Μελαγχολία μετά τον τοκετό

Μελαγχολία μετά τον τοκετό

Έχοντας ένα μωρό, είναι συναρπαστικό αλλά και κουραστικό. Μπορεί να φέρει πολύ χαρά, αλλά μπορεί επίσης να σας προκαλέσει με τρόπους που ποτέ δεν περιμένατε. Λίγο μετά τον τοκετό, πολλές γυναίκες αισθάνονται μελαγχολία και δραματοποιούν κάθε κατάσταση. Έχουν ένα όμορφο και υγιές μωρό και ένα στοργικό σύντροφο, όμως κλαίνε με το παραμικρό με πράγματα που ποτέ δεν τις είχαν ενοχλήσει.

Επίσης αισθάνονται εξάντληση, δεν μπορούν να κοιμηθούν, είναι ανήσυχες και πολλές φορές αισθάνονται παγιδευμένες. Η όρεξη τους μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί. Γίνονται οξύθυμες, νευρικές, ανησυχούν για το αν είναι καλές μητέρες και φοβούνται ότι η αίσθηση το να είσαι μητέρα δεν θα είναι ποτέ καλύτερη από ότι είναι τώρα.

Μην ανησυχείτε. Να είστε βέβαιες ότι όλα αυτά τα συμπτώματα, που είναι γνωστά σαν «η μελαγχολία μετά τον τοκετό», είναι φυσιολογικά για τις πρώτες δύο ή τρεις εβδομάδες μετά την γέννηση του μωρού. Περίπου το 80% των νέων μητέρων έχουν αυτή την εμπειρία.

Αίτια και θεραπεία της μελαγχολίας

Το σώμα μετά τον τοκετό αλλάζει ραγδαία. Τα επίπεδα των ορμονών πέφτουν, έρχεται το γάλα για το θηλασμό, το στήθος μεγαλώνει και αισθάνεστε εξαντλημένες. Αυτές οι φυσιολογικές αλλαγές μπορεί να φέρουν μελαγχολία.

Οι συναισθηματικοί παράγοντες συμβάλλουν επίσης. Θα αισθανθείτε ανησυχία για την υγεία του μωρού, για την καινούργια πραγματικότητα της ζωής σας σαν μητέρα, και οι νέες ευθύνες μπορεί να σας φανούν τεράστιες.

Το καλό είναι ότι αυτή η μελαγχολία δεν είναι ασθένεια. Και δεν θα διαρκέσει πολύ. Καμία θεραπεία δεν είναι απαραίτητη, εκτός από την υποστήριξη του συντρόφου σας, της οικογενείας, των φίλων σας, την ξεκούραση και το λίγο χρόνο που θα χρειαστείτε.

Η έλλειψη του ύπνου θα κάνει χειρότερη την κατάσταση, γι’ αυτό προσπαθήστε να κοιμάστε όποτε μπορείτε. Ακόμη και δέκα λεπτά ύπνου θα σας κάνει καλό.

Όταν κάποια γνωστή σας έχει μελαγχολία μετά τον τοκετό

Συνεργάτες, φίλοι, συγγενείς. Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να καθησυχάσετε τη νέα μητέρα, λέγοντας ότι πολλές γυναίκες αισθάνονται το ίδιο σαν και αυτή. Μην ξεχνάτε ότι έχει εξαντληθεί, δεν είναι σίγουρη για τον εαυτό της και αν είναι το πρώτο της παιδί, δεν έχει αισθανθεί το ίδιο, ποτέ πριν. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι νιώθει αβοήθητη.

Απλά ακούστε την. Πείτε ότι δεν πειράζει αν θέλει να κλάψει. Πείτε τι θαυμάσια δουλειά που κάνει τώρα με το μωρό της. Αποφύγετε τις πολλές επισκέψεις στο σπίτι. Απαντάτε εσείς στο τηλέφωνο, μαγειρέψτε και βοηθήστε την να οργανώσει σωστά την ημέρα της, βάζοντας προτεραιότητες. Και να μην ανησυχεί για  τα πράγματα που μπορούν που να γίνουν αργότερα.

Βοηθήστε την, να βρει χρόνο να ασχοληθεί και να φροντίσει τον εαυτό της. Επιμείνετε ότι πρέπει να ξεκουραστεί όσο το δυνατόν περισσότερο, προσέχοντας εσείς το μωρό όσο η ίδια θα ξεκουράζετε. Και το πιο σημαντικό από όλα. Βεβαιώστε την ότι είστε κοντά της, για οτιδήποτε και αν χρειαστεί.

Μελαγχολία ή επιλόχεια κατάθλιψη

Πολλές φορές μπερδεύουμε την απλή αυτή μελαγχολία με την επιλόχεια κατάθλιψη, επειδή έχουν κοινά συμπτώματα. Έτσι πως μπορεί η νέα μητέρα να ξεχωρίσει την φυσιολογική αυτή μελαγχολία από την κλινική κατάθλιψη;

Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων μετά τον τοκετό, είναι φυσικό να έχετε κάποια συναισθηματική αναστάτωση. Αλλά αν συνεχίσετε να αισθάνεστε άσχημα για περισσότερο από δύο έως τρεις εβδομάδες, είναι καλό να επισκεφθείτε το γιατρό ή τη μαία σας και να ζητήσετε επαγγελματική υποστήριξη.

Το ίδιο ισχύει αν υπάρχει ιστορικό κατάθλιψης, σε σας ή στην οικογένεια σας ή αν τα συμπτώματα, όπως οι αρνητικές σκέψεις ή τα συναισθήματα άγχους είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.

Η συμβουλή του γιατρού σας, ίσως μαζί με κάποια φαρμακευτική αγωγή,  είναι απαραίτητη για να μπορέσετε να καταπολεμήσετε την επιλόχεια κατάθλιψη.