Κάποιες κηλίδες αίματος, στην εγκυμοσύνη, είναι φυσιολογικές

Κάποιες κηλίδες αίματος, στην εγκυμοσύνη, είναι φυσιολογικές

Γιατί μία μικρή αιμορραγία δεν είναι απαραίτητα λόγος ανησυχίας, στην αρχή της εγκυμοσύνης;

Πράγματι οι γιατροί είναι καθησυχαστικοί. Είναι κάτι που συμβαίνει αρκετά συχνά.

Παρόλο που μία μικρή αιμορραγία στην αρχή της εγκυμοσύνης μπορεί να τρομάξει τη μέλλουσα μητέρα, δεν φανερώνει κάποιο πρόβλημα. Μία νέα έρευνα στην οποία εξετάστηκαν 16.000 γυναίκες, έδειξε ότι ο κίνδυνος για επιπλοκές είναι λιγότερος από 5%.

Αυτές οι λίγες κηλίδες αίματος, εμφανίζονται περίπου σε ένα 30% των γυναικών στο πρώτο τρίμηνο. Η αιμορραγία αυτή είναι συνήθως ελαφρύτερη σε ροή από την έμμηνο ρύση και το χρώμα ποικίλλει από κίτρινο έως καστανό. Μία κοινή αιτία, σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες, είναι η εμφύτευση, όταν δηλαδή το γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται στα τοιχώματα της μήτρας, αυτό μπορεί να προκαλέσει μία μικρή αιμορραγία για λίγες ημέρες. Συχνά η γυναίκα δεν ξέρει ακόμη ότι είναι έγκυος.

Άλλη μία αιτία, είναι ένας πολύποδας στον τράχηλο, ακίνδυνος, που είναι πιθανό να αιμορραγήσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λόγω των υψηλοτέρων επιπέδων των οιστρογόνων.
Και επειδή υπάρχει αυξημένος αριθμός αιμοφόρων αγγείων στον ιστό γύρω από τον τράχηλο της μήτρας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η επαφή με την περιοχή αυτή, (μέσω της σεξουαλικής επαφής ή της γυναικολογικής εξέτασης για παράδειγμα), μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία.

Επικοινωνήστε με το μαιευτήρα σας αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε κηλίδα αίματος για να βεβαιωθείτε ότι η αιμορραγία δεν είναι αποτέλεσμα επιπλοκών, όπως για παράδειγμα μία έκτοπη κύηση. Ο γιατρός θα σας επιβεβαιώσει ότι είστε έγκυος, θα ελέγξει για τυχόν πολύποδα και θα βεβαιωθεί ότι ο τράχηλος είναι κλειστός.

Ενώ οι κηλίδες αίματος κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου συνήθως δεν αποτελούν ένδειξη κάποιου προβλήματος, είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας αμέσως, αν η αιμορραγία εμφανιστεί αργότερα στην εγκυμοσύνη, γιατί μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας πιο σοβαρής κατάστασης.