Μεγάλη μαμά; Περισσότερη ζωή

Μεγάλη μαμά; Περισσότερη ζωή

Οι γυναίκες που αποκτούν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία έχουν αυξημένες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο.

Μια μελέτη της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Βοστώνης ανακάλυψε ότι οι γυναίκες που μπορούν να γεννήσουν με φυσικό τρόπο μετά την ηλικία των 33 ετών έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν μέχρι τα βαθιά γεράματα σε σχέση με αυτές που έκαναν το τελευταίο τους παιδί μέχρι την ηλικία των 30 ετών.

Από την Melissa Pandika, www.ozy.com, betterparents

 

Η μελέτη, όμως, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Menopause τον Απρίλιο του 2014 δεν υπονοεί ότι αναβάλλοντας την εγκυμοσύνη προσθέτετε στη ζωή σας χρόνια.

«Αν καθυστερήσετε να αποκτήσετε παιδιά δε βοηθάτε τη μακροβιότητά σας» είπε η Paola Sebastiani, καθηγήτρια βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και συγγραφέας της μελέτης.

Το σώμα μιας γυναίκας η οποία έχει την φυσική ικανότητα να αποκτήσει παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία φανερώνει ότι απλά ωριμάζει με πιο αργούς ρυθμούς.

Το βιολογικό ρολόι κάποιων γυναικών χτυπάει πιο αργά από των άλλων.

Η Sebastiani και οι συνάδελφοί της ανέλυσαν δεδομένα από την «Long Life Family Study», μια μελέτη 551 οικογενειών πολλά μέλη των οποίων έζησαν μέχρι πολύ μεγάλη ηλικία.

Προσδιόρισαν τις ηλικίες στις οποίες 462 γυναίκες έκαναν το τελευταίο τους παιδί και πόσο έζησαν.

Φάνηκε ότι οι γυναίκες οι οποίες απέκτησαν το τελευταίο παιδί τους μετά τα 33 είχαν τις διπλάσιες πιθανότητες να ζήσουν μέχρι τα 95 και ακόμα περισσότερο σε σύγκριση με όσες απέκτησαν το τελευταίο τους παιδί μέχρι τα 29.

Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι το dna της πρώτης ομάδας μπορεί να περιλαμβάνει γενετικές διαφοροποιήσεις που επιβραδύνουν τη γήρανση και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών (όπως ο καρκίνος των ωοθηκών ή ο διαβήτης) οι οποίες παρεμποδίζουν τη γονιμότητα.

Οι γυναίκες που έχουν στο DNA τους τέτοιες διαφοροποιήσεις θα μπορούσαν πιθανώς να έχουν την ικανότητα να αποκτήσουν παιδιά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ενισχύοντας τις πιθανότητές τους να κληροδοτήσουν αυτά τα γονίδια στις επόμενες γενιές -γεγονός που σημαίνει ότι ίσως πρέπει να ευχαριστούμε τις γυναίκες για την εξέλιξη των γονιδίων της μακροβιότητας.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε επίσης να εξηγηθεί γιατί το 85% των ανθρώπων που ζουν μέχρι τα 100 και περισσότερο είναι γυναίκες ενώ μόνο το 15% είναι άντρες.

Παλαιότερες έρευνες έχουν υποστηρίξει παρόμοιες σκέψεις.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την έρευνα New England Centenarian Study, η οποία βρήκε ότι οι γυναίκες που έκαναν παιδιά μετά την ηλικία των 40 ετών είχαν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν μέχρι τα 100 σε σχέση με τις γυναίκες που απέκτησαν το τελευταίο τους παιδί σε μικρότερη ηλικία.

Δεδομένης της πιθανής σύνδεσης μεταξύ μακροβιότητας και ενός μεγαλύτερου χρονικά διαστήματος γονιμότητας, τα ευρήματα της Sebastiani υποδηλώνουν επίσης ότι οι ερευνητές και οι ερευνήτριες θα έπρεπε να διερευνήσουν περαιτέρω τις γενετικές επιδράσεις της αναπαραγωγικής υγείας καθώς μπορεί να επηρεάζουν τη γήρανση και την ευαισθησία σε ασθένειες που σχετίζονται με αυτήν.

Η Sebastiani και η ομάδα της εργάζονται προκειμένου να ταυτοποιήσουν τις γενετικές διαφοροποιήσεις που κάνουν κάποιες γυναίκες να γερνάνε πιο αργά και σκοπεύουν να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματά τους στο τέλος του χρόνου.

Η κατανόηση των ευρημάτων θα μπορούσε να βοηθήσει την επιστημονική κοινότητα να βρει ουσίες που παράγουν το ίδιο αποτέλεσμα.

 

Διαβάστε ακόμη: Εγκυμοσύνη μετά τα 35, οι κίνδυνοι και οι ανταμοιβές.

egkimosinimetatriantapetne