Κιρσοί στην εγκυμοσύνη

Κιρσοί στην εγκυμοσύνη

Κιρσοί είναι πρησμένες φλέβες που προεξέχουν στην επιφάνεια του δέρματος. Τις περισσότερες φορές είναι μπλε ή μοβ και είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν στα πόδια σας, αλλά μπορεί επίσης να τις δείτε στο αιδοίο σας ή και αλλού. Μπορεί να έχετε ελάχιστη ή καμία ενόχληση από αυτούς, ή μπορούν να σας κάνουν να αισθάνεστε τα πόδια σας βαριά. Το δέρμα γύρω από μια κιρσώδη φλέβα μπορεί να σας προκαλεί φαγούρα ή να έχετε μια αίσθηση καψίματος. Τα συμπτώματα τείνουν να είναι χειρότερα στο τέλος της ημέρας, ειδικά εάν κουράζεστε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πολλές γυναίκες εκδηλώνουν κιρσούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Καθώς η μήτρα σας μεγαλώνει, θα ασκεί πίεση στην μεγάλη φλέβα στη δεξιά πλευρά του σώματός σας (κάτω κοίλη φλέβα), η οποία με τη σειρά της αυξάνει την πίεση στις φλέβες στα πόδια. Οι φλέβες είναι τα αιμοφόρα αγγεία που επιστρέφουν το αίμα από τα άκρα στην καρδιά σας, έτσι το αίμα στις φλέβες των ποδιών σας λειτουργεί ενάντια στη βαρύτητα. Όταν είστε έγκυος, η ποσότητα του αίματος στο σώμα σας αυξάνεται, αυξάνοντας έτσι την επιβάρυνση για τις φλέβες σας. Και η αύξηση στα επίπεδα της προγεστερόνης έχει ως αποτέλεσμα τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων σας να χαλαρώνουν.

Πιο επιρρεπείς στο να αποκτήσουν κιρσούς είναι όσοι έχουν στην οικογένειά τους άτομα με το ίδιο πρόβλημα. Είναι πιο συχνό φαινόμενο στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες, και τείνει να χειροτερεύει με κάθε εγκυμοσύνη και καθώς μεγαλώνετε. Τα άτομα με παχυσαρκία είναι επίσης πιο επιρρεπή. Τα καλά νέα είναι ότι οι κιρσοί τείνουν να βελτιώνονται μετά τον τοκετό, ιδιαίτερα αν δεν είχατε πριν την εγκυμοσύνη. Και ακόμη και αν δεν βελτιωθούν υπάρχει μια ποικιλία τρόπων για τη θεραπεία τους. Μπορεί να έχετε παρατηρήσει επίσης μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, ειδικά στους αστραγάλους, τα πόδια ή το πρόσωπο σας. Αυτά ονομάζονται ευρυαγγείες και δεν προκαλούν δυσφορία. Επίσης συνήθως εξαφανίζονται μετά τον τοκετό.

Τι μπορώ να κάνω για να αποφύγω τη φλεβίτιδα;

Είστε σε θέση να αποτρέψετε την εμφάνιση κιρσών ή τουλάχιστον να τοτς ελαχιστοποιήσετε . Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές:

  • Άσκηση καθημερινά. Ακόμα και μόνο ένα γρήγορο περπάτημα γύρω από το τετράγωνο μπορεί να βοηθήσει την κυκλοφορία σας.
  • Προσπαθήστε να κρατήσετε τα συνιστώμενα όρια βάρους για το στάδιο της εγκυμοσύνης σας.
  • Ανυψώστε τα πόδια σας όποτε είναι δυνατόν.Χρησιμοποιήστε ένα σκαμνί ή κουτί για να ξεκουράσετε τα πόδια σας όταν κάθεστε, και βάλτε τα πόδια σας σε ένα μαξιλάρι όταν είστε ξαπλωμένη.
  • Μην σταυρώνετε τα πόδια σας όταν κάθεστε.
  • Μην κάθεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
  • Να κοιμάστε στην αριστερή πλευρά του σώματός σας.
  • Για την πρόληψη της συγκέντρωσης του αίματος στα πόδια σας, βάλτε τις κάλτσες σας πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί, ενώ είστε ακόμα ξαπλωμένη.