Καλοκαιρινές προφυλάξεις για όλη την οικογένεια

Καλοκαιρινές προφυλάξεις για όλη την οικογένεια

Μην δίνετε καμία σημασία στις τρελές αλλαγές του καιρού. Ξεχάστε τα σύννεφα και τη σκόνη της Αφρικής. Το καλοκαίρι έφτασε. Άλλωστε στην Ελλάδα είμαστε. Τον όμορφο καιρό δεν μπορεί να μας τον χαλάσει τίποτε και κανένας.

Εξετάστε λοιπόν τον καλοκαιρινό εξοπλισμό σας, μαγιό, πετσέτες, ξαπλώστρες και καρεκλάκια της θάλασσας, ψησταριές, αλλά και μην ξεχνάτε τα καπέλα και το αντηλιακό.

Όμως ας θυμηθούμε και ορισμένες βασικές προφυλάξεις ασφάλειας, πριν ξεκινήσουμε για τις καλοκαιρινές μας διακοπές ή ένα όμορφο Σαββατοκύριακο μακριά από την πόλη.

Οδηγήστε με ασφάλεια.
Ελέγξτε το καρεκλάκι ασφαλείας του παιδιού αν είναι σωστά τοποθετημένο και καλά στερεωμένο.

Αφήστε κάτω το κινητό σας.
Γνωρίζετε ότι σύμφωνα με τις έρευνες περίπου ένα εκατομμύριο τροχαία ατυχήματα συμβαίνουν επειδή ο οδηγός μιλάει ή στέλνει μηνύματα ενώ οδηγεί;
Σταματήστε λοιπόν στο πρώτο parking ή σε ένα σταθμό βενζίνης όταν πρέπει να μιλήσετε στο τηλεφωνό σας. Επίσης χρησιμοποιήστε το hands free σύστημα αν θέλετε και είναι απαραίτητο να μιλάτε και συγχρόνως να οδηγείτε.

Εφοδιάστε σωστά την τσάντα σας.
Ιδίως αν έχετε αρκετές ώρες δρόμου, πάρτε μαζί σας εκτός από νερό, κατάλληλα σνακ για όλους, όπως φρούτα, ξηρούς καρπούς ή και σάντουιτς.

Σωστό αντηλιακό.
Διαλέξτε το σωστό αντηλιακό. Πρέπει να έχει τουλάχιστον SPF 30 και να προσφέρει πλήρη προστασία από την επικίνδυνη ακτινοβολία.
Μην κάνετε οικονομία στην ποσότητα που θα απλώσετε σε σας και ιδίως στα παιδιά. Βάλτε το αντηλιακό σας 30 λεπτά πριν εκτεθείτε στον ήλιο και θυμηθείτε ότι πρέπει να το ανανεώνετε κάθε δύο ώρες.

Φορέστε τα κατάλληλα ρούχα.
Προτιμήστε σκούρα ρούχα, λεπτά υφάσματα και ακόμη καλύτερα αυτά που έχουν στην ύφανσή τους αντηλιακή προστασία.
Το καπέλο πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να καλύπτει το πρόσωπο, το πίσω μέρος του λαιμού και τα αυτιά!

Προσέξτε την αφυδάτωση.
Αν το παιδάκι σας είναι μωρό, προσέξτε πολύ την αφυδάτωση. Βεβαιωθείτε ότι έχει πιει αρκετό γάλα, (θηλασμός ή μπιμπερό), είναι δροσερό και όχι στον ήλιο, και είναι ελαφρά ντυμένο.
Υπάρχουν μερικά σημάδια αφυδάτωσης που ίσως ήδη ξέρετε και αφορούν το μωράκι, όπως, λιγότερες από έξι υγρές πάνες την ημέρα, αν κλαίει χωρίς δάκρια και αν το δέρμα του φαίνεται ξηρό.

Προσοχή στο νερό.
Αν η μικρή γοργόνα ή το δελφινάκι σας είναι έτοιμο για την πρώτη βουτιά στην πισίνα, προσέξτε:
Να είναι η πισίνα περιφραγμένη, ώστε να μην μπορεί να πέσει στο νερό χωρίς τη δική σας παρουσία. Να είστε πάντα πολύ κοντά στο παιδί. Μην έχετε τυφλή εμπιστοσύνη στα παιδικά σωσίβια. Μην αφήνετε το παιδί να κολυμπά με αυτό μακριά από εσάς, πρέπει να είναι πάντα δίπλα σας.

Εννοείται ότι ξέρετε καλό κολύμπι και κάποιος από την οικογένεια γνωρίζει τις βασικές αρχές ΚΑΡΠΑ (CPR).
Πριν ξεκινήσετε, είναι καλό να πάρετε ορισμένες πληροφορίες για την ποιότητα του νερού στην παραλία που θέλετε να πάτε. Αρκετές ασθένειες οφείλονται στα μολυσμένα νερά.

Προσέξτε το barbeque.
Το καλοκαίρι, ιδίως στην εξοχή, σε όλους αρέσει να ψήνουμε στα κάρβουνα το μεζεδάκι μας ή το δείπνο μας.
Το μόνο που χρειάζεται να προσέχουμε είναι να είναι το κρέας το κοτόπουλο ή το ψάρι καλά μαγειρεμένα, σωστά ψημένα, για να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος ανάπτυξης μικροβίων ή βακτηρίων.
Υπάρχουν στην αγορά τα θερμόμετρα που μπορείτε εύκολα να παρακολουθείτε τη σωστή θερμοκρασία των τροφίμων, στο μαγείρεμα τους.

Ετοιμαστείτε με προσοχή και μη χάνετε λεπτό.