Ήχοι και μελωδίες

Οι πρώτες εντυπώσεις στη ζωή μας διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα μας. Καθορίζουν εάν αργότερα θα είμαστε γεμάτοι αυτοπεποίθηση ή ντροπαλοί, εάν θα είμαστε επίμονοι, επιθετικοί, φοβητσιάρηδες ή δημιουργικοί, φιλομαθείς, ευχάριστοι και κοινωνικοί.

Τα αισθητήρια της ακοής είναι τα πρώτα που αναπτύσσονται.

Σε ηλικία 2-3 ετών μπορούμε να θυμηθούμε τα μουσικά κομμάτια και τους ήχους που ακούγαμε όταν βρισκόμασταν στην κοιλιά της μητέρας μας. Οι χαλαρωτικοί ήχοι και η απαλή μουσική ενισχύουν τη συναισθηματική νοημοσύνη, τη ζωντάνια και την ικανότητα ανάπτυξης του ατόμου, ενώ αντίθετα οι καβγάδες μεταξύ των γονέων, οι θόρυβοι, ο εκνευρισμός και το άγχος μάς επηρεάζουν αρνητικά.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης , το έμβρυο είναι πολύ πιο ευαίσθητο και αρχίζει να αντιλαμβάνεται πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι πιστεύαμε έως τώρα. Σήμερα γνωρίζουμε ότι το έμβρυο, το αργότερο μέχρι την 20ή εβδομάδα της κύησης, διαθέτει πλήρως σχηματισμένο έσω αυτί και, επομένως, μπορεί να αντιλαμβάνεται μέσω του αμνιακού υγρού όλους τους θορύβους και τους ήχους από το σώμα της μητέρας και τον έξω κόσμο.


Πριν από τον τοκετό

Όταν η μητέρα αισθάνεται καλά, αισθάνεται καλά και το παιδί.
Η μητέρα και το παιδί συνδέονται εξ αρχής μέσω πολλών διόδων, οι οποίες είναι τις περισσότερες φορές άγνωστες στη μητέρα. Αισθάνεται ότι μια ζωή μεγαλώνει μέσα της, στο σώμα της. Οι δυο καρδιές, για παράδειγμα, χτυπούν συγχρονισμένες. Το παιδί ακούει μέσα από το σώμα της μητέρας.

Ο τρόπος με τον οποίο η μητέρα αντιλαμβάνεται εάν το παιδί της είναι καλά ή όχι αποτελεί μυστήριο. Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι ισχύει η αρχή: Όταν η μητέρα αισθάνεται καλά, αισθάνεται καλά και το παιδί. Τα διάφορα είδη μουσικής δεν έχει εξακριβωθεί εάν η ροκ, η ποπ η τζαζ και η κλασσική μουσική έχουν διαφορετική επίδραση.

Είναι πολύ σημαντικό για εσάς ως μέλλουσα μητέρα να διαθέτετε τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα για τον εαυτό σας και το αγέννητο μωρό σας. Μπορείτε να του μιλάτε γλυκά και να ακούτε χαλαρωτική μουσική.Επιχειρήστε το χωρίς να έχετε κάποιον ιδιαίτερο σκοπό ή προσδοκία. Απλώς απολαύστε τη μουσική.

Τα μουσικά κομμάτια του Μότσαρτ, για παράδειγμα, τονώνουν τη νοημοσύνη και τη δημιουργικότητα μας, χάρη στις παιχνιδιάρικες μελωδίες, την αρμονική δομή της σύνθεσης και τους ευχάριστους ήχους.

Συγκεκριμένα, η μουσική ενισχύει τη δυνατότητα συγκέντρωσης και μάθησης στον άνθρωπο, καθώς και την αποφασιστικότητα, τη διαίσθηση, την ετοιμότητα και τη δημιουργικότητα. Σε αυτές τις διαπιστώσεις κατέληξε ο Alfred Tomatis και ονόμασε το φαινόμενο «Φαινόμενο Μότσαρτ».

Μια καλή επιλογή είναι να φοράτε ένα μενταγιόν που παράγει γλυκούς ήχους όπως ένα μικρό ξυλόφωνο ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης καθώς και κατά τη διάρκεια του τοκετού. Το μωρό σας αναγνωρίζει τους απαλούς ήχους κατά τη διάρκεια της γέννησής του και ηρεμεί.


Κατά τη διάρκεια του τοκετού

Η γέννηση είναι η πιο έντονη στιγμή της ζωής μας. Βγαίνουμε από τον προστατευμένο, σκοτεινό και ζεστό χώρο της μήτρας στο φως και το θόρυβο του κόσμου. Υπάρχουν, εν τω μεταξύ, πολλές διαφορετικές μέθοδοι τοκετού. Η καλύτερη επιλογή για το μωρό είναι ο τοκετος μέσα σε ζεστό νερό, με γλυκό φωτισμό – μια καλή ιδέα θα ήταν το φως των κεριών – και με απαλή μουσική γνώριμη στο παιδί.

Φροντίστε, τουλάχιστον, με τη συναίνεση του γυναικολόγου σας και της κλινικής, να υπάρχει στο χώρο γλυκός φωτισμός και να ακούγεται μουσική.


Μετά τον τοκετό

Σίγουρα δεν θα μιλάτε στο νεογέννητο όπως μιλάτε στον σύζυγό σας ή σε μεγαλύτερα παιδιά. Φροντίστε, όμως, όταν του μιλάτε να σχηματίζετε ολοκληρωμένες φράσεις χρησιμοποιώντας λέξεις που καταλαβαίνουν τα παιδιά και μιλώντας στον κατάλληλο ρυθμό.

Έχει μεγάλη σημασία η μουσικότητα, η μελωδικότητα, ο ρυθμός και η χροιά της ομιλίας σας όταν μιλάτε στο μωρό γιατί εσάς θα προσπαθήσει να μιμηθεί για να προφέρει τα πρώτα του λογάκια. Η αγάπη για το παιδί σας σάς κάνει να επιλέγετε τις κατάλληλες λέξεις.

 

Γνωρίζατε ότι όλα τα μωρά του κόσμου βγάζουν τους ίδιους ήχους;

Υπάρχουν ποικίλες μέθοδοι και ασκήσεις π.χ. μασάζ, κολύμπι, γυμναστική. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να ενισχύσετε την ανάπτυξη του μωρού σας με τη μουσική. Τραγουδήστε του ένα τραγούδι ή παίξτε του ένα χαρούμενο μουσικό κομμάτι (Μότσαρτ) και νανουρίστε το σύμφωνα με το ρυθμό. Κυρίως για τον πρώτο χρόνο, ιδανικά είναι τα μουσικά κομμάτια που άκουγε το μωρό σας κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης· θα το ηρεμήσουν όταν κλαίει.

Τα μωρά έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη ικανότητα μάθησης συγκριτικά με τους ενηλίκους. Η μουσική, ενισχύει, προπάντων, αυτή τη διαδικασία, καθώς η μελωδία και το τραγούδι που ακούν τα μωρά εντυπώνονται στη μνήμη τους και τα βοηθούν στη συνέχεια στην ομιλία και την επικοινωνία. 

Μουσική για τη μητέρα και το παιδί

  • Μότσαρτ
  • CD με ήχους της φύσης, π.χ. του Tom Doch (διατίθεται από το κατάστημά μας)
  • Μεξικάνικο μενταγιόν με μπίλιες (διατίθεται από το κατάστημά μας)

 

Επιλόχεια κατάθλιψη

Μην απασχολείτε το μυαλό σας. Ορισμένες γυναίκες λίγο μετά τη γέννα υποφέρουν από επιλόχεια κατάθλιψη, επειδή απορρίπτουν το παιδί τους χωρίς να γνωρίζουν το λόγο. Πιθανώς πρόκειται για μια «ιδιοτροπία της φύσης» και στο 90% των περιπτώσεων εξαφανίζεται το αργότερο εντός 6 μηνών. Οι επιπτώσεις των ψυχικών διαταραχών που επιμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι, βέβαια, σοβαρές.

Τα αγαπημένα σας μουσικά κομμάτια, η χορευτική μουσική ή ακόμη και οι εκκλησιαστικοί ύμνοι είναι τα πλέον κατάλληλα για την ενίσχυση της καλής ψυχικής υγείας. Μια δοκιμή θα σας πείσει!

Εύχομαι να βρείτε το δικό σας ρυθμό και την ατομική σας ισορροπία περιδιαβαίνοντας σε απολαυστικά μουσικά μονοπάτια.

Φιλικά

Isabelle Strikos

Η Isabelle Strikos γεννήθηκε το 1969. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Οικονομία Επιχειρήσεων, εργάστηκε για 10 χρόνια στον κλάδο ως ειδική σε θέματα μάρκετινγκ, συγκεντρώνοντας πλούσια επαγγελματική εμπειρία. Τα τελευταία χρόνια ειδικεύεται μαζί με τον σύζυγό της σε θέματα προσωπικής άσκησης στο πλαίσιο της διαχείρισης άγχους. Από τον Οκτώβριο του 2006 έχει αναλάβει τη διεύθυνση της διαδικτυακής τοποθεσίας paidorama.com.

(c) paidorama.com, Isabelle Strikos