Κάπνισμα στην εγκυμοσύνη

Όταν μια έγκυος γυναίκα ανάβει ένα τσιγάρο τα βλαβερά και επικίνδυνα συστατικά του τσιγάρου όπως η νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα φτάνουν στον πλακούντα απ’ όπου το έμβρυο απορροφά θρεπτικά συστατικά τα οποία επηρεάζουν την ανάπτυξη του.

Σύμφωνα με όλα αυτά η φυσιολογική λειτουργία του πλακούντα εμποδίζεται κυρίως λόγω της έλλειψης οξυγόνου.


Παθητικό κάπνισμα

Σύμφωνα με τις έρευνες του American Lung Association οι γυναίκες που εκτίθενται στον καπνό του τσιγάρου κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, αντιμετωπίζουν περισσότερους κινδύνους από τις μη καπνίστριες!

Το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι ότι έχουν κατά 20% περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν μωρά με πολύ μικρό βάρος.

Ακόμη, το παθητικό κάπνισμα έχει παρατηρηθεί ότι επηρεάζει τα μικρά παιδιά και τα μωρά προκαλώντας ευαισθησία σε παθήσεις όπως η πνευμονία, η βρογχίτιδα και άλλα που σχετίζονται με το αναπνευστικό σύστημα και την φυσιολογική ανάπτυξη των πνευμόνων ιδιαιτέρα σε αυτές τις μικρές ηλικίες.

Με άλλα λόγια, για την καλή υγεία των μωρών και των παιδιών χρειάζεται προσοχή όχι μόνο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και στα επόμενα χρόνια.


 

Μία απόφαση

Σίγουρα αυτή η απόφαση δεν θα είναι τόσο εύκολη και δεν τελειώνει με το πέταγμα του τελευταίου πακέτου τσιγάρων στα σκουπίδια. Χρειάζεται ένα οργανωμένο σχέδιο και λίγη επιμονή που σίγουρα η κάθε γυναίκα μπορεί να αντλήσει στην σκέψη της εξασφάλισης της σωστής ανάπτυξης του μωρού της.

Λοιπόν, αφήστε τις αναβολές και ξεκινήστε την προσπάθεια!

 • Οι γιατροί προτείνουν ως την πιο ασφαλή λύση να διακόψετε το κάπνισμα τέσσερις ή πέντε μήνες πριν ξεκινήσετε την προσπάθεια για σύλληψη.

 • Διαλέξτε μια μέρα που έχει σημασία για εσάς όπως κάποια γενέθλια ή μια επέτειο και ορίστε την ως την αρχή του εγχειρήματος σας.

 • Πολλοί που έχουν κόψει το κάπνισμα, λένε πως μπορεί να βοηθήσει ένα διάστημα στο οποίο βρίσκεστε σε διακοπές ή έχετε αλλάξει κάπως την ρουτίνα σας και ασχολείστε με ευχάριστα πράγματα που σας κάνουν να ξενοιάζετε.

 • Μπορείτε να μειώσετε σταδιακά την ποσότητα των τσιγάρων που καπνίζετε καθημερινά ώσπου να μην τα χρειάζεστε πλέον. Βέβαια, αν δεν σας ταιριάζει αυτή η μέθοδος και είστε οπαδός των δραστικών λύσεων πετάξετε όλα τα τσιγάρα γύρω σας και αρχίστε την προσπάθεια.

 • Ανακοινώστε δημόσια την απόφαση σας, καθώς είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα τόσο στην παραδοχή του προβλήματος αλλά και ένας τρόπος να εξασφαλίσετε την βοήθεια του κοινωνικού περιβάλλοντος σας.

 

Πήρατε λοιπόν την μεγάλη απόφαση! Βέβαια, «τώρα αρχίζουν τα δύσκολα!». Για όλα όμως υπάρχει μια πολύ καλή λύση και ένας απλός τρόπος να τα ξεπεράσετε.


 

Τα πλεονεκτήματα που πρέπει να θυμάστε

Μια απλή λίστα με τα θετικά της διακοπής του καπνίσματος για το έμβρυο αλλά και για εσάς. Μπορείτε να ανατρέχετε σε αυτή όποτε νιώθετε κάποιο από τα αναμενόμενα στερητικά συμπτώματα ή οποιαδήποτε αμφιβολία για τον στόχο σας.

Ακόμη, μην διστάσετε να την εμπλουτίσετε με διάφορους προσωπικούς στόχους που νομίζετε ότι μπορούν αν σας ενισχύσουν, ακόμα και αν αυτοί φαίνονται αστείοι σε κάποιον τρίτο.

Πλεονεκτήματα που αφορούν το μωρό σας:

 • Όταν δεν καπνίζετε, μειώνεται ο κίνδυνος του πρόωρου τοκετού και οι πιθανότητες το μωρό να μην έχει φυσιολογικό βάρος

 • Αυξάνονται τα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο που θα λαμβάνει το έμβρυο, καθώς τα ποσοστά νικοτίνης και μονοξειδίου του άνθρακα που μία έγκυος καπνίστρια μεταφέρει στο μωρό της έχουν εξαλειφθεί.

 • Μειώνεται ο κίνδυνος το μωρό να εμφανίσει προβλήματα υγείας στο μέλλον (κυρίως αναπνευστικά).

 • Αυξάνονται οι πιθανότητες το μωρό να μην χρειαστεί επιπλέον νοσηλεία στο νοσοκομείο μετά την γέννηση του.

 • Ελάττωση των πιθανοτήτων το μωρό να είναι ένας μελλοντικός καπνιστής με όλες τα συνέπειες που αυτό συνεπάγεται

Πλεονεκτήματα που αφορούν τις υποψήφιες μητέρες:

 • Μειώνεται ο κίνδυνος για την εμφάνιση μελλοντικών προβλημάτων υγείας όπως ασθένειες της καρδιάς, καρκίνοι και αναπνευστικά προβλήματα.

 • Κερδίζετε τα χρήματα που ξοδεύατε σε τσιγάρα. Όλα αυτά είναι πολύ εύκολο να τα «επενδύσετε» σε ρούχα και αντικείμενα για το μωρό σας.

 • Έχετε περισσότερα αποθέματα ενέργειας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, την οποία μπορείτε να ξοδέψετε κάνοντας πράγματα που σας ευχαριστούν ή σε προετοιμασίες για το μωρό που θα έχετε πολύ σύντομα.


 

Ο ρόλος του κοινωνικού και οικογενειακού περιβάλλοντος

Σίγουρα, η επιτυχία αυτής της απόφασης κρίνεται από την βοήθεια της οικογένειας και του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος σας. Αρχίστε, ανακοινώνοντας δημόσια την απόφαση σας και μην διστάσετε να ζητήσετε την βοήθεια τους.

 • Παρακαλέστε τους φίλους σας να μην καπνίζουν μπροστά σας, έτσι ώστε να μην κινδυνεύετε από τις ξαφνικές εξάρσεις της παλιάς σας συνήθειας.
 • Άλλη μια πολύ καλή ιδέα είναι να βρείτε κάποια φίλη σας που ξεπέρασε το ίδιο πρόβλημα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης της ή ακόμα και οποιαδήποτε πρώην καπνιστή, ώστε να μπορείτε να τους τηλεφωνείτε όποτε νιώθετε ότι δεν αντέχετε να συνεχίσετε την προσπάθεια σας.

Όσον αφορά τον σύντροφο σας, η καλύτερη λύση αν και εκείνος είναι καπνιστής είναι να αρχίσετε την διαδικασία της διακοπής μαζί, γλιτώνοντας έτσι και αυτόν από τις βλαβερές συνέπειες.

Σε καμία περίπτωση πάντως δεν πρέπει να καπνίζει στον ίδιο χώρο με εσάς εξαιτίας των προαναφερθέντων συνεπειών του παθητικού καπνίσματος. Εννοείται ότι αυτοί οι κανόνες πρέπει να τηρηθούν και αφού το μωρό γεννηθεί.

Φροντίστε να μην καπνίζει κανείς μέσα στο σπίτι και κυρίως στους χώρους που κινείται το μωρό.


 

Αντιμετώπιση στερητικών συμπτωμάτων

 • Κρατήστε τα χέρια και το στόμα σας… μακριά από τσιγάρα. «Απασχολήστε» τα κάνοντας δουλειές, προετοιμάζοντας το δωμάτιο του μωρού, μασώντας μια τσίχλα, ακόμη και ένα γλειφιτζούρι!

 • Την στιγμή που θα θελήσετε πολύ να καπνίσετε ανατρέξτε στη λίστα σας, κοιτάξτε την καλά, αλλά ξεφυλλίστε και περιοδικά με φωτογραφίες μωρών. Από εκεί ίσως αντλήσετε δύναμη.

 • Βγείτε για ψώνια, κάντε στάση για να διαβάσετε ένα περιοδικό, ένα βιβλίο και πιείτε έναν χυμό.

 • Εάν κάποιος από την οικογένεια ή τους φίλους σας έχει αναλάβει την «υποστήριξη» σε αυτό που κάνετε, πάρτε τον τηλέφωνο και αφήστε τον να σας πει για άλλη μια φορά τους λόγους που κάνουν σημαντική την προσπάθεια σας.

 • Αποφύγετε μέρη που υπάρχουν καπνιστές και που επιτρέπεται το κάπνισμα.


 

Αύξηση βάρους με την διακοπή του καπνίσματος

Συνήθως με την διακοπή του καπνίσματος υπάρχει μια αύξηση βάρους λόγω του ότι η νικοτίνη αυξάνει τον μεταβολισμό.

Σκεφτείτε όμως ότι τα οφέλη από το να κόψετε το κάπνισμα είναι πολύ πιο σπουδαία από λίγα παραπανίσια κιλά. Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης πολλές γυναίκες παίρνουν βάρος έτσι κι αλλιώς και ίσως δεν σας κακοφανεί τόσο πολύ.

Από την άλλη, μπορείτε να ακολουθείτε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής στην εγκυμοσύνη που έτσι κι αλλιώς θα προσφέρει σε εσάς και το μωρό σας και άλλα οφέλη.

Μην φοβάστε… Δεν είναι πολλά αυτά που «πρέπει» να κάνετε. Απλά πρέπει να βάλετε στόχους, πρόγραμμα και θα δείτε ότι οι κόποι σας θα έχουν αποτέλεσμα.


 

Επιμονή για σίγουρη επιτυχία

Το πόσο σημαντικό είναι να πετυχαίνουμε τους στόχους που βάζουμε είναι κάτι που οι γονείς το διδάσκουν συνεχώς στα παιδιά τους.

Εάν η εγκυμοσύνη σας είναι η αφορμή να κόψετε το κάπνισμα τότε έχετε και ένα πολύ ισχυρό κίνητρο. Όσο προσεκτική και εάν είστε, είναι βέβαιο πως η δική σας μυρωδιά, αλλά και του σπιτιού θα είναι επιβαρυντικές για το μωρό.

Υπάρχουν πια πολλές μέθοδοι για να κόψει κανείς το κάπνισμα. Η πιο «επιτυχημένη» είναι η επιμονή. Εάν εσείς δεν το αποφασίσετε δεν θα έχετε κανένα αποτέλεσμα.

Επιλογές στο εμπόριο για έξτρα υποστήριξη υπάρχουν πολλές. Από βελονισμό και τσίχλες μέχρι βιβλία που μπορεί να διαβάσετε για να επιβεβαιώσουν θα λέγαμε αυτά που ήδη ξέρετε.

Ένα βιβλίο που διαβάσαμε και πιστεύουμε ότι έχει ενδιαφέρον είναι το «Ο εύκολος τρόπος να κόψετε το κάπνισμα» του Allen Carr. Υπάρχει πληθώρα ανάλογων αναγνωσμάτων που μπορεί να σας «συντροφεύσουν» στην προσπάθεια σας.

Μπορεί ακόμη να καταφύγετε σε νέες ασχολίες όπως η κηπουρική, να γραφτείτε σε μια λέσχη ανάγνωσης, να παρακολουθήσετε κάποιο σεμινάριο ή πρόγραμμα που σας ενδιαφέρει και που όταν έρθει το παιδί δεν θα έχετε την ευχέρεια να συμμετέχετε σε αυτό. Η Yoga μπορεί να σας φανεί χρήσιμη και υπάρχουν προγράμματα για εγκύους τα οποία εκτός από την σωματική και ψυχική σας ευεξία βοηθούν και στον τοκετό.

Εκεί που θέλουμε να καταλήξουμε είναι ότι η διακοπή του καπνίσματος θέλει καλή διάθεση, επιμονή και στόχο. Όταν τα καταφέρετε θα είστε πολύ περήφανη για τον εαυτό σας και θα έχετε ήδη προσφέρει πολλά στο αγέννητο παιδί σας.

Καλή επιτυχία