Ηλεκτρονικά τσιγάρα και εγκυμοσύνη

Ηλεκτρονικά τσιγάρα και εγκυμοσύνη

Το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη είναι επιβλαβές. Όλοι το γνωρίζουμε αυτό. Όμως πολλές γυναίκες συνεχίζουν να καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Υπάρχουν πολλές οργανώσεις και προγράμματα που έχουν ως στόχο να μειώσουν το κάπνισμα, επειδή οι περισσότερες γυναίκες λένε ότι η μείωση του αριθμού των τσιγάρων την ημέρα, τις βοηθά να το κόψουν τελείως.

Εδώ λοιπόν είναι όπου μπαίνουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
Οι κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι αυτό είναι ένας ασφαλής τρόπος καπνίσματος και οι έγκυες γυναίκες φαίνεται να πιστεύουν αυτή τη διαφημιστική εκστρατεία. Μία πρόσφατη μελέτη στην Αμερική έδειξε ότι περίπου το 40% των εγκύων γυναικών πιστεύει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ασφαλέστερο από το κανονικό.

Όμως το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι επίσης ένα σύστημα διανομής νικοτίνης, που απλά δουλεύει με διαφορετικό τρόπο από το κανονικό τσιγάρο. Στη μελέτη, μόνο το 57% των γυναικών γνώριζαν ότι τα τσιγάρα αυτά έχουν νικοτίνη, και δεν πρέπει να μας εκπλήττει το γεγονός ότι λιγότερες από 67% πίστευαν ότι ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο προκαλεί εθισμό.

Επειδή αυτές οι συσκευές περιέχουν νικοτίνη, η βλάβη στην εγκυμοσύνη και το μωρό είναι πολύ πιθανή, ακόμη και πέρα από τον εθισμό. Οι συνέπειες περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται μόνο, σε πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος γέννησης, μερικοί από τους λόγους που ευθύνονται πολύ πιθανόν για το θάνατο του μωρού.

Οι επιστήμονες δηλώνουν, ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν νικοτίνη και η νικοτίνη είναι εθιστική.
Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι η νικοτίνη μπορεί να περάσει από τη μητέρα μέσω του πλακούντα στο έμβρυο.

Επί του παρόντος, επίσημα δεν υπάρχει προειδοποίηση για τις βλαβερές συνέπειες του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε ευάλωτα άτομα, όπως η έγκυος γυναίκα. Έτσι, αυτές βλέποντας ότι δεν υπάρχει προειδοποίηση στις συσκευασίες, υποθέτουν ότι δεν είναι βλαβερά όπως τα κανονικά τσιγάρα.

Από τις 316 γυναίκες που έλαβαν μέρος στη μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, μόνο το 13% είχε δοκιμάσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Όμως το 75% πίστευε ότι είναι λιγότερο βλαβερά από τα παραδοσιακά τσιγάρα.
Παρανοήσεις σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι κοινές μεταξύ των εγκύων γυναικών, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τη μητρική όσο και τη βρεφική υγεία, δηλώνουν οι επιστήμονες. Και επιμένουν ότι η αλήθεια και η εκπαίδευση σχετικά με τα τσιγάρα αυτά, θα πρέπει πλέον να περιλαμβάνονται στην προγεννητική φροντίδα.

Πολλές από αυτές τις γυναίκες που δοκίμασαν το ηλεκτρονικό τσιγάρο, δήλωσαν ότι το κάπνισμά τους θα τους βοηθήσει να σταματήσουν τελείως το τσιγάρο.
Η αλήθεια είναι όμως, ότι επειδή δεν έχουν περάσει ακόμη από τον έλεγχο της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων, οι συσκευές αυτές δεν έχουν επίσης μελετηθεί για το αν πράγματι βοηθούν στο να πάψει κανείς να καπνίζει. Σίγουρα υπάρχουν μέθοδοι διακοπής του καπνίσματος που περιλαμβάνουν υποκατάστατα νικοτίνης, όπως η τσίχλα, αλλά ο γιατρός είναι αρμόδιος να σας βοηθήσει πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η εισπνοή των αερίων από το ηλεκτρονικό τσιγάρο απαγορεύεται. Όπως και με τα παραδοσιακά τσιγάρα, όσο πιο γρήγορα σταματήσει η έγκυος γυναίκα τόσο καλύτερα για κείνη και το μωρό της.
Αν θέλετε να σταματήσετε το κάπνισμα, αλλά δεν ξέρετε πώς να αρχίσετε και αισθάνεστε την ανάγκη βοήθειας, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Θα σας συμβουλεύσει που να απευθυνθείτε για να τα καταφέρετε.

Προπαντός μην ξεχνάτε, το οφείλετε στο μωράκι που θα φέρετε στον κόσμο, να έχετε εσείς και εκείνο την καλύτερη δυνατή υγεία.