανάσκελα για να κοιμηθεί.


Αντανακλαστικός θηλασμός και η χρήση πιπίλας

Χρήση πιπίλαςΧρήση πιπίλας Ανεξάρτητα από το εάν πρόκειται για δάχτυλα, παιχνίδια ή άκρες ρούχων, τα μωρά βάζουν τα πάντα στο στόμα τους. Σύμφωνα με μια έρευνα στις Η.Π.Α., είναι πολύ σημαντικό το πιπίλισμα για την ανάπτυξη των μωρών και γι' αυτό δεν θα πρέπει να τα εμποδίζετε.

Ορισμένα παιδιά έχουν ένα αγαπημένο αρκουδάκι ή ένα πάνινο κουκλάκι το οποίο δεν θέλουν να αποχωρίζονται στον ύπνο. Παρόμοια λειτουργία μπορεί επίσης να έχει ο αντίχειρας ή μια πιπίλα.

Είναι όμως εξίσου σημαντικό να τονίσουμε ότι, τόσο η υπερβολική χρήση της πιπίλας όσο και το συνεχές καθημερινό πιπίλισμα του αντίχειρα ή κάποιου άλλου δαχτύλου μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη των δοντιών τους.

Αυτό ισχύει κυρίως, όταν το παιδί εξακολουθεί να πιπιλάει μετά το τρίτο έτος της ηλικίας του.

Τα περισσότερα παιδιά σταματούν να χρησιμοποιούν πιπίλα πριν από τα τρία τους χρόνια, ενώ μόνο το 1% των παιδιών συνεχίζει αυτή τη συνήθεια μέχρι την ηλικία των πέντε ετών. Αντιθέτως, πάνω από το 50% των παιδιών που πιπιλούν τον αντίχειρά τους, εξακολουθούν να το κάνουν μέχρι την ηλικία των έξι ή επτά ετών, ενώ περίπου το 6% συνεχίζει το πιπίλισμα μέχρι το ένατο έτος της ηλικίας τους.

Επομένως, κατά κανόνα, τα παιδιά κόβουν τη συνήθεια της πιπίλας πιο νωρίς από το πιπίλισμα του αντίχειρα και οι ανωμαλίες στον οδοντικό φραγμό από τη χρήση της πιπίλας πιθανόν να είναι λιγότερες. Σήμερα, οι ορθοδοντικοί συνιστούν τη χρήση της πιπίλας τους πρώτους τρεις μήνες της ζωής του μωρού, προκειμένου να αποφευχθεί το πιπίλισμα του αντίχειρα.

Υπάρχει, επίσης, μια επιπλέον θετική πλευρά της χρήσης πιπίλας: Όταν τα μικρά παιδιά έχουν διαρκώς ανήσυχο ύπνο, μετακινούνται συνήθως προς την επάνω πλευρά του κρεβατιού. Τα μεγαλύτερα παιδιά κινούνται προς τις άκρες του κρεβατιού. Εάν το παιδί κοιμάται ανήσυχα και μπει κάτω από το σκέπασμα, μπορεί να υπερθερμανθεί ή να επανεισπνεύσει τον αέρα που εκπνέει.

Έτσι τα παιδιά που κάνουν ανήσυχο ύπνο μπορούν να βρεθούν από μόνα τους σε επικίνδυνες καταστάσεις. Η χρήση πιπίλας αποτρέπει τον ανήσυχο ύπνο, σύμφωνα, για παράδειγμα, με μια επιστημονική έρευνα που διεξήχθη στην Ολλανδία το 1995-96.

Γι’ αυτό το λόγο, συνιστάται επίσης η χρήση της από μικρά παιδιά κατά τη διάρκεια του ύπνου.


Επιλογή της κατάλληλης πιπίλας

Σε αντίθεση με τη σιλικόνη, το λάτεξ (φυσικό καουτσούκ) διαθέτει ιδιότητες που δεν διαθέτει μέχρι σήμερα κανένα άλλο πλαστικό.

Οι πιπίλες από λάτεξ είναι ανθεκτικές στο πιπίλισμα και δεν σκίζονται εύκολα ενώ έχουν μεγάλη ελαστικότητα και ευελιξία.

Για τα μωρά που έχουν ήδη δοντάκια, χρησιμοποιήστε μόνο πιπίλες από λάτεξ, καθώς μπορούν να σκίσουν τις πιπίλες από σιλικόνη με τα δοντάκια τους και να καταπιούν τα κομματάκια της πιπίλας ή να τα αναρροφήσουν.

Ελέγξτε το σχήμα της θηλής λαμβάνοντας υπόψη την μελλοντική ανάπτυξη της οδοντοστοιχίας του μωρού.

Στην αγορά διατίθενται πιπίλες με ασύμμετρη βάση και θηλή καθώς και πλήρως συμμετρικές πιπίλες.

Όσον αφορά τις τελευταίες, δεν υπάρχει σωστή ή λανθασμένη πλευρά χρήσης για να μην πιέζεται ο ουρανίσκος κατά το πιπίλισμα.

Ορισμένα μωρά έχουν τη συνήθεια να στρέφουν την πιπίλα μέσα στο στόμα τους και να την χρησιμοποιούν με λανθασμένο τρόπο, σε συγκεκριμένες καταστάσεις.

Εάν παρατηρήσετε αυτή τη συνήθεια στο παιδί σας, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε συμμετρική πιπίλα, η οποία δεν διαθέτει λανθασμένη πλευρά χρήσης που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της οδοντοστοιχίας τους.

Αποφύγετε την περιττή έκθεση της πιπίλας στον ήλιο ή σε υψηλή θερμοκρασία, καθώς μειώνεται η διάρκεια ζωής της.

Ελέγχετε την πιπίλα του μωρού σας τακτικά για σημάδια φθοράς ή καταστροφή του υλικού. Σταματήστε να την χρησιμοποιείτε εάν η θηλή αποκτήσει κολλώδη υφή, έχει φουσκώσει ή σκάσει. Η διάρκεια ζωής μιας πιπίλας είναι 2-3 μήνες.

Έλεγχος ασφάλειας της πιπίλας

Για να μην χάνει το μωρό σας την πιπίλα του, χρησιμοποιήστε μια ειδική κοντή αλυσίδα (μέγιστο μήκος: 10 εκ.) αποκλειστικά γι’ αυτό το σκοπό.

Μην χρησιμοποιείτε ποτέ ταινίες ή κορδόνια για να σταθεροποιήσετε την πιπίλα στο λαιμό του παιδιού ή σε άλλο σημείο του σώματός του, καθώς υπάρχει κίνδυνος στραγγαλισμού.

Μην βυθίζετε την πιπίλα μέσα σε γλυκές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν τερηδόνα.

Κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του, μην το ταΐζετε μέλι. Καθαρίζετε την πιπίλα με καθαρό νερό και μην την γλείφετε, για να μην μεταφέρετε βακτηρίδια που μπορεί να προκαλέσουν τερηδόνα στο παιδί σας.

Τις περισσότερες φορές, οι μητέρες ή άλλοι στενοί συγγενείς είναι εκείνοι που μεταφέρουν τα βακτηρίδια του στόματός τους στην στοματική κοιλότητα των παιδιών, για παράδειγμα, γλείφοντας την πιπίλα ή το κουτάλι τους.

Η βάση της πιπίλας πρέπει να είναι μεγαλύτερη από το στόμα του μωρού, για να μην την καταπιεί. Χρησιμοποιήστε το μεγαλύτερο μέγεθος πιπίλας, εάν το παιδί σας μπορεί να κρύψει ολόκληρη την πιπίλα μέσα στο στόμα του.

Μην αντικαθιστάτε ποτέ την πιπίλα με μια θηλή για μπιμπερό. Εάν το μωρό σας πιπιλάει έντονα τη θηλή του μπιμπερό, μπορεί να την καταπιεί και κινδυνεύει να πνιγεί.


Με την πάροδο του χρόνου, τα μωρά μαθαίνουν τη διαφορά μεταξύ ημέρας και νύχτας. Από τον έβδομο μήνα, τα περισσότερα μωρά έχουν σταθερό ημερήσιο πρόγραμμα ύπνου.

Από τους έξι μήνες περίπου τα μωρά κοιμούνται το μέγιστο 11 ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επιπλέον, το παιδί σας μέχρι το δεύτερο έτος της ηλικίας του θα κοιμάται ορισμένες ώρες το πρωί και το μεσημέρι.

Περίπου από το δεύτερο έτος, τα περισσότερα παιδιά σταματούν να κοιμούνται τα πρωινά και μέχρι το τέταρτο έτος της ζωής τους έχουν πλέον ξεσυνηθίσει το μεσημεριανό ύπνο.

Ο μέσος όρος ωρών ύπνου ημερησίως εξαρτάται από την ηλικία τους:

1

εβδομάδας

περίπου 16 1/2 ώρες

1

μηνός

περίπου 15 1/2 ώρες

3

μηνών

περίπου 15 ώρες

6

μηνών

περίπου 14 1/2 ώρες

9

μηνών

περίπου 14 ώρες

12

μηνών

περίπου 13 3/4 ώρες

18

μηνών

περίπου 13 1/2 ώρες

2

ετών

περίπου 13 ώρες

Ο παραπάνω πίνακας παρουσιάζει φυσικά μόνο τις τιμές αναφοράς. Αποκλίσεις μίας ώρας από αυτές τις τιμές είναι απόλυτα φυσιολογικές.

Πρέπει να θυμάστε ότι τα παιδιά διαφέρουν από τους ενηλίκους: ορισμένα κοιμούνται συνεχώς, ενώ άλλα σχεδόν καθόλου. Ορισμένα χρειάζονται 16 και άλλα μόνο 11 ώρες ύπνου. Επομένως, δεν θα πρέπει να συγκρίνουμε τα μωρά όσον αφορά το πρόγραμμα του ύπνου τους και κυρίως την ανάγκη τους για διαρκή ύπνο.


Σύντομες παύσεις αναπνοής

Οι σύντομες παύσεις αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι απόλυτα φυσιολογικές

Το μωρό σας μαθαίνει να αναπνέει μόλις γεννηθεί. Εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστό ότι, κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι λειτουργίες, όπως η αναπνοή, οι καρδιακοί παλμοί ή η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος είναι διαφορετικές κατά τη διάρκεια του ύπνου, τόσο στην περίπτωση των ενηλίκων όσο και των παιδιών.

Ειδικότερα, στα νεογέννητα παρατηρούνται ασυναίσθητες παύσεις αναπνοής, οι οποίες σπάνια διαρκούν περισσότερο από 15 δευτερόλεπτα.

Όσο μικρότερο είναι ένα νεογέννητο, τόσο πιο συχνά εμφανίζονται οι σύντομες παύσεις αναπνοής. Ο αριθμός τους μειώνεται από τον τρίτο μήνα, εξακολουθεί όμως να ανέρχεται στις 80 περίπου παύσεις αναπνοής για κάθε 100 λεπτά ύπνου.

Ειδικότερα οι παύσεις αναπνοής που διαρκούν περισσότερο από 15 δευτερόλεπτα, είναι κατά κανόνα ακίνδυνες, από τη στιγμή που ο οργανισμός μπορεί μέσα από μια σειρά μηχανισμών να προστατευτεί από την επικίνδυνη έλλειψη οξυγόνου.

Εάν οι αναπνευστικές παύλες έχουν υπερβολικά μεγάλη διάρκεια, ακολουθεί μια βαθιά ανάσα και το μωρό σας ξυπνά. Αυτή η αντίδραση έχει ζωτική σημασία και μπορεί να μην είναι δυνατή στην περίπτωση λοιμώξεων ή υψηλής θερμοκρασίας του σώματος.

Φροντίστε, λοιπόν, το παιδί σας να κοιμάται σε ιδανικό περιβάλλον και συνθήκες θερμοκρασίας.

Εάν το παιδί σας ξυπνά πολύ δύσκολα, κοιμάται ασυνήθιστα πολλές ώρες, εμφανίζει παύσεις αναπνοής ιδιαίτερα μεγάλης διάρκειας κατά τη διάρκεια του ύπνου, μελανιάζει ή χλομιάζει χωρίς να είναι άρρωστο, ιδρώνει χωρίς λόγο ενώ κοιμάται (χωρίς να εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης, χωρίς να φορά ζεστά ρούχα ή χωρίς η θερμοκρασία του δωματίου να είναι υψηλή), επικοινωνήστε επειγόντως με τον παιδίατρό σας.