Καρναβάλια σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας (2o μέρος)

Καρναβάλια σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας (2o μέρος)

Το καρναβάλι όπως το γνωρίζουμε εμείς σήμερα έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα. Συγκεκριμένα πολλά από τα καρναβαλικά έθιμα εντοπίζονται στις Διονυσιακές γιορτές.

Συνεχίζουμε το ταξίδι μας στις διάφορες αποκριάτικες εκδηλώσεις και στα καρναβάλια που λαμβάνουν χώρα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. 

Ξανθιώτικο Καρναβάλι
Το Καρναβάλι της Ξάνθης είναι από τα πλέον φημισμένα στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Με την έναρξη του τριωδίου ξεκινούν δεκάδες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Με πορεία πάνω από 40 χρόνια και πολλές αλλαγές και καινοτομίες το Ξανθιώτικο Καρναβάλι αποτελεί τη μεγαλύτερη γιορτή της Θράκης. Σε αυτή τη μεγάλη γιορτή μπορεί κανείς να συναντήσει το «πάντρεμα» των Latin με τους παραδοσιακούς ρυθμούς, μέσα από τις θεατρικές εκδηλώσεις και τις συναυλίες. Μετά τη μεγάλη παρέλαση, την Κυριακή των Αποκριών, ακολουθεί το κάψιμο του «Τζάρου», που σηματοδοτεί και τη λήξη των καρναβαλικών εκδηλώσεων. Το έθιμο αυτό πραγματοποιείται στην γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου και είναι ένα έθιμο που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης.

Καρναβάλι στο Διαβολίτσι
Στην περιοχή της Μεσσηνίας και πιο συγκεκριμένα στο Διαβολίτσι, μασκαράδες, κλόουν, ξυλοπόδαροι και πολλοί ακόμα σατιρίζουν με ένα δικό τους διαφορετικό τρόπο την καθημερινότητα. Με πολύ κέφι και ζωντάνια προσφέρουν ένα διασκεδαστικό θέαμα σε όλους τους επισκέπτες. Μετά την παρέλαση των αρμάτων και των καρναβαλιστών ακολουθεί, στην κεντρική πλατεία, το κάψιμο του καρνάβαλου.

Οι εκδηλώσεις όμως δε σταματούν εδώ καθώς στο Διαβολίτσι υπάρχει ένα έθιμο που περνάει από γενιά σε γενιά, τα αερόστατα. Ομάδες ατόμων προετοιμάζουν τα αερόστατά τους από τις προηγούμενες μέρες, με υλικά που δε διαφέρουν πολύ από αυτά των χαρταετών. Σε σχήμα μολυβιού και με ανοιχτό το κάτω μέρος τα αερόστατα ετοιμάζονται να σκεπάσουν τον ουρανό του Διαβολιτσίου. Απαραίτητο είναι το στουπί με το πετρέλαιο που χρησιμοποιείται για να καταφέρει να κινηθεί το αερόστατο. Αυτό το έθιμο προσελκύει πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο καθώς είναι πρωτότυπο και προσφέρει πολύ θέαμα.

Οι εκδηλώσεις στο Διαβολίτσι ολοκληρώνονται την Καθαρά Δευτέρα με το πέταγμα των χαρταετών και πολύ χορό και τραγούδι.

Καρναβάλι στη Νάουσα
Στην Νάουσα οι Απόκριες γιορτάζονται με ένα έθιμο που ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν και σε αντίθεση, με τα υπόλοιπα έθιμα της χώρας μας, εδώ υπάρχουν αυστηροί κανόνες. Το έθιμο αυτό ακούει στο όνομα «Γενίτσαροι και Μπούλες». Στο έθιμο αυτό παίρνουν μέρος μόνο άντρες. Ακόμα και τη γυναικεία μορφή (Μπούλα) την υποδύεται άντρας. Η αμφίεση και η συμπεριφορά των συμμετεχόντων έχουν ορισμένους κανόνες που πρέπει να τηρηθούν. Υπάρχει ένα τελετουργικό, που ακολουθείται πιστά, από τη συγκρότηση του μπουλουκιού, το δρομολόγιο, τη μουσική, το χορό, το οποίο τηρείται κάθε χρόνο. Όσο το μπουλούκι βρίσκεται σε πορεία και φορά τις προσωπίδες, κανείς από τους θεατές δεν επιτρέπεται να χορέψει μαζί τους. Μόλις τελειώσει το τελετουργικό κομμάτι, όλοι μαζί πραγματοποιούν ένα παραδοσιακό γλέντι που κρατάει μέχρι το πρωί. Εκτός από το παραδοσιακό αυτό έθιμο, στη Νάουσα, γιορτάζουν τις Απόκριες κατά τη διάρκεια και των τριών εβδομάδων, με πάρτυ και μασκαρέματα καθώς και με παρέλαση και άρματα τη δεύτερη Κυριακή των Αποκριών.

Γιαννιώτικο Καρναβάλι
Με πολύ κέφι και γλέντια γιορτάζονται όλες οι μέρες των Αποκριών στα Ιωάννινα. Η μέρα που ξεχωρίζει όμως και έχει την τιμητική της και εδώ, είναι η τελευταία Κυριακή. Πριν την επίσημη έναρξη της νηστείας, με την Καθαρά Δευτέρα, οι Γιαννιώτες γιορτάζουν τη λήξη των Αποκριών με τις «Τζαμάλες». Οι «Τζαμάλες» δεν είναι τίποτα άλλο παρά μεγάλες φωτιές που ανάβονται σε διάφορες γειτονιές των Ιωαννίνων το απόγευμα της Κυριακής. Γύρω από αυτές τις μεγάλες φωτιές συγκεντρώνονται μασκαράδες που στήνουν ένα ξεχωριστό γλέντι. Από αυτή τη μεγάλη γιορτή δεν λείπει το φαγητό και το άφθονο κρασί. Οι γηραιότεροι είναι αυτοί που ξεκινούν το τραγούδι, που επαναλαμβάνεται από τους νέους και όλοι μαζί χορεύουν γύρω από τη φωτιά. Τέλος, το παραδοσιακό γαϊτανάκι στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων σηματοδοτεί τη λήξη για τον εορτασμό των Αποκριών.

Κοζανίτικο Καρναβάλι
Η πόλη της Κοζάνης είναι μια ακόμα από τις πόλεις της Ελλάδας που συνεχίζει τις αποκριάτικες εκδηλώσεις με αναλλοίωτα τα παραδοσιακά έθιμα. Με εορτασμούς, που ξεκινούν από την Τσικνοπέμπτη, με παραδοσιακούς χορούς και πληθώρα εκδηλώσεων οι κάτοικοι της Κοζάνης ετοιμάζονται για τη μεγάλη γιορτή τους, τους «Φανούς». Το έθιμο των «Φανών» ξεκινάει από την Τουρκοκρατία και οργανώνεται με πολύ μεράκι από τους κατοίκους κάθε χρόνο. Μετά τη μεγάλη παρέλαση των μασκαράδων και του βασιλιά Καρνάβαλου, ανάβει ο πρώτος «Φανός» έξω από το Δημαρχείο της πόλης. Στη συνέχεια ακολουθούν οι «Φανοί» άλλων περιοχών και η εορταστική ατμόσφαιρα συνεχίζεται με φαγοπότι, τραγούδι , χορό και αθυροστομία χωρίς όρια. Οι γειτονιές της Κοζάνης διαγωνίζονται για τον καλύτερο «Φανό». Όταν πια αρχίζει να ξημερώνει και οι «Φανοί» σβήνουν, δεν είναι λίγοι αυτοί που μαζεύουν στάχτη από το «φανό» και τη σκορπούν στα χωράφια για να έχουν μια καλή σοδειά.

Καρναβάλι στο Μοσχάτο
Το πιο γνωστό καρναβάλι της Αττικής, δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα. Αν και χρονολογείται μόλις από το 1987, το Καρναβάλι στο Μοσχάτο έχει καταφέρει να γίνει πολύ γνωστό. Οι προετοιμασίες για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις ξεκινούν από το φθινόπωρο και στο σύνολό τους διαρκούν 20 μέρες. Θεατρικές παραστάσεις, ζογκλέρ , ακροβάτες και μασκαράδες δίνουν το δικό τους παλμό σε αυτές τις μέρες γιορτής. Σε Βραζιλιάνικους ρυθμούς τελείται και η μεγάλη παρέλαση, την Κυριακή της Αποκριάς , που αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Ομάδες από διάφορα σημεία της Ελλάδας συμμετέχουν σε αυτή τη μεγάλη γιορτή με διάθεση «στα κόκκινα».