Ηλικία και γονιμότητα: Εγκυμοσύνη στα 40

εγκυμοσύνη στα 40Εάν έχετε αναβάλει το να κάνετε ένα παιδί, λόγω της εργασίας σας ή ορισμένων προβλημάτων και ανησυχιών στη σχέση σας ή επειδή απλά δεν νιώθατε έτοιμη, δεν θα πρέπει να εγκαταλείψετε την προσπάθεια. Δεν υπάρχει καμία άρνηση στις πιθανότητες σας να μείνετε έγκυος, απλά είναι πλέον πολύ χαμηλότερες από ό, τι πριν από λίγα χρόνια. Μετά τα 45 βέβαια, λένε οι ειδικοί, ότι είναι σχεδόν αδύνατο να μείνετε έγκυος χρησιμοποιώντας τα δικά σας αυγά. Πολλές γυναίκες πάνω από 40 χρονών μένουν έγκυες, χρησιμοποιώντας κάποιες θεραπείες γονιμότητας , ενώ άλλες προσπαθούν χωρίς βοήθεια. Επίσης ορισμένες πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να υπάρχουν οφέλη για σας και το παιδί σας αν το κάνετε σε αυτή την ηλικία. Δεν έχει σημασία πόσο χρονών είστε όταν μείνετε έγκυος, η κάθε ηλικία έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της.

Πλεονεκτήματα

Στην ηλικία των 40 πιθανώς έχετε το χρόνο να ασχοληθείτε περισσότερο με τις ανάγκες του παιδιού. Είστε κατά πάσα πιθανότητα πιο ασφαλής οικονομικά και έχετε καθιερωθεί στον εργασιακό τομέα έχοντας την καριέρα σας. Εσείς και ο σύντροφός σας είχατε την ευκαιρία να γνωρίσετε ο ένας τον άλλον σε μια ποικιλία περιστάσεων, που θα παρέχει μια σταθερή βάση για την ανατροφή ενός παιδιού και τη δημιουργία μιας οικογένειας. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι μητέρες μεγαλύτερης ηλικίας είναι καλύτερες στην εκπαίδευση των παιδιών από τις νεαρές μητέρες και παίρνουν σοφότερες αποφάσεις γονικής μέριμνας. Είναι κατάλληλες για να θηλάσουν και, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη κάνουν πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές, όπως η επιλογή του να τρώνε φρούτα αντί για γλυκά και ζαχαρούχα ποτά. Όταν έχουν περάσει πολλά χρόνια πριν κάνετε παιδιά έχει επίσης οικονομικά οφέλη. Επίσης σύμφωνα με έρευνες οι γυναίκες που έχουν περισσότερα χρόνια εμπειρίας στον χώρο εργασίας πριν από την απόκτηση παιδιών έχουν την τάση να επιστρέφουν για να εργαστούν πιο γρήγορα μετά την άδεια μητρότητας. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι περισσότερο συνδεδεμένες με τον εργοδότη τους και είναι πιο εύκολο για αυτές να επιστρέψουν με μερική απασχόληση. Οι μεγαλύτερες γυναίκες έχουν το θετικό ότι έχουν βιώσει ότι ήθελαν και δεν θα έχουν απωθημένα με την πάροδο του χρόνου. Ακόμα δεν είναι τόσο αγχώδεις στο θέμα της μητρότητας όσο οι μικρότερες μητέρες.

Μειονεκτήματα

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα του να προσπαθήσετε να κάνετε παιδί στα 40 είναι οι μεγάλες πιθανότητες αποβολής: Ο λόγος είναι ότι 15 χρόνια πριν μια γυναίκα έχει εμμηνόπαυση, ο αριθμός των αυγών της, αρχίζει να μειώνεται, και τα αυγά που παράγονται είναι πιο πιθανό να έχουν χρωμοσωμικά προβλήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο για αποβολή και συγγενείς ανωμαλίες. Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά στη βιωσιμότητα ενός αυγού ανάμεσα στις αρχές της δεκαετίας των '40 σας και κοντά στα 50 σας. Υπάρχει μια απότομη πτώση της γονιμότητας και οι πιθανότητες σας να μείνετε έγκυος στα 41 είναι πολύ καλύτερες από ό, τι στο 43. Μια πρόσφατη μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι σαραντάρες γυναίκες που έλαβαν θεραπεία για την υπογονιμότητα είχαν 25 τοις εκατό πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης χρησιμοποιώντας τα δικά τους αυγά. Στην ηλικία των 43 χρόνων ο αριθμός αυτός μειώνεται σε 10 τοις εκατό, και στα 44 πέφτει κατακόρυφα ακόμη περισσότερο, στο 1,6 τοις εκατό. Μεταξύ των γυναικών που έμειναν έγκυες, το ποσοστό αποβολών ήταν 24 τοις εκατό για 40 ετών γυναίκες, 38 τοις εκατό για 43 ετών, και 54 τοις εκατό για 44 ετών.

Χρησιμοποιώντας ένα αυγό από μια γυναίκα δότη αυξάνονται οι πιθανότητες να μείνετε έγκυος σημαντικά. Οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης είναι μια άλλη ανησυχία. Στα 40 σας, είναι πολύ πιο πιθανό να εμφανίσετε προβλήματα όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη κατά την κύηση, καθώς και προβλήματα του πλακούντα και επιπλοκές γέννας. Οι γυναίκες άνω των 40 ετών έχουν υψηλότερο κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα βρέφοι. Ακόμα τα ποσοστά θνησιγένειας είναι υψηλότερες και οι μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες μεγαλύτερης ηλικίας διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 1 και υψηλή αρτηριακή πίεση. Σημαντικό ρόλο παίζει βέβαια και ο σύντροφός σας. Παρά το γεγονός ότι οι άνδρες είναι ικανοί να γίνουν πατέρες μεχρι τα 70 τους, η ποιότητα του σπέρματος φθίνει με την ηλικία και υφίσταται ένα υψηλότερο ποσοστό γενετικών ανωμαλιών από ό, τι υπάρχει στο σπέρμα των νεότερων ανδρών. Τα τελευταία χρόνια, κλινικές μελέτες έχουν βρεί σχέση μεταξύ της ηλικίας του πατέρα και γενετικών ανωμαλιών, όπως το σύνδρομο Down και η σχιζοφρένεια. Όλα αυτά τα μειονεκτήματα μπορεί να είναι απογοητευτικά, αλλά ας μην ξεχνάτε ότι μερικές γυναίκες μένουν έγκυες και στα 40 τους και πολλές από αυτές έχουν εγκυμοσύνες χωρίς επιπλοκές και γεννάνε υγιή μωρά. Και ενώ οι μεγαλύτερης ηλικίας μητέρες ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για αρνητικά αποτελέσματα σε μια εγκυμοσύνη, ο συνολικός αριθμός των περιστατικών αυτών είναι χαμηλός.

Πιθανότητες επιτυχίας σας

Τα δύο τρίτα των γυναικών άνω των 40 ετών έχουν προβλήματα γονιμότητας. Έτσι έχετε περίπου 5 τοις εκατό πιθανότητες να μείνετε έγκυος σε ένα μόνο κύκλο της ωορρηξίας σας. Στα 40 οι πιθανότητες να συλλάβετε εντός ενός έτους προσπάθειας είναι περίπου 40 έως 50 τοις εκατό. Αυτό είναι ένα μικρό ποσοστό σε σύγκριση με μια γυναίκα στα 30 της, που έχει 75 τοις εκατό πιθανότητες. Στην ηλικία των 43 χρόνων, η πιθανότητα μιας γυναίκας να μείναι έγκυος πέφτει κατακόρυφα σε 1 ή 2 τοις εκατό. Αυτή η απότομη πτώση των πιθανοτήτων σχετίζεται με τα αυγά. Τη στιγμή που θα φθάσετε στην εφηβεία, τα αυγά σας θα είναι μεταξύ των 300.000 και των 400.000 και θα χάνετε περίπου 13.000 αυγά το χρόνο. Με τα χρόνια αυτή η σταθερή μείωση των αυγών σας θα σας αφήσει με περίπου 25.000 αυγά στην ηλικία των 37 ετών σας. Στα 37 έρχεται μια απότομη πτώση της γονιμότητας. Στα 43 λοιπόν είναι λογικό πως οι πιθανότητες να μείνεται έγκυος δεν θα είναι πολλές. Οι πιθανότητες να αποβάλετε επιπλέον ανεβαίνουν σημαντικά στη δεκαετία των '40 σας. Από την ηλικία των 40 έως 44, το ποσοστό είναι 34 τοις εκατό και αυξάνεται σε 53 τοις εκατό για τις γυναίκες 45 και άνω. Αυτό είναι ένα πολύ αυξημένο ποσοστό σε σύγκριση με το 10 τοις εκατό που ισχύει για την ηλικία των 20 και το 12 τοις εκατό στην ηλικία των 30. Μετά την ηλικία των 40 ετών, ο κίνδυνος των επιπλοκών της κύησης, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης είναι δύο φορές υψηλότερος από ότι είναι για μια γυναίκα στα 20 της. Οι πιθανότητες των γενετικών προβλημάτων αυξάνονται σε μεγάλο βαθμό καθώς μεγαλώνετε: Στα 40, η πιθανότητα να γεννήσετε ένα παιδί με σύνδρομο Down είναι μια στις 82 και στα 45 είναι μια στις 30. Δεδομένου ότι οι κίνδυνοι από γενετικά προβλήματα αυξάνονται σε αυτή την ηλικιακή ομάδα για αυτούς τους λόγους οι εμπειρογνώμονες προτείνουν συστηματικές και λεπτομερείς εξετάσεις του εμβρύου, για παράδειγμα με αμνιοπαρακέντηση ή λήψη τροφοβλάστη.

Οι γυναίκες άνω των 40 ετών έχουν επίσης 43 τοις εκατό πιθανότητες να κάνουν καισαρική τομή, έναντι του 14 τοις εκατό για τις μητέρες στην ηλικία των 20 ετών, ως αποτέλεσμα των πιθανών επιπλοκών. Οι πιο συχνή επιπλοκή είναι να γεννηθεί ένα μωρό με πολύ χαμηλό βάρος. Ένα πολύ θετικό γεγονός είναι ότι δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να προσπαθήσετε να μείνετε έγκυες, δεδομένου του εύρους των νέων τεχνολογιών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, που είναι διαθέσιμες. Ενώ στην τεχνιτή γονιμοποίηση τα ποσοστά επιτυχίας αρχίζουν να πέφτουν μετά την ηλικία των 35, η πιθανότητα επιτυχίας με χρήση ωαρίων δότριας παραμένει υψηλή, με ποσοστό γέννησης ζωντανών βρεφών άνω του 50 τοις εκατό. Για τις γυναίκες στα 40 τους, των οποίων τα αυγά δωρίζονται από μια γυναίκα 20 ή 30 χρονών, ο κίνδυνος αποβολής και χρωμοσωμικών προβλημάτων είναι συνεπής με την ηλικία της δότριας.

Τι να κάνετε αν θέλετε να μείνετε έγκυος

Για να δώσετε στον εαυτό σας την καλύτερη ευκαιρία για μια φυσιολογική εγκυμοσύνη και ένα υγιές μωρό, πρέπει να σκεφτείται ορισμένα σημαντικά θέματα πριν από τη σύλληψη. Εάν είστε 40 ετών, ο γιατρός σας είναι πιθανό ότι θα σας συμβουλεύσει να περιμένετε μέχρι πριν πάτε σε ειδικό γονιμότητας τρεις μήνες, έχοντας συχνές σεξουαλικές επαφές χωρίς προφύλαξη. Άλλοι θα σας συμβουλεύσουν να πάτε σε έναν ειδικό αμέσως όταν αποφασίσετε πως επιθυμείτε ένα παιδί, ιδιαίτερα εάν γνωρίζετεαπό συγκεκριμένους λόγους που μπορεί να σας προκαλέσουν επιπλέον πρόβλημα, όπως η παύση της περιόδου σας ή αν έχετε ακατάστατο κύκλο ή τυχόν προβλήματα στο σπέρμα του συντρόφου σας. Οι περισσότεροι ειδικοί θα ξεκινήσουν με το να προσπαθήσουν να διαπιστώσουν αν υπάρχουν προβλήματα με τις σάλπιγγες σας ή το σπέρμα του συντρόφου σας. Τα θέματα αυτά είναι εύκολο να ελεγχθούν και συχνά εύκολο να επιλυθούν. Εάν δεν βρεθούν αυτά τα προβλήματα, τότε είναι πιθανό η δυσκολία σας στο να μείνετε έγκυος να είναι αποτέλεσμα της ηλικίας και της μείωσης της ποιότητας των αυγών σας. Ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει για τις επιλογές σας ανάλογα με τις ανάγκες σας.