Κοπή ομφάλιου λώρου

Κοπή ομφάλιου λώρου

Γιατί είναι καλό να μην κοπεί αμέσως μετά τη γέννηση ο ομφάλιος λώρος του μωρού σας.

Η καθυστερημένη σύσφιξη λώρου είναι η πράξη κατά την οποία ο ομφάλιος λώρος δεν σφίγγεται ούτε κόβεται μέχρι να σταματήσουν οι παλμοί ή έως ότου βγει και ο πλακούντας.
Ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός γονέων επιλέγουν να καθυστερήσουν τη σύσφιξη του ομφαλίου λώρου του μωρού τους.

Η χρονική στιγμή της σύσφιξης και οι πρακτικές έχουν σημαντική επίδραση για τη μητέρα και το μωρό.
Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν καθυστερήσει η σύσφιξη του ομφάλιου λώρου το νεογνό θα λάβει τουλάχιστον 30% περισσότερο όγκο αίματος από τον πλακούντα από ότι θα ελάμβανε αν γινόταν αμέσως η σύσφιξη.

Πλεονεκτήματα: Τα οφέλη της καθυστέρησης για το μωρό περιλαμβάνουν ένα φυσιολογικό υγιεινό όγκο αίματος απαραίτητο για τη μετάβαση στη ζωή έξω από τη μήτρα και μία πλήρη καταμέτρηση ερυθρών αιμοσφαιρίων, βλαστικών κυττάρων και κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Όσο για τη μητέρα, η καθυστέρηση κρατά το δεσμό μητέρας μωρού άθικτο και μπορεί να αποτρέψει τις επιπλοκές με την παράδοση του πλακούντα.

Κίνδυνοι από την άμεση σύσφιξη:
Για πολλές δεκαετίες, διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η άμεση ή νωρίς σύσφιξη και κοπεί του ομφαλίου λώρου διαταράσσει την κανονική φυσιολογία, ανατομία και διαδικασία της γέννησης, αποκόπτει το μωρό από τον πλακούντα που ακόμη λειτουργεί και σταματά την κυκλοφορία του αίματος.

Μεγάλες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η άμεση αποκοπεί του ομφαλίου λώρου μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα αποθέματα σιδήρου στο μωρού για μέχρι και 6 μήνες μετά τη γέννηση.
Ενώ δεν είναι όλες οι επιπτώσεις της μειωμένης ποσότητας σιδήρου κατανοητές, η έλλειψη κατά τους πρώτους μήνες της ζωής συνδέεται με νευροαναπτυξιακή καθυστέρηση, η οποία μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη.

Η πρόωρη αποκοπεί του λώρου μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές και στη μητέρα. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας μετά τον τοκετό και οδηγεί στην παρακράτηση του αίματος του μωρού στον πλακούντα. Αυτό δυσκολεύει τη μήτρα να κάνει συσπάσεις και να εξωθήσει τον πλακούντα.

Διαβάστε ακόμη: Επιστροφή στο σπίτι και το παιδί σας μετά από καισαρική

Κίνδυνος από την καθυστέρηση σύσφιξης και αποκοπής του ομφαλίου λώρου.
Κάποιες μελέτες έδειξαν ότι υπάρχει κίνδυνος για ίκτερο.

Το 3% των βρεφών που είχαν πρόωρη σύσφιξη σε σύγκριση με το 5% των βρεφών που είχαν καθυστερημένη σύσφιξη, είχαν ανάγκη από θεραπεία για ίκτερο.
Στο βίντεο η Penny Simkin αποδεικνύει γιατί δεν πρέπει να κοπεί αμέσως μετά τη γέννηση ο ομφάλιος λώρος.

Πηγή:pregnancy videos